Pazar

VİKO, 250 BİN ÇOCUĞA TİYATROYLA ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ÖĞRETTİ

‘Aydınlık Bir Gelecek İçin’ enerji verimliliğini okul çağında öğretmek için yola çıkan VİKO’nun gezici ücretsiz çocuk tiyatrosu, 2020 yılına kadar 1 milyon çocuğa ulaşmayı hedefliyor…

Aylin LÖLE
Enerji verimliliğini ilkokul sırasında öğretti, çocuk tiyatrosu ile her gün İstanbul’un bir okulunu gezdi. VİKO’nun ilköğretim çağındaki öğrencilere enerji ve doğal kaynakların korunması, geri dönüşüm, elektrikli ev kazalarına karşı korunma konularında bilinç oluşturmak amacıyla ‘Aydınlık Bir Gelecek İçin’ projesi 2012 yılında hayat buldu. Proje kapsamında oluşturulan ücretsiz çocuk tiyatrosu ilköğretim okullarını gezerek, 250 bin çocuğa ulaştı. Projenin hedeflerini VİKO CEO’su Nusret Kayhan Apaydın, Akşam Ekonomi’ye anlattı.

Aydınlık Bir Gelecek İçin projesi nasıl hayata geçti?
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığımız protokol ile hayata geçirilen proje kapsamında öncelikle İstanbul’daki ilk ve ortaokullarda görev yapan bin 450 eğitimci için enerji yöneticisi eğitimleri verildi. Okullarda gerçekleştirilen proje uygulamalarının pekişmesi için farkındalık afişleri ve tüm elektrik anahtarlarına ‘Gereksizse Kapat, Geleceği Aydınlat’ uyarı yazısı asıldı. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önemli desteği ile okullarımızda enerji verimliliği kulüplerinin kurulması sağlandı. Öğrencilerin projeye aktif katılımlarını ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamak amacı ile oluşturduğumuz VİKO Çocuk Tiyatrosu ise projenin amacına erişimi ve kalıcılığı bakımından gerçekten çok başarılı bir süreci oluşturdu. Her yıl okullarda uygulanarak enerji verimliliği konusundaki sorumluluğun yerleşik bir bilinç haline gelmesini amaçlayan projemiz, İstanbul’daki ilk ve ortaokulların enerji tüketiminde belirgin bir azalma gerçekleşmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Her öğretim yılı sonunda ise projeye katılan okullar arasında düzenlediğimiz yarışma ile enerji verimliliği konusunda örnek uygulamalar gerçekleştiren okulların ödüllendirilmesini ve diğer okulların da özendirilmesini hedefliyoruz.

Proje kapsamında hedef öğrenci sayısı nedir?
Proje kapsamında oluşturulan VİKO Çocuk Tiyatrosu’nun sahnelediği, ana teması enerji verimliliği olan ‘Aydınlık Bir Gelecek’ isimli oyun, İstanbul’da her gün bir okulda öğrencilere ücretsiz olarak sahneleniyor. Yaklaşık iki buçuk yılda 250 bin ilkokul öğrencisine ulaşarak adeta bir rekora imza atan projemiz ile 2020 yılına kadar 1 milyon öğrenciye ulaşmış olmayı hedefliyoruz.

600 okul yarışmaya katıldı
Projemizin ödüllendirme sürecini oluşturan ve jüri üyeliğini çok değerli akademisyenlerin yaptığı “Enerji Verimliliğinde Yılın Örnek Okulları” ödül sürecine bugüne kadar yaklaşık 600 okul dahil oldu. Bu 600 okulun öğretmenleri ve özellikle de enerji verimliliği kulüplerinde yer alan öğrencileri düşünüldüğünde projenin çok geniş kitlelere yayılmış olmasını görmek bizim için gerçekten önemli bir gurur ve mutluluk sebebi. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz ödül sürecinde dereceye giren bir okulumuzun öğrencilerinin, geri dönüşümlü kıyafetlerle gerçekleştirdiği defile gerçekten görülmeye değerdi.




0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites