Pazartesi

'SEN DE GEL' DEDİ, 150 BİN KİŞİNİN HAYATINA DOKUNDU

Afrika’ya yerel kalkınma projeleriyle hayat verdi, 2.5 yılda sadece 390 bin dolarla 150 bin
insana umut oldu. Sen De Gel’in kurucusu İbrahim Betil, Türk şirketlerinin de desteğiyle Gambiya’da mucize yarattı, şimdi sırada Etiyopya var…

Aylin LÖLE
Türkiye’nin duayen bankacılarından İbrahim Betil, sivil toplum kuruluşu ve sosyal sorumluluk denilince ilk akla gelen isimlerden biri. 2011 Eylül ayında Gambiya’dan Türkiye’ye gelen iki Afrikalı adamın ortak projeler yapmak için Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı (TOG) ziyaret etmesinin ardından Gambiya’ya gidip oradaki hayatı yakından gören Betil, dönüşte bir grup duyarlı arkadaşıyla birlikte Sen De Gel - Sosyalve Ekonomik yaşamda Nitelikli Değişim ve Gelişime DestekDerneği’ni kurdu. Sadece 2.5 yılda yaptıkları projelerle 150 bin kişinin hayatına dokunduklarını belirten Betil, sadece 200 bin dolarlık bütçeyle 100 bin insana ulaşacak yeni projelerini hayata geçirebileceklerini söylüyor. Coca-Cola Foundation’dan Mogul Tekstil’e, TİKA’dan Garanti Bankası’na kadar Türk kurum ve kuruluşlarının da destek verdiği bu projeler, Afrika’ya sadece umut değil yeni bir yaşam da götürüyor. İbrahim Betil, Akşam Ekonomi’ye Sen De Gel’i anlattı…

Gambiya’da bugüne kadar kaç proje hayata geçirildi?
Hayvancılık projemiz yaklaşık 90 köyde, (toplam 1918 hayvan, ve toplam 795 yararlanıcı aile), değirmenlerimiz 7 bölgede, yararlanan köy sayısı 20 den fazla.  20 tavuk çiftliğimiz 20 köyde. 7 balıkçı teknesi 5 ayrı bölgede toplam 50 köy.  Solar sistem,Bureng bölgesine bağlı 10'dan fazla köyde. Marangozluk projesi Brikama’daki 3-4 mahallede. 25 buzdolabımız 3-4 mahallede. İki kuyumuz, 4 ayrı köyün yararlanımında. Tankular köyünde nehir duvarımız ve balık göletlerimiz, iki büyük buzdolabımız var. Bu şekilde projelerimiz 200 den fazla köyde etkili olmakta. Burada her köyün ortalama nüfusu bin. Projelerin çoğu Brikama, Jarra Soma, Pakaliba ve Kiang bölgelerinde. Derneğimizin kuruluşundan bu yana geçen 2,5 yıllık süre içinde, 150 binden fazla insanın yaşamına dokunmayı başardık.

Bu projelere destek veren Türk şirketleri hangileri? Ne kadar katkıda bulunuldu?
Toplam 29 kuruluş ve 86 bireyden aldığımız desteklerle sağlanan nakdi kaynak tutarı 390 bin dolar oldu.  Kurumsal destekçilerimiz başta TİKA,  Coca-Cola Foundation, MOGUL Tekstil olmak üzere Gürteks İplik, Garanti Bankası, ASAŞ Aluminyum,  IBM-Türkiye, Akcanlar Tekstil
Akınal Sentetik,  Adapazarı Enka Okulları 5. sınıf öğrencileri, Angora Halı, Asya Suni Dericilik,   Argos Medya Film, Başer Faktoring,   Canan Tekstil, Dizayn Matbaacılık, ETC Yatırım Proje,    Optima Faktoring, İmam Kayalıoğulları Otomotiv,  Ünalan Kuyumculuk,   Tırsan Treyler,
Boyut Matbaacılık, İncekara Müşavirlik,  Webdenal ,  Müka Matbaacılık ve Teknik Basım Matbaacılık.

Hali hazırda hayata geçmeyi bekleyen kaç proje ve bunun için ne kadar kaynağa ihtiyacınız var?
REFESA yemek eğitim projemi, PAKALİBA Organik yemek eğitim projesi, fırın projeleri, Kembujeh Kadın Beceri Merkezi, arıcılık projeleri, değirmen projeleri, güneş enerjisiyle soğutucu, kuyu projeleri, tavuk çiftçlikleri ve küçükbaş hayvancılık projeleri için toplam 200 bin dolara ihtiyaç var. Bu miktarla en az 100 bin insanın yaşamına daha dokunabiliriz.

Neden Afrika diye soruyorlar
7 milyon insan aç burada
Bu projeleri hayata geçirirken en çok zorlandığımız konu kaynak bulmak oldu. İnsanlar genelde “Türkiye bitti mi? Neden Afrika?” sorularını sormaktalar. Ben de kendilerine dünyada yaşayan her 7 insandan bir tanesinin aç ve yokluk içinde olmasına karşı arkamı dönemeyeceğimi anlatmaya çalışıyorum. Son 20 yıldır, kuruluşuna katıldığım, önderlik ettiğim çeşitli sivil girişimlerle, Türkiye’de yaptığımız pekçok proje ile her yıl en az 350– 400 bin insanın yaşamına dokunuyoruz. Sen De Gel Derneği’nin tüm üyeleriyle birlikte insanlığın gelişebilmesi için bu planette yaşayan her insana karşı bir sorumluluğumuz olduğunu düşünmekteyiz. Ve çok küçük katkılarla çok büyük farklar yaratabilmenin mümkün olduğunu görmekteyiz.

Etiyopya’ya da hayat verecekŞimdi Gündemde, bir başka en az gelişmiş ülke olan Etiyopya’ya gitme planımız var. Ağustos ayı sonuna doğru Etiyopya’ya gideceğim. Orada işbirliği yapmayı düşündüğümüz Focus on People and Rural Community Development Improvement Organization (FPRC-DIO) yetkilileriyle toplantı yapıp, yine köylerdeki gruplarla buluşup yerel ihtiyaçları belirleyerek projeler geliştireceğiz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites