Yönetim Kurulu’nda ‘Sosyal Sorumluluk Komitesi’ kurarak, bir ilke imza atan Akbank, sürdürülebilir değer yaratmaya yönelik projelere odaklanıyor. Bunun en tipik göstergeleri arasında ise neredeyse 40 yıla ulaşan Akbank Çocuk Tiyatrosu ve geçen yıl 20’nci yılını kutlayan Akbank Caz Festivali yer alıyor. Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, çevre, kültür-sanat, eğitim ve gençlik, girişimcilik temalarına vurgu yapan sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verdiklerini söylüyor.
“Akbank olarak kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizi gerçekleştirirken sürdürülebilir değer yaratmayı hedefliyoruz. Bu noktada gerçekleştirdiğimiz projeleri iyi yapmak ve kaynaklarımızı doğru kullanmak çok önemli. 2011’de kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerimizi Anadolu’ya ve gençlere yaygınlaştıracağız” diyen
Binbaşgil, stratejilerini ve yol haritalarını anlattı…
Öncelikle Akbank’ın sosyal sorumluluğa bakışından başlayalım. Sizin bu konudaki stratejiniz ne?
Akbank piyasa ve marka değeri olarak Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri. Türkiye’de bu noktaya gelmiş kurumların toplumdan aldıklarını topluma geri vermek üzerine kurulu bir vizyonları olması gerekiyor. Biz de Akbank olarak kurulduğumuz günden bu yana sürdürülebilir değer yaratmaya odaklanan bir bankayız. Bu çerçevede hem içinde yaşadığımız toplumun hem de gelecek nesillerin yaşam kalitesini artıran etkinlik ve projelere destek veriyoruz. Bunları yaparken de iyi yapmaya büyük özen gösteriyoruz.
Peki siz ne tip projelere odaklanıyorsunuz?
Akbank olarak kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımızı sürdürülebilir değer yaratma ilkesiyle yürütüyoruz. Bu bağlamda çevre, kültür-sanat, eğitim ve gençlik, girişimcilik gibi farklı konularda sosyal sorumluluk projelerine destek veriyoruz.
Hali hazırdaki projelerinizden bahseder misiniz?
Nisan 2010’da Sürdürülebilirlik Raporu’muzu yayınladık. Global Reporting Initiative (GRI) standartında hazırlanan Sürdürülebilirlik Raporu’muzda Bankamız’ın sosyal, çevresel ve ekonomik sorumluluk alanları ve bu alanlarla ilgili 2009 yılı performansımızı paylaştık. Söz konusu alanlardaki performansımızı ölçümleyerek faaliyet ve iş süreçlerimizde gerekli düzeltme ve iyileştirmelerde bulunuyoruz. Enerji tasarrufu, karbon emisyonu azaltma, kağıt tasarrufu ve atık yönetimi alanlarında çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Genel Müdürlük binamızda ve şubelerimizde elektrikten asansör kullanımına kadar enerji tasarrufu sağlayan uygulamaları hayata geçirdik. Bu sayede karbon ayak izimizi azaltmaya devam ediyoruz.
Gebze Şekerpınar’da inşa ettiğimiz Akbank Bankacılık Merkezi kompleksimizi ise çevre dostu olarak tasarladık. Kompleksimizdeki atık yağ yönetim sistemi sayesinde mutfakta kullanılan ve giderlerden çevreye yayılma potansiyeli bulunan yağları ayrıştırarak yasal biodizel üreticilerine veriyoruz. Türkiye’de uluslararası standartlara uygun sera gazı emisyonu raporlaması taahhüdünü veren ilk şirketlerden biriyiz. Sabancı Üniversitesi’yle birlikte küresel iklim değişikliğine karşı somut adımlar atmaya yönelik uluslararası alanda en prestijli ve en yaygın çevre girişimi olan Karbon Saydamlık Projesi’ni (CDP) Türkiye’de hayata geçirdik. CDP 2010 Global 500 raporuna da Türkiye’den giren ilk ve tek kurum olduk.
Kültür ve sanatta neler yapıyorsunuz?
Geçen yıl 17. yaşını kutlayan ve bu zaman zarfında yaklaşık 3 milyon izleyiciye ulaşan Akbank Sanat; cazdan tiyatroya, sergiden konsere kadar yılda 700’ün üzerinde gösteriye ev sahipliği yapıyor. İKSV İstanbul Film Festivali’nin de 7 yıldır sponsoruyuz. Geçen sene 20. yılını kutlayan, Türkiye’nin en uzun soluklu etkinliklerinden Akbank Caz Festivali kapsamında 50’nin üzerinde etkinlik gerçekleştirildi. 4 yıldır desteklediğimiz çağdaş sanatın en önemli yapıtlarını sanatseverlerle buluşturan Contemporary İstanbul’u 2010 yılında İzmir, Adana, Bursa ve Ankara’ya taşıyarak çağdaş sanatı Anadolu‘daki sanatseverlerle buluşturduk. Akbank olarak gençliğimizin eğitimine ve gençlere fırsatlar yaratmaya çok önem veriyoruz. Bu kapsamda, gençlerle birlikte düşünmek ve Türkiye’nin geleceği için birlikte değer yaratmak amacıyla 2008 yılı Eylül ayında “Düşünce Kulübü”nü kurduk.
Akbank Düşünce Kulübü aracılığıyla, gençlik ve iş dünyası arasındaki iletişimi artırmayı, gençlerin yaratıcı fikirlerini desteklemeyi ve Türkiye için yetenek havuzu oluşturmayı amaçlıyoruz. Akbank Düşünce Kulübü’nün, her yıl Akbank yönetimi tarafından belirlenen bir tema üzerine bir de yarışması bulunuyor. Değerlendirme sonucu en beğenilen çalışmayı hazırlayan öğrenci grubu Harvard Üniversitesi Yaz Okulu bursu ile ödüllendiriliyor. Bu çalışma sayesinde gençlerimizin ne kadar yaratıcı olduklarını, ne kadar iyi yetiştiklerini görme fırsatı buluyor ve mutlu oluyoruz. Dünyaca tanınan etkinlikleri Türk izleyicisiyle buluşturmaya devam ediyoruz. Dünyanın 5 kıtasında milyonlarca izleyiciyi büyüleyen efsanevi gösteri topluluğu Cirque du Soleil’i bu sene ilk defa Türkiye’ye getirdik.
En eski projelerinizden birisi Çocuk Tiyatrosu...
1972’de kurulan Akbank Çocuk Tiyatrosu ile perde açtığımız ilk günden bu yana İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki yüz binlerce çocuğa tiyatronun heyecanını, hüznünü ve keyfini ulaştırdık. Anadolu’da ve Avrupa’da turnelere çıkan ilk çocuk tiyatrosu olan Akbank Çocuk Tiyatrosu, aynı zamanda seyircinin sahnede oyunun bir parçası olarak yer aldığı ‘interaktif’ oyun biçiminin de ilk temsilcisi oldu. 40 yıla ulaşan geçmişiyle Akbank Çocuk Tiyatrosu bugün Türkiye’nin en uzun soluklu çocuk tiyatrosu. Çocuk Tiyatromuz’la bugün geçmişin çocuklarının çocuklarına ulaşıyoruz. Ayrıca Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM), düzenlediği eğitim atölye ve etkinliklerine eğitim sponsoru olduk. Akbank olarak SMM’ye desteğimizle daha fazla çocuk ve gence ulaşacağız. Müzenin eğitim etkinliklerine destek vererek bid yılda gerçekleştireceğimiz eğitim etkinlikleriyle yaklaşık 18 bin çocuğumuza ulaşmayı ve onların ruhunda bir pencere açmayı hedefliyoruz.
Bu yıl ağırlık vereceğiniz sosyal sorumluluk projeleri neler?
Akbank olarak kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizi gerçekleştirirken sürdürülebilir değer yaratmayı hedefliyoruz. Bu noktada gerçekleştirdiğimiz projeleri iyi yapmak ve kaynaklarımızı doğru kullanmak çok önemli. 2011’de kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerimizi Anadolu’ya ve gençlere yaygınlaştıracağız. Caz Festivali’ni ‘Kampüste Caz’ başlığı altında, ilk defa geçen sene yaptığımız gibi, bu sene de Anadolu’da farklı üniversitelerde gençlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Contemporary İstanbul kapsamında bu yıl da Anadolu’da farklı illerimizde çağdaş sanat buluşmaları düzenlemeyi sürdüreceğiz. Çocuk Tiyatrosu için Anadolu turnelerine devam ediyoruz.
Son olarak, sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirirken dikkate aldığınız kıstaslar neler, anlatır mısınız?
Akbank’ta kurumsal sosyal sorumluluk en üst düzeyde titizlikle destek verilen ve takip edilen bir konu. Akbank’ın Yönetim Kurulu bünyesinde bir Sosyal Sorumluluk Komitesi var. Akbank ülkemizde Yönetim Kurulu nezdinde Sosyal Sorumluluk Komitesi barındıran nadir kurumlardan biri... Sosyal sorumluluk projelerinde temel aldığımız kıstasların başında elbette, toplumsal yararı geliyor. Toplumsal yararları konusunda mutabık kalındıktan sonra, projeyi uygulanabilirlik, maliyet gibi diğer genel kıstasların süzgecinden geçirdikten sonra yaşama geçiriyoruz.