Çarşamba

TEV'E 'GÖNÜLLÜ' DESTEK DOPİNGİ!


Türkiye’nin en köklü vakıflarından TEV, ‘gönülden’ katkı vermek isteyenlere ‘kapımız açık’ çağrısı yapıyor. Bugüne kadar yurtiçinde 210 bin öğrenciye burs veren TEV, eski bursiyelerden profesyonel çalışanlara kadar uzmanlıklarını gönüllü değerlendirmek isteyenlere ‘gelin’ diyor…


Aylin LÖLE
1967 yılında 205 hayırsever tarafından kurulan Türk Eğitim Vakfı (TEV), bugüne kadar yurtiçinde 210 bin, yurtdışında ise yüksek lisans eğitimi için bin 514 öğrenciye burs verdi, 27 eğitim kurumu yaptırdı. “Vakfımızın başarısında bağışçılarımızın olduğu kadar gönüllülerimizin de büyük payı var” diyen TEV Genel Müdürü Yıldız Günay, “Türkiye’de STK’larda gönüllülük algısı çok yaygın olmasa da bireylerin toplumsal hayata katılımı, bireylerde toplumsal sorumluluk bilincinin artması ve hatta ülke ekonomilerinin gelişimine olan katkısı sebebiyle giderek önem kazanıyor” diye konuşuyor. Günay, TEV’in yeni ‘gönüllülük’ açılımını Akşam Ekonomi’ye anlattı…

-Gönüllülük yükselen bir kavram. Türkiye bunun neresinde?
Türkiye’de gönüllülük tanımını belirleyen ve gönüllü yönetimi konusunda STK’ların sorumluluklarının çerçevesini çizen yasal bir mevzuat veya politika belgesi; ya da kimi AB ülkelerinde olduğu gibi gönüllülerden sorumlu bir kamu kuruluşu bulunmuyor. STK’larda gönüllülük kavramı daha çok yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalışma olarak görülüyor. Tabii ki STK’ların misyonlarını gerçekleştirmek için, sivil toplum kuruluşlarına bağışları, uzmanlıkları ve zamanlarıyla destek veren gönüllülerin olması oldukça önemli. Türkiye’de gönüllük kapsamında daha almamız gereken çok yolumuz var. TUSEV Sivil Toplum İnceleme Raporu’nda yer alan Dünya Bağışçılık Endeksi 2012 verilerine göre Türkiye’de gönüllülük oranı 2012 yılında yüzde 4’ler (TUSEV Sivil Toplum İzleme Raporu- 2012) seviyelerindeydi. Ancak gönüllülük kavramı üzerine yapılan araştırma ve politika üretme çalışmaları yapılması konunun gelişmesi için gerçekten umut verici. Aslında sivil toplum kuruluşlarına sadece maddi yardımda bulunarak değil, uzmanlığınızı  ve enerjinizi paylaşarak da destek olabilirsiniz. İşte biz bu algının yerleştirilmesinde de sürece katkıda bulunmayı önemsiyoruz.

TEV olarak, siz bu gönüllülük kavramını nasıl entegre ediyorsunuz?
Türk Eğitim Vakfı için gönüllülük titizlikle ele aldığımız bir kavram. Her şeyden önce Türk Eğitim Vakfı’nı bağışçıları, yeni ve eski bursiyerleri, çalışanları ve gönüllüleriyle bir aile olarak görüyoruz. Türk Eğitim Vakfı aidiyetin oldukça yüksek olduğu bir STK. Yaptığımız araştırmalar da bunu destekler nitelikte. 2013 yılında yaklaşık 700 bursiyer ile yaptığımız araştırmada bursiyerlerimizin yüzde 43.9’u gelecekte TEV için gönüllü çalışmak istediğiniz belirtiyor. Sürdürülebilir bir hizmet için bu oranın ciddi bir önem taşıdığının farkındayız. Çabamız daha çok bursiyerimizin ileride gönüllük faaliyetlerinde yer alması ve diğer bursiyerlere örnek olması. TEV’de gönüllük nasıl ele alınıyor biraz bu konuyu açmak isterim. Gönüllülerimiz kaynak geliştirme, bağışçı ve vasiyetçi, bursiyer seçme, proje ve iletişim, eğitim konuları ile TEV ofisinde de gönüllü olabiliyorlar. Aynı zamanda gönüllü adaylarımız; kendi bilgi, beceri, tecrübe ve uzmanlıkları doğrultusunda vakfımıza destek verebiliyorlar. Gönüllülerimizden günlük işleyişimize destek almanın yanı sıra uzmanlık gerektiren konularda destek alıyoruz. Türk Eğitim Vakfı’nda çalışacak gönüllülerimizin TEV’in amaç ve vizyonuna somut katkıda bulunabilecek eğitim, meslek ve kişisel özelliklere sahip olmalarını bekliyoruz. TEV’e destek veren gönüller kimi zaman mevcut ya da eski bursiyerlerimiz kimi zamanda kendi uzmanlığını TEV ile paylaşmak isteyen profesyonellerden oluşuyor.

Ünlü tasarımcı gönüllü oldu
kurumsal ürünlere imza attı
Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin önemli tasarımcılarından biri olan Can Yalman ile gönüllülük kapsamında bir işbirliği gerçekleştirdik. Bu çalışma Türk Eğitim Vakfı’nda gerçekleştirdiğimiz gönüllülük çalışmalarının güzel bir örneği. Yaptığımız iş birliği kapsamında Can Bey, TEV’in vizyonu çerçevesinde özel tasarım hazırladı ve  TEV’in yılbaşı kartları da dahil olmak üzere tüm kurumsal malzemelerini Can Bey’in tasarımları ile yenilendi. Çalışmamızdan çok başarılı sonuçlar elde ettik. Bu güzel işbirliğimizin önümüzdeki dönemlerde farklı projelerle de devam etmesini istiyoruz. TEV olarak Can Yalman gibi değerli bir tasarımcı ile yan yana durmak bizim için gerçekten gurur verici. Can Bey’le gerçekleştirdiğimiz işbirliğimizin benzer çalışmalara da örnek teşkil edecektir. Türk Eğitim Vakfı olarak bizimle işbirliği yapmak isteyen gönüllülere ve kurumlara her zaman açığız.


0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites