Pazartesi

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNE 1 MİLYON $ KAYNAK AYIRDI


Toros Tarım,  “Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı”na 5 yıl için 1 milyon dolar kaynak ayırdı. Sadece bu yıl içinde 50 bin işçinin hayatının iyileştirilmesi planlanıyor…


Aylin LÖLE
Dünyada 1,1 milyar tarım işçisi var. Bunun 450 milyonu mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor. Türkiye’ye baktığımızda ise 6.5 milyon tarım işgücünün yaklaşık yarısı mevsimlik tarım işçisi olduğunu görüyoruz. Türkiye’de 48 farklı ile mevsimlik tarım işgücü gidiyor, yüzde 60’ının geliri yoksulluk sınırının altında seyrediyor. Çocuklarının dörtte biri ilköğretime devam etmiyor. Yarısı ev ya da tarlada doğum yaparken, sadece üçte biri temiz suya erişebiliyor. Kız çocuklarının dörtte biri okulla hiç tanışmıyor. Mevsimlik tarım işçilerinin yarısı en az bir defa bir yıl içerisinde ciddi bir rahatsız geçiriyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Harran Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, durumun vehametini gözler önüne seriyor. Bu tablodan hareketle Tekfen Holding iştiraklerinden Toros Tarım, bu sorunu masaya yatırdı. İki yıldır hem STK hem de kamu kurumları nezdinde farkındalık yarattıklarını belirten Toros Tarım, Sosyal Sorumluluk Projelerinden Sorumlu Koordinatörü Beril Yalçın, Akşam Ekonomi’nin sorularını yanıtladı.

Projenin hedefinden bahseder misiniz?
Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Ofisi (UNFPA) yürütücülüğünde Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Tekfen Holding iştiraklerinden Toros Tarım ve Hollanda Büyükelçiliği’nin katkılarıyla geliştirilen “Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı” zorlu koşullarda çalışan ve yoksullukla mücadele eden mevsimlik göçebe tarım işçilerinin özellikle hastalıklarının önlenmesine katkıda bulunulması hedefleniyor.

Bu kapsamda neler yapılıyor?
“Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi” Projesi kapsamında, Türkiye’de tarım sektöründe çalışanların yaklaşık yarısını teşkil eden mevsimlik tarım işçilerinin, sağlık, güvenlik ve sosyal alanlarda yaşadıkları sorunların çözümü için sektörler arası işbirliğine yönelik önerilerin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesine dönük adımlar atıldı. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları temel sorunların çözümüne dönük bilinçlendirme programları ile başlayan program ile çoğu kadın mevsimlik tarım işçilerinden din görevlilerine, sağlık hizmetleri sunucularından ilgili kamu görevlilerine, muhtarlara, iş aracılarına ve toprak sahiplerine dönük eğitim programları düzenleniyor.

1 milyon dolar kaynak ayrıldı
50 bin tarım işçisine ulaşacak
Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre en tehlikeli iş alanlarından biri olarak tanımlanan tarım işçiliğinin Türkiye’de yaklaşık yüzde 50’sini kapsayan mevsimlik tarım işçilerinin  sağlık düzeylerinin iyileştirilmesini hedefleyen  “Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı”na 5 yıl için yaklaşık 1 milyon dolar kaynak ayrıldı. 2014 yılında farklı araç ve yöntemlerle 50 bine yakın işçinin yaşamlarında gelişmeyi amaçlayan çalışmalar planlanıyor.

Gübre paketlerini kadınlar
rahat taşısın diye küçülttü
Karadeniz’in zor coğrafyasında kadınlarımızın 50 kiloluk gübre torbalarını tarlalara taşımakta çektiği sıkıntıları gördükten sonra, çay üretiminde kullanılan gübrelerimizin paketlerini yarı yarıya küçülterek onlara bir kolaylık sağladık. Adana’da kadınlarımız için özel bahçıvanlık eğitimleri düzenledik. Ege’de nine ve torunlarına, meyve-sebze hastalıklarıyla nasıl mücadele edebileceklerini öğrettik.




0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites