Cuma

SÖYLEŞİ; LİMAK YATIRIM PROJELER SORUMLUSU REŞİT YILDIZ


İmece Holding Kurdular, Dev Şirketlerden Destek Aldılar...

Borusan, Eczacıbaşı, Boyner, Yapı Merkezi, Marsh, Limak, Peppers and Rogers gibi Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde çalışanların yanı sıra girişimcilerin de destek verdiği Boğaziçi Okul Yapıyor projesi, bu yıl üçüncü yılına girdi. Boğaziçi 82 mezunlarının başlattığı ardından katılımın Boğaziçi’yle sınırlı kalmayıp başka üniversitelerden mezunların da destek verdiği proje her geçen gün biraz daha büyüyor. İşin ilginci şu an Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Boğaziçi mezunları da ‘Bu işte biz de varız’ diyor. Boğaziçi Okul Yapıyor projesinin ‘Kurumsal Vatandaş’a konuk olmasının sebebi ise çok açık. Her biri Türkiye ekonomisine yön veren şirketlerde yönetici konumunda olan bu ‘beyaz yakalılar’ın, kendi çalıştıkları şirketlerin sosyal sorumluluk projeleriyle yetinmeyip, ‘kıyıya vurmuş bir denizyıldızını daha okyanusa kavuşturma’ telaşıyla güçbirliğine gitmeleri… Onların bu çabası kurumsal firmalar tarafından da destek görüyor. Bugüne kadar 4 okulu tamamlayan ve beşinci okul için start verilen projenin detaylarını Limak Yatırım Projeler Sorumlusu Reşit Yıldız’la konuştuk…

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde yönetici olarak çalışan Boğaziçililer’in oluşturduğu ‘girişim’ 5’inci okulunu yapıyor. Boyner, Borusan, Eczacıbaşı, Limak gibi devlerin yanı sıra ünlü müzisyen Anjelika Akbar da konserleriyle destek veriyor...
Nasıl oldu da Boğaziçi mezunları bir araya gelerek, bu proje doğdu?
Boğaziçi Üniversitesi 82 mezunlarının 2009 yılında Ağrı’nın Oğlaklı Köyü’nde okul yaptırması ile doğdu. Diğer mezunların da bu girişimi sahiplenmesi ile süreklilik arz eden bir okul yaptırma seferberliğine dönüştü. O sene Ağrı Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün sunduğu alternatifler içerisinde Oğlaklı’yı seçmişler. Ancak köylerine okul yapılmasını çok isteyen Ağrı’daki bir başka köy olan, Güvendik’e okul yapamamaları da içlerine sinmemiş. Biz Boğaziçi Üniversitesi 95 mezunları bu durumdan haberdar olunca, 2010’da Güvendik Köyü’ne ilkokul yaptırdık. 82 ve 95 mezunlarının girişimini duyan 77 senesi mezunları da aynı yıl içerisinde Güvendik ile aynı bölgede bulunan Çatalipaşa’ya bir ilkokul yaptı. Bizim Ağrı’da yaptırdığımız okullardan bağımsız olarak da, Boğaziçi Yapı Kulübü de 2010 yılında Düzce’de okul yaptırmış.

SIRADA TEZEREN VAR 
Bugüne kadar dört okul yapıldı öyle mi?
Evet, bugüne kadar toplam 4 okul yapıldı ve eğitime açıldı. İlk proje Ağrı’nın Oğlaklı Köyü’nde 4 derslikli bir ilkokul idi. Yine Ağrı’da olmak üzere Güvendik ve Çatalipaşa Köylerinde birer okul yaptırdık. Güvendik Köyü’nde yapılan okulda 3 dersliğin dışında, öğretmenlerin konaklaması için mükemmel bir lojman da yapıldı. Çatalipaşa’daki okulda ise 4 dersliğin yanı sıra ana sınıfı da var. Eski okul binası ise yenilenerek öğretmen lojmanına dönüştürüldü. Yapı Kulübü’nün Düzce’de yaptırdığı okul ise 4 derslikli.

Şimdi sırada hangi okul var?
Tezeren’de ortaokul yapacağız. Onu yaptıktan sonra, sırada o köyün ilkokulunun yapılması var. Mevcut okulları çok eski ve kötü durumda. Aynı zamanda, Tezeren Köyü’ne öğrencilerin sosyal aktivitelerde bulunması için civar köy öğrencilerine de hitap edecek büyüklükte bir tiyatro salonu yaptırmak, ardından kışın spor yapmalarına olanak tanıyacak bir kapalı spor salonu da yapmak istiyoruz. Bize tahsis edilen araziye bitişik uygun araziler var. Aynı bölgede bulunan Sarıca Köyü’nün bir mezrasında eğitim verilemiyor. Oraya da okul yapılması lazım. Aslında her sene farklı bir bölgeye de yardım edebiliriz. Ancak, belirli bir süre bir bölgeyi iyi tanıyarak, projeleri bir bütünün parçaları olarak ortaya koyduğumuz zaman ortaya ilave katma değer çıkıyor. Örneğin, bu sene Tezeren’deki ortaokulu inşa edince daha önce okul yaptırdığımız iki köy de dahil olmak üzere 10 köyde fiili eğitim 8 seneye çıkacak. Ortaokulu okuyan bir öğrencinin yatılı olarak eğitimine devam etmesi daha kolay olduğu için mezunlarımızın birçoğu lise ve hatta üniversiteye kadar eğitimlerine devam edebilecekler. Tezeren’e bu ortaokulu yapmasak, Güvendik ve Çatalipaşa’da çocuklar 5’inci sınıftan sonra tekrar eğitimsiz bir hayata geri dönecekler.

GEÇEN YIL 200 KİŞİ BAĞIŞ YAPTI 
Kartopu etkisiyle büyüyor anladığım kadarıyla… Peki ne kadar katılımcınız var? 
Yüzlerce katılımcı var. Sadece geçen sene Güvendik Köyü’ne yaptığımız okulda 200’e yakın kişinin katılımı oldu. Çatalipaşa’daki katılımcı sayısı da benzer mertebede. Boğaziçi Okul Yaptırıyor Projesi’nde esas amaç geniş bir tabana yayılarak, katılımcı sayısını fazla tutmak. Üç beş varlıklı kişiden ve büyük firmalardan yüklü miktarda bağış toplayarak okul yaptırmak değil. Büyük firmaların kendi sosyal sorumluluk projeleri var. Bizim onlardan büyük katkı beklememiz yerindeolmaz. Ancak, kişilerin maddi katkılarının dışında, firmalardan da makul ölçülerde malzeme bağışı talep ediyoruz.

ÇİVİ 250 TL, TUĞLA BİN TL! Bağış için bir limitiniz var mı?
Bağış için herhangi bir alt veya üst limitimiz yok. Genelde katkıda bulunanlar 500 TL ile bin 500 TL arasında veriyorlar. Geçen sene okul için ‘çivi’ye 250 TL, ‘tuğla’ için bin TL demiştik. Sadece bireysel desteklerle sınırlı kalmadı bu proje. Kurumsal şirketlerin de desteğini aldınız diye biliyorum... Bizim projelerimize birçok kurum ve kuruluş destek oldu ve olmaya devam ediyor. Marsh Sigorta Güvendik Köyü’nün bilgisayarlarını bağışladı. Borusan Lojistik geçen sene Çatalipaşa’da yapılan okulun malzemelerinin nakliyesini ve depolamasını bila bedel sağladı. Aynı şekilde Eczacıbaşı vitrifiye ve seramik bağışladı. Koçtaş muhtelif inşaat malzemesi ve kapıları sağlayarak katkıda bulundu. Boyner ise çocuklarımızın polar montlarını tedarik etti. Gayrettepe Rotary Kulübü Eşleri Güvendik Köyü’ndeki çocuklarımızın atkı ve berelerini aldı. Stride Rite ayakkabı bağışladı. Bu sene Limak Grubu da Tezeren projemize destek verecek.

AKBAR DA KONSERLERİYLE DESTEK OLDU 
Bağış toplamak için konserler de yapılıyor değil mi?
Ünlü sanatçı Anjelika Akbar da bu projeye omuz veren isimlerden biri. Aslında Boğaziçi Üniversitesi mezunu olmayan Akbar’ın, katılım hikayesi ise oldukça ilginç. Şöyle ki; Akbar yaklaşık 20 yıldır Tibet’e düzenli olarak ziyaretlerde bulunuyor. Bu gezilerinden birinde Himalayalar’daki bir dağ köyündeki çocuklardan çok etkileniyor ve konser düzenleyerek okullarının tadilatı için yardımcı olmak istiyor. Bu olayı bilen Sakaoğlu İnşaat Pazarlama Müdürü Rengin Sakaoğlu, Ağrı’da çektikleri fotoğrafları Anjelika Akbar’a gösteriyor. ‘O fotoğrafları gördüğüm an ben de oradaydım’ diyen Akbar, Boğaziçi mezunu olmamasına rağmen geçen yıl ilk yardım konserini düzenledi. Bu yıl ‘Best of Flowers, Sounds and Friends’ adıyla düzenlenen konsere ise Anjelika Akbar’ın yanı sıra Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Rahşan Apay, Mehmet Akatay ve Mehduh Akatay da katıldı.

AYAKKABININ ETRAFINDA DÖNEREK AĞLIYORDU 
Bu proje kapsamında hafızanızda yer eden ne var?
Çatalipaşa’da okul yapan 77 senesi, büyükler için okuma-yazma kursu düzenledi. Kursu başarılı ile bitiren köylülere ödül dağıtmaya gittik. Onları tahtaya çağırdık, sınav yaptık, isimlerini yazmalarını istedik. 50 yaşından sonra eline kalem alan köylü büyüklerimizin çabası inanılmazdı. Yaşlı teyzelerimiz pür dikkat sınavlarını vermeye çalıştılar. Dışarıdan bakılınca heybetli görülen amcalar, sınavda heyecanlandılar, ufak birer öğrenciden farksız oldular. Güvendik Köyü’nde Stride Rite firmasının bağışladığı ayakkabıları çocuklara veriyorduk. Hepsi birbirinden farklı, renkli, çocuklara özel tasarlanmış ayakkabılar. Daha denetirken ayağına küçük geldiğini anladıklarımızı uyardık. Yine de çocuklar en beğendiklerini almak istiyorlardı. Tabii yarım saat sonra tutuk adımlarla yanımıza gelerek ayaklarının acıdığını söylediler. Biz de ayakkabılarını değiştirdik. Köyde 3 yaşında bir çocuğa giydirmesi için babasına bir çift ayakkabı verdik. Çocuk çok beğenmiş ancak ayakkabı ufak gelmiş. Babası çağırdı. Gittik baktık, çocuk ayakkabıyı halının üzerine koymuş, etrafında dönerek ağlıyor. Benim için unutulmaz bir görüntüydü…

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites