Pazartesi

SÖYLEŞİ; CORENDON GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI YILDIRAY KARAER


Uçakların Karbondioksit Salınımına Karşı 1 Milyon Ağaçlık Orman Kuruyor...
Amsterdam-Antalya uçuşumuz süresince atmosfere saldığımız karbondioksitin zararı yalnızca iki ağaçla telafi edilebiliyor... 1 milyon ağaçlık ormanımız dünyaya bir armağan olacak…” Bu sözler Hollanda merkezli Corendon Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer’e ait… “Çevre en kıymetli mirasımız; bir kere kaybettiğiniz anda bir daha bulamayacağımız, gelecek nesillere bulduğumuz gibi teslim etmemiz gereken bir emanet” düşüncesiyle TEMA Vakfı ile birlikte Antalya ve Denizli’ye toplamda 1 milyon ağaçtan oluşan devasa bir orman kurmak için yola çıktıklarını belirten Karaer, “Kar getiren bir işletme kurabilirsiniz ama çevre ve insan odaklı çalıştığınız zaman fark ediliyorsunuz; marka bilinirliğiniz inanırlığınızla birleşerek ortaya müthiş bir sentez çıkarıyor” diyerek, sosyal sorumlulukta nasıl bir yol izlediklerinin ipuçlarını paylaştı…

Corendon, Amsterdam-Antalya uçuşlarında atmosfere bırakılan karbondioksit salınımını telafi edebilmek için TEMA’yla ortak Antalya ve Denizli’ye orman kuruyor. 1 milyon ağaçtan oluşan bu dev ormanın maliyeti 2.5 milyon euro olacak...

Atilay Uslu ile kurduğunuz Corendon, havayollarından otelciliğe kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Grubun sosyal sorumluluk stratejisinin özünde neler var?

Sosyal sorumluluk konusundaki stratejimizi, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmamız gerektiği düşüncesinden hareketle biçimlendirmekteyiz. Son yıllarda bu konuyla ilgili olarak; hükümetler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları doğal dengesi gün geçtikçe daha da bozulan dünyamız için daha dişe dokunur eylem planlarını hayata geçirdiler. Corendon Group olarak bizler de bu topyekün mücadelede üzerimize düşeni yapmaya gayret gösteriyoruz.

ÖNCELİĞİNDE ÇEVRE VE İNSAN VAR 
Sosyal sorumluluğun hangi alanları sizin için öncelikli? 
Ağırlıklı olarak çevre ve insan odaklı sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Çevre en kıymetli mirasımız; bir kere kaybettiğiniz anda bir daha bulamayacağımız, gelecek nesillere bulduğumuz gibi teslim etmemiz gereken bir emanet. Çevre çok geniş bir kavram bunun içinde hava, orman, göl, nehir, dağ, kısacası yaşanılabilir bir alan var. Çevrenin üzerinde ihtiyatla durmamız gerekiyor. Türkiye’de eksikliğini hissettiğimiz bir diğer sosyal sorumluluk alanının hayvan hakları olduğuna inanıyoruz. Özellikle sokak hayvanları için özel olarak düşünülmüş, dizayn edilmiş yaşama alanlarının artırılması gerektiğine inanıyoruz. Gelecek dönemde hayvan hakları, sokak hayvanlarının yaşama standartları üzerine yeni çalışmalarımız olacak.

Bir sosyal sorumluluk projesini geliştirirken hangi kıstasları dikkate alıyorsunuz, merak ediyorum...
Sosyal sorumluluk projelerimizin başında Sürdürülebilir Turizm Koordinatörümüz Hank Curfs var. Hem Hollanda’yı hem de Türkiye’yi çok iyi tanıyan biri. Türk ve Hollandalı yetkililerle yapılan görüşmeler sonunda ortak projeler üretiliyor. Özellikle çevre, insan ve hayvan odaklı çalışmalar Hank Curfs’un ilgi alanında.

SOKAK HAYVANLARINI GÖZETİYOR 
Bugüne kadar yaptığınız sosyal sorumluluk odaklı işlerden bahsedecek olursak, neler var?
Corendon Group olarak Hollandalı ve Belçikalı hayvan severlerle birlikte yürüttüğümüz çalışmalarla Türkiye’deki sokak hayvanlarının tedavi ve bakımına destek oluyoruz. Yılın belirli dönemlerinde İstanbul Kemerburgaz’daki hayvan barınağına ziyaretler düzenleyerek Hollanda’da faaliyet gösteren Actie Zwerfhonden Derneği’nce organize edilen yardım maddelerini ve hayvanseverleri barınakla buluşturmaktayız. Ayrıca, bu hayvanseverlerin Belçika ve Hollanda’ya götürerek bakıma aldığı hayvanları herhangi bir ücret almadan taşıyoruz. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık bölümü öğrencilerinin kendi uçak tasarımları ile yarıştıkları Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona Eyaleti’nde yapılan Cessna Design Build Fly Yarışması’nda sponsor olduk. A.Ü ekibi onlarca üniversite arasından 30’ncu olarak teknik eğitim anlamında önde gelen birçok üniversite ve fakülteyi geride bıraktı.

15 BİN FİDANLIK ORMAN KURDU 
Son projenize gelecek olursak, TEMA’yla ortak bir orman kurmayı hedefliyorsunuz bildiğim kadarıyla…
2010 yılındaki en önemli projelerimizden biri TEMA Vakfı ile ortak Antalya’da 15 bin ağaçlık ormandı. Andız, kızılçam, mavi seki, boynuz, defne gibi ağaçlardan oluşan Corendon Ormanı, geçtiğimiz sene ekilen 15 bin fidanla hayata geçirildi. Orman, aradan geçen bir yıllık süre içerisinde kayda değer bir gelişim kaydetti. Pek çok farklı ağaç türünden oluşan ormanda kimi fidanlar insan boyuyla yarışır bir seviyede; kimi türler ise daha şimdiden 30 cm’yi geçmiş durumda. Ama yapılan katkılarla ekilen fidanlar, geleceğin gür ormanının sinyallerini şimdiden veriyor.

PROJENİN MALİYETİ 2.5 MİLYON EURO 
Bu yıl söz konusu projedeki hedefinizi revize mi ettiniz? 
2011 yılındaki en büyük sosyal sorumluluk projemiz ülkemizde 1 milyon ağaç dikmek. TEMA Vakfı ile ortak yürütülen projede 1 milyon ağacın yarısı Antalya, diğer yarısı da Pamukkale bölgesine dikilecek. Bunun toplam maliyeti ise 2.5 milyon euro olacak. Corendon’la tatile giden her turiste 2.5 euro karşılığında ağaç satarak bu parayı karşılamayı düşünüyoruz. Rezervasyon yaptıran herkese bunu soruyoruz. Bizim isteğimiz tüm bütçenin yolcular tarafından karşılanması ve doğanın rejenerasyonuna onların da bir katkılarının olması. Maddi anlamda eksik kalan kısmını kendimiz tamamlayacağız. Hollanda’nın en büyük ormanının beş misli büyüklüğünde ağaç dikmek istiyoruz. Bu büyük bir hayal...

Sizi bu tür projelerde en çok ne zorluyor?
Burada en son yaptığımız 1 milyon ağaç projesini anlatacağım. Projeye başlamadan önce müşterilerimize; “Böyle bir kampanya yapacağız ne dersiniz” dedik ve yolcularımızın büyük bir çoğunluğundan destek aldık. Ancak proje başlayınca desteğin beklenenden çok daha düşük düzeyde olduğunu gördük. Daha sonra yaptığımız çalışmalarla da projeyi sağlam bir temele oturttuk. Şu anda önümüzdeki üç yılı kapsayacak bir “1 milyon Ağaç” projemiz var. Filomuzdaki uçaklarımızın karbon salınımlarını bertaraf edebilmek en temel gayemiz. Bu orman bu gaz salınımının karşısında bir alternatif olarak temiz hava üretecek. Somut bir örnekle açıklamak gerekirse; Amsterdam-Antalya uçuşumuz süresince atmosfere saldığımız karbondioksitin zararı yalnızca iki ağaçla telafi edilebiliyor... 1 milyon ağaçlık ormanımız dünyaya bir armağan olacak.

YOLCUYA ‘YEŞİL YEMİN’ ETTİRİYOR 
Rakiplerinizin projeleriyle karşılaştırma yaparsanız, fark ne?
Bugüne kadar hiçbir havayolu şirketi bizim yaptığımız karbonmonoksite karşı ağaç projesini işlemedi ve biz bunu gönüllü olarak müşterilerimizden 2.5 euro alarak yapıyoruz . Para vermek istemeyenler de “Yeşil yemin” ederek yine çevreye destek olacaklarına söz veriyorlar. Corendon’un merkezi Hollanda’da... Projelerde Hollanda mı yoksa Türkiye mi öncelikli? Yaptığımız bütün projelerde iki ülkeyi ortak kullanmaya çalışıyoruz. 1 milyon ağaç projesinde kişi başına 2.5 euro’yu Hollandalılar ve Belçikalılar ödeyecekler ama 1 milyon ağaç Denizli ve Antalya’ya dikilecek. Sonuçta dünya 1 milyon ağaç kazanacak. Sosyal sorumluluk size göre şirkete ne katıyor? Sosyal sorumluluk projeleri ile kurum oluyorsunuz. Kar getiren bir işletme kurabilirsiniz ama çevre ve insan odaklı çalıştığınız zaman fark ediliyorsunuz; marka bilinirliğiniz inanırlığınızla birleşerek ortaya müthiş bir sentez çıkarıyor. Geceleri daha rahat uyuyorsunuz projeler peş peşe hayata geçtikçe.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites