Pazar

AVEA'NIN 'SESLİ ADIMLAR'I, GÖRME ENGELLİLERE YOL GÖSTERECEK

Açıklama: https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

Operatör bağımsız olarak tüm görme engellilere akıllı telefonlar üzerinden AVM’lerde sesli konum belirtme ve mağaza sorgulama hizmeti verecek olan ‘Sesli Adımlar’ projesini hayata geçiren Avea, dünyada bir ilke imza attı


Avea’nın teknolojik desteğiyle BoniBeacon ağı kullanılarak hayata geçirilen ‘Sesli Adımlar’ uygulamasıyla, görme engellilere ECE Türkiye tarafından yönetilmekte olan alışveriş merkezlerinde adım adım bulundukları nokta sesli olarak söylenecek. Dünyada bir ilk olan ‘Sesli Adımlar’ mobil uygulaması, ilk etapta ECE Türkiye bünyesindeki MetroCity Alışveriş Merkezi’nde hayata geçiyor. Görme engellilerin, alışveriş merkezlerinde özgürce dolaşmalarını sağlayan uygulamanın, önümüzdeki dönemde ECE Türkiye bünyesindeki diğer alışveriş merkezlerinde de uygulanması planlanıyor.
Operatör bağımsız olarak tüm görme engellilere akıllı telefonlar üzerinden sesli konum belirtme ve mağaza sorgulama hizmeti verecek olan ‘Sesli Adımlar’ın hastane, havaalanı, otel ve devlet binaları gibi kompleks yapılarda kullanılarak yaygınlaşması hedefleniyor. Projede amaç; görme engelli bireyleri daha bağımsız kılabilmek. Projenin detaylarını Avea Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Balcı, Akşam Ekonomi’ye anlattı.

Proje nasıl doğdu?
Amacımız, görme engelli arkadaşlarımızın özgür bir şekilde sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlayarak, daha özgür hissetmelerine destek olmak. Örneğin FEV ile (Fiziksel Engelliler Vakfı) Türkiye’nin en büyük engelli kariyer projesi olan “Özümüzle Üretiyoruz” projesi ile 9 yılda 3 bin 353 engellinin iş sahibi olmasına katkıda bulunduk. Bu sayı neredeyse Avea’nın toplam çalışan sayısına eşit. ‘Sesli Adımlar’ı da bu anlayışımızın bir sonucu olarak hayata geçirdik. Amacımız, görme engelli arkadaşlarımızın hayatın içerisinde daha özgür hale gelmelerine destek olmak. Şu anda aynı teknoloji ABD’de San Fransisco havaalanında görme engelli yolcular için sadece bir terminalinde pilot olarak uygulanıyor. Ancak AVM’lerde, dünyada ilk kez Türkiye’de kullanılıyor.

Sistem nasıl işleyecek?
Avea’nın teknolojik altyapısıyla, dünyada kendi alanında ilk defa Türkiye’de gerçekleştirilen ve operatör bağımsız olarak tüm görme engelliler tarafından kullanılabilen ‘Sesli Adımlar’ uygulaması, menzillerindeki akıllı cihazlarla radyo sinyalleri yoluyla konuşan kablosuz cihaz teknolojisi olan iBeacon’ları kullanılarak mobil uygulama üzerinden konum bulma ve mağaza sorgulama imkânı sağlıyor. Uygulama bu sayede görme engellilerin yardım almaksızın tek başlarına kolayca sosyalleşmelerini mümkün hale getiriyor.  

Sesli Adımlar, hangi AVM’lerde kullanılacak?
Avea’nın teknolojik desteğiyle kullanıma hazır hale gelen ‘Sesli Adımlar’,  BoniBeacon’larının kurulu olduğu MetroCity AVM’de, bulunulan noktayı belirtme, mekân sorgulama gibi özellikleriyle görme engellilerin alışveriş merkezlerinde daha rahat ve özgür dolaşabilmelerine imkân veriyor. AVM’lerde görme engellilerin akıllı telefonlarda kullanabildiği ilk konum bildirme uygulaması olma özelliğine sahip uygulama, MetroCity AVM’den sonra yine ECE Türkiye’nin yönettiği diğer AVM’ler olan İstanbul’daki Marmara Park, Maltepe Park, Neomarin ve Beylikdüzü Migros AVM; Eskişehir’de Espark, Ankara’da ANKAmall ve ACity, İzmir’de CarrefourSA Karşıyaka, Antalya’da TerraCity ve Antalya Migros AVM’de de çok yakında kullanılmaya başlanacak.
Şu anda IOS işletim sistemine sahip telefonlarda kullanılabilen uygulama, çok yakında Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda da kullanılabilecek.

Projeyi önce görme
engelliler test etti
Teknolojiye sahip olsak da bu ilk adıma yapabileceklerimizin hepsini projeye eklemedik. Çünkü milyarda bir ihtimal bile olsa çıkabilecek her türlü aksiliği düşünmek gerekiyor. Biz bu yüzden Engelsiz Erişim Derneği ile çalıştık… Engelsiz Erişim Derneği’nden arkadaşlarımızın uygulama hakkındaki geri bildirimleri bize ışık tuttu.


0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites