Pazartesi

SÖYLEŞİ; ECZACIBAŞI TOPLULUĞU KURUMSAL İLETİŞİM KOORDİNATÖRÜ OKŞAN ATİLLA SANÖN


5.8 milyon Öğrenciye Hijyeni Öğretti, Ödülleri Topladı.

zel girişimde gerçek ölçü, toplumun varlığını artırmadaki başarı düzeyidir.’ Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’na ait bu söz, aslında Topluluğun da ‘sosyal sorumluluk’a hangi pencereden baktığının en tipik göstergesi. Eczacıbaşı Topluluğu Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Koordinatörü Okşan Atilla Sanön, “Eczacıbaşı Topluluğu’nun sosyal sorumluluk alanları, kültür- sanat, eğitim, bilim ve spor olmak üzere tanımlı” diyor ve ekliyor: “Eczacıbaşı Topluluğu, toplumsal hizmetlerini, doğrudan kurduğu ya da kuruluş ve yönetiminde etkin rol aldığı kurumlar aracılığıyla yürütüyor. Kültür, sanat, eğitim, bilim ve spor alanlarında uzun vadeli ve kalıcı projeler bu kurumlar aracılığı ile uzun yıllardır sürdürülüyor.” Eczacıbaşı Topluluğu’nun sosyal sorumluluktaki yol haritasını, Okşan Atilla Sanön anlattı:

Eczacıbaşı Topluluğu, hijyenden çevreye sağlıktan eğitime, bilimden spora kadar geniş bir yelpazede hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projelerini, uluslararası platformlarda aldığı ödüllerle taçlandırıyor...

Kars Arpaçay YİBO’nun banyo ve tuvaletlerinin yenilenmesi ve Hijyen Eğitimi projesi kapsamında biraradaydık... Bilmeyenler için YİBO projelerinde durum nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle yatılı ilköğretim bölge okullarının (YİBO) tuvalet ve banyolarının VitrA ve Artema markalı ürünlerle yenilenmesi, yenilenen okullara Solo Kişisel Hijyen Eğitimi verilmesini içeren Eczacıbaşı Hijyen projesi, ‘kurum-ürün-sosyal sorumluluk’ bağının en somut örneklerinden biri. 2010 sonunda yenilenen okul sayısı 11’e ulaştı.

5.8 MİLYON ÖĞRENCİYE ULAŞTI 
Proje kapsamında kaç kişiye hijyen eğitimi verildi?
İpek Kağıt’ın, ‘Solo İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitimi’ projesi de, öğrencileri ‘kişisel temizlik’ konusuna bilgilendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında 2002’den bu yana 44 ilde 7 bin 350 okulda 5.8 milyon öğrenciye eğitim verildi. Projemiz kapsamında öğrencilerle uzun yıllar sürecek bir ilişki kuruyoruz. Bu bizi gururlandırıyor. Eczacıbaşı Hijyen’in 2009’da aldığı uluslararası ödüller de gururumuzu artırdı.

ÖDÜLLERLE TAÇLANDIRILDI 
Neydi bu ödüller?
Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği’nin (IPRA) Altın Dünya Ödülleri kapsamında ‘Sosyal Sorumluluk’ dalındaki ödülü ve Birleşmiş Milletler Özel Ödülü’nü alan Eczacıbaşı Hijyen Projesi, ABD’nin Stevies Uluslararası İş Dünyası Ödülleri’nde Avrupa’nın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi seçildi. ABD’de PR News tarafından verilen Platin Ödüller’in ‘Toplumla İlişkiler’ dalında finalist olan proje, Active Academy’nin ‘Kurumsal Sosyal Sorumluluk’ ödülünü aldı.

Sürdürülebilir Kalkınma Koordinatörü’sünüz. Sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk projesinin unsurları neler?
Projenin, kurumun DNA’sıyla uyumunu en önemli başarı faktörü olarak nitelendiriyoruz. Bunu başaran kurumların sürdürülebilir projelerini hep birlikte gururla izliyoruz.

4 TEMEL ALANA ODAKLANDI 
Topluluk için hangi alanlar öncelikli? 
Eczacıbaşı Topluluğu’nun sosyal sorumluluk alanları, kültür- sanat, eğitim, bilim ve spor olmak üzere tanımlı. 1942 yılındaki kuruluşundan itibaren Topluluğumuz bu alanlarda uzun süreli bir çok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi. Sosyal sorumluluk bilincinin Türkiye’de tanınması ve yaygınlaşması için bu çalışmalar birçok kurum ve projeye öncülük etti.

Halen yürüttüğünüz projeler arasında neler var?
Eczacıbaşı Hijyen Projesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi (Kurucu ve daimi sponsor), İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (Öncü Sponsor), Uluslararası İzmir Festivali (Ana Sponsor), Eczacıbaşı Spor Kulübü, Sürdürülebilir Kalkınma ve Eczacıbaşı Gönülllüleri faaliyetlerini sürdürüyoruz.

İstanbul Modern Sanat’tan kısaca bahsedelim...
Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu olduğu, ilk yatırım ve finansmanı ile çekirdek koleksiyonunu sağladığı İstanbul Modern Sanat Müzesi, Türkiye’nin sanatsal yaratacılığını kitlelere ulaştırmak ve kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamıyla paylaşmak amacıyla, disiplinlerarası etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de modern ve çağdaş sanat sergileri düzenleyen ilk özel müze olarak, 2004 yılında, İstanbul Boğazı’nın kıyısında 8 bin metrekarelik bir alanda kurulanuluslararası bir yönelimle koleksiyonunda toplayarak, koruyarak, sergileyerek ve belgeleyerek sanatseverlerin erişimine sunuyor.

PROJELER GELİŞEREK DEVAM EDECEK 
Bu yılki projeler için ne kadar bütçe harcadınız? 2011 için bir rakam telaffuz etmek mümkün mü?
Girişimlerin parasal boyutlarından çok, toplumsal gelişmeye katkılarıyla değerlendirilmesinde yarar gördüğümüz için bütçeyi açıklamıyoruz. Ama 2010’daki projelerimizin 2011’de de gelişerek devam edeceğini söyleyebilirim.

Biraz da sosyal sorumluluk projelerini nasıl geliştirdiğinizden bahsedelim... Size öneriler geliyor mu? Bunlara yaklaşımınız ne? 
Birçok sivil toplum kuruluşundan çok çeşitli ve değerli proje önerileri alıyoruz. Proje önerilerinin Eczacıbaşı Topluluğu’nun değerleri öncelikli olmak üzere, faaliyet alanlarındaki uzmanlığını yansıtabilmesi en önemli kriterlerimiz. Yönettiğimiz projeler de bu stratejimizin birebir yansıması... Eczacıbaşı Topluluğu, toplumsal hizmetlerini, doğrudan kurduğu ya da kuruluş ve yönetiminde etkin rol aldığı kurumlar aracılığıyla yürütüyor. Kültür, sanat, eğitim, bilim ve spor alanlarında uzun vadeli ve kalıcı projeler bu kurumlar aracılığı ile uzun yıllardır sürdürülüyor.

SİNERJİ, ENERJİ VE TUTKU VAR 
Sizi en çok heyecanlandıran hangisiydi, merak ediyorum?
2007 yılından itibaren yürüttüğümüz Eczacıbaşı Hijyen Projesi, Türkiye çapındaki öğrencilerimizin ve ailelerinin hayatlarına kattığı artı değerle bizim için çok önemli bir yere sahip. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yatılı ilköğretim bölge okullarının tuvalet ve banyolarının VitrA ve Artema markalı ürünlerle yenilenmesi, yenilenen okullara yönelik Solo Kişisel Hijyen Eğitimi verilmesi ve Eczacıbaşı çalışanları tarafından bu okullara yönelik gönüllü sosyal projeler geliştirilmesini içeren Eczacıbaşı Hijyen projesi, ‘kurum-ürün-sosyal sorumlulukbağının en somut örneklerinden biri. Öğrencilerin yaşadıkları ortamın çağdaş koşullara ulaşmasının yanı sıra duygusal dünyalarının zenginleştirilmesi için Topluluk kuruluşlarımız ve çalışanlarımız müthiş bir sinerji, enerji ve tutkuyla projelerini şekillendiriyor, geliştiriyor. Projemiz kapsamındaki okulları ziyaretlerimizde öğrencilerimizle birlikte kutlamalar yapıyor, onlarla uzun sürecek bir ilişki kuruyoruz. Projemiz yaygınlaştıkça heyecanımız da artıyor.

BİR ŞARKI KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ 
O halde bu projeyle ilgili unutamadığınız bir anınızı sorayım...
Hijyen Projesi’yle Sivas Ulaş’ta tanıdığımız bir kız başka bir proje için İstanbul’a gelmişti. Burada onun müzik yeteneğini farkettik. Bundan aldığımız ilhamla Eczacıbaşı Gönüllüleri okula bir müzik sınıfı kurdu. Çalışanlarımız gönüllü olarak projede yer aldı, bizzat Ulaş’a kadar gittiler. Bu sınıfta o kız çocuğu da eğitim gördü. Geçen yıl bu kız Sivas- Muzaffer Sarısözen Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni yüksek derece ile kazandı. Kendisine destek olmaya devam ediyoruz.

Size göre yurtdışında hayata geçirilen sosyal sorumluluk projeleri ile Türkiye’dekiler arasında ne gibi farklar var? 
Türkiye’de yürütülen sosyal sorumluluk projeleri, gerek seçilen konu, gerekse iletişim yöntemleri ve yaratıcı çalışmalarıyla yurtdışıyla çok paralel, hatta özellikle duygusal yönüyle bir adım öne çıkıyor. Yurtdışı projelerde teknolojinin daha yoğun olarak kullanıldığını ve böylelikle erişimde yaygın ve yaratıcı çözümler geliştirildiğini görüyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites