Pazartesi

'KARANLIKTA DİYALOG' KURDU, SOSYAL İŞLETMEYLE ÖRNEK OLDU

Ziyaretçilere dokunarak, koklayarak ve duyarak ‘görmeyi’ öğreten ve zihinlerdeki ‘engelleri’ kaldıran sosyal işletme projesi Karanlıkta Diyalog , 6 ayda 35 bin ziyaretçi ile buluştu. Proje özel atölyeleri ile ‘beyaz yakalılar’a da ‘engelsiz iş yapmayı’ deneyimletiyor…

Aylin LÖLE
Dünya üzerinde 135 kentte 8 milyondan fazla insana ‘dokunan’ Dialogue in the Dark (Karanlıkta Diyalog) deneyimi, İstanbul’da bugüne kadar 35 bin kişiyle buluştu. İBB ev sahipliğinde,  TTNET ana sponsorluğu ve Dünya Göz Hastanesi’nin stratejik iş ortaklığında yaklaşık 6 ay önce kapılarını açan bu projede hedef ise sosyal girişimcilik modeli üzerinden tüm paydaşların dahil olduğu kalıcı bir Diyalog Müzesi’ni İstanbul’da hayata geçirmek. Görme engelli rehberlerin istihdam edildiği bu projede, ziyaretçiler, dokunarak, koklayarak ve duyarak ‘görmeyi’ öğreniyor. Sadece görme engellilere karşı farkındalık yaratmayan aynı zamanda özel atölyeleri ile iş dünyasına da seslenen Dialogue in the Dark Türkiye projesini M. Hakan Elbir ve Kerem Okumuş, Türkiye’de hayata geçirdi. İşte, Gayrettepe Metro İstasyonu’nda görme engelli rehberim Yusuf Uçar ile deneyimlediğim sonrasında ise M. Hakan Elbir’den dinlediğim Dialogue in the Dark projesi…

Proje Nasıl Başladı?
Dialogue Social Enterprise’ın kurucusu Andreas Heinecke, Almanya’da bir radyo istasyonunda çalışırken, ilk defa bir görme engelliyle karşılaşır. Görmeyen insanların, görenlerin sahip olmadığı birçok özelliğe sahip olduklarını farkeden Andreas, görme engelli genç meslektaşını iyi bir radyocu olması üzere eğitirken, kendisi de onun tarafından hayata dair eğitildiğini farkeder. Böylece Dialogue in the Dark’ın ilk temelleri 1995’te atılır.

Şu ana kadar sergiyi kaç kişi deneyimledi?
Sergiyi altı ay içinde 35 bin civarında ziyaretçi deneyimledi. Bu sayının yüzde 70’ini kadınlar oluşturdu. 19-25 yaş arasındaki oran ise yüzde 55. İlk ve orta dereceli okullarda okuyan öğrencileri de kattığımız zaman öğrencilerin oranı yüzde 70’lere ulaşıyor. Ziyaretçilerin yüzde 15’i ise yabancılardan oluştu.

Bundan sonraki adımlar neler olacak? 
Serginin devam projelerinden ‘’Dialogue in Silence’i Ekim 2015’te, Dialogue with Time’i ise 2016’da Gayrettepe’de hayata geçireceğiz. Amacımız Gayrettepe’deki Diyalog Sergi alanını bir sosyal inovasyon laboratuvarına dönüştürüp, kapılarımızı başta gençler olmak üzere akademisyenlerin araştırmalarına olanak sağlayacak şekilde tüm paydaşlara açmak. 
Yeni dönem hedeflerimizden bir tanesi de öğrenciler. Özellikle 9 yaş ve üzeri çocuklar için Milli Eğitim Müdürlüğü’yle de işbirliği yaparak geliştirdiğimiz ücretsiz atölye çalışmalarından yararlandırmak istiyoruz. 


25 görme engelli istihdam ediliyor
Projenin başrol oyuncuları görme engelli rehberler. Etkinlikte yer alan bölümler tamamen görme engelli rehberin liderliğinde keşfediliyor. Etkinlik, bugüne kadar 7 binden fazla engelliye istihdam yaratmış. İstanbul’da da görme engelli yaklaşık 25 engelli rehber olarak istihdam ediliyor.


Beyaz yakalı bin 500 kişiye
‘karanlıkta’ iş yapmasını öğretecek
Dialogue in the Dark bir sosyal girişim projesi olarak aynı zamanda insan kaynakları gelişimi için “business workshop” alternatifleri sunuyor. Dialogue in the Dark İş Atölyeleri Dünya Ekonomi Forumu gibi dünyanın en prestijli forumlarına uygulamacı olarak davet edilerek devlet başkanlarının katılımı sağlandı. Söz konusu atölye çalışmalarında kişinin karanlıkta sınırlarını keşfetmesi ona gerçek bir duygusal zekâ ve sosyal yetkinlik deneyimi yaşatıyor. Katılımcılar zifiri karanlıkta, gruplarıyla birlikte görevleri yerine getirmeye ve sorunları çözmeye çalışırken, kendilerini ve diğer çalışma arkadaşlarını yeniden tanıyor ve deneyimliyorlar. Bu projeyle de iş dünyasından üst ve orta düzey bin 500 yöneticiye ulaşılması planlanıyor.








0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites