Avrupa'nın Enerjik Gençlerini Yetiştirecek

Çalık ve Limak’ın sahibi olduğu Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi, işsizliğin yüzde 50’yi bulduğu Kosova’da istihdam yaratmak için KEDS Akademi’yi kurdu.

'Turuncu Damla'yla 8 Bin Çocuk Tasarrufu Öğrendi!

ING Bank, çocuklar için finansal okuryazarlık eğitimi verdi. 9 şehirde 8 binden fazla öğrenciye ulaşılan projede, çocuklara tasarruf sahipliği bilinci aşılanıyor...

Ecza Dolabı'ndan Müzik Çıktı...

Eczacıbaşı Topluluğu çalışanlarının oluşturduğu Ecza Dolabı, konserleriyle 5 bin kişiye ulaştı, bilet gelirleri ise sosyal sorumluluk projelerine katkı sağladı.

14 Yılda 500 Bin Sanatseveri Ağırladı!

Kültür ve sanat alanındaki faaliyetlerini İş Sanat çatısı altında toplayan İş Bankası, sadece geçen yıl 35 bin sanatsevere kapılarını açtı. ...

Sosyal Sorumluluk Okulu Boğaziçi Üniversitesi'nde

Sosyal Sorumluluk Okulu, bu kez Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi'nde hayata geçti. Akşam Gazetesi'nin sosyal sorumluk yazarı Dr. Aylin Löle’nin koordinatörlüğünde ...

Pazartesi

KEDS ACADEMY'Yİ KURDU, GENÇ İŞSİZLİĞİNE ÇARE BULDU

 
‘Avrupa’nın Enerjik Gençleri’ artık bu Akademi’den mezun olacak. Limak ve Çalık ortaklığındaki Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi (KEDS) tarafından kurulan KEDS Academy, istihdam garantisi veriyor…


Avrupa’nın enerjik gençlerini yetiştirdi, Kosova’ya umut, enerji sektörüne ise model oldu. Kosova’da elektrik dağıtım faaliyetlerini yürüten Limak ve Çalık ortaklığındaki Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi (KEDS) tarafından, Kosova’daki işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla kurulan KEDS Academy ilk mezunlarını verdi.
Danışmanlığını Dr. Aylin Löle’nin yaptığı, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi, Priştina Üniversitesi ve Kosova Bilim, Eğitim ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen projeyi KEDS İcra Kurulu Üyesi Mesut Serhat Dinç, anlattı

KEDS Akademi ilk mezunlarını verdi. Gelinen nokta nedir?
Kosova’da yüzde 30 işsizlik ve 50’leri aşan genç işsizliği sorununa çözüm bulmaya yönelik iyi uygulamaları artırmak ve enerji sektörüne nitelikli işgücü sağlamak amacıyla KEDS Academy’yi kurduk. Paydaşlarımız Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi, Priştina Üniversitesi, Kosova Bilim, Eğitim ve Teknoloji Bakanlığı’ydı. Şubat 2014’te eğitimlerin başladığı Akademi’mizde bu yıl 30’u elektrik meslek lisesinden, 20’si elektrik fakültesinden toplam 50 öğrenci eğitim gördü ve mezun olmaya hak kazandı.

Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
KEDS Academy, Kosova ve Türkiye arasında hem akademik hem sektörel bilgi alışverişi için bir platform görevi üstleniyor. KEDS Akademi’de Boğaziçi Üniversitesi’nin akademisyenlerinin yanı sıra KEDS’in konusunda uzman yönetici personeli de görev aldı. İki ana bölümden oluşan ve yönetim ile endüstriyel teknik olarak uygulanmakta olan programımızda, teori ve pratik birbiriyle iç içe geçmiş eğitimler olarak uygulandı. 6 ay süren ücretsiz programın sonunda katılımcı gençlere 25 Temmuz’da Amerikan ve Türk büyükelçilerinin yanı sıra bakanların da katılımıyla Kosova’da yaptığımız mezuniyet töreninde 3 sertifika birden verdik. Bunlardan biri KEDS sertifikası, ikincisi Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi sertifikası, üçüncüsü de İngiltere’nin en büyük akreditasyon kurumu olan Edexcel tarafından verilen sertifikaydı. Bu sertifika tüm AB ülkelerinde geçerliliği olan bir belge. Programı başarıyla tamamlayan bu 50 genç, 1 Temmuz itibarıyla KEDS’te stajlarına başladı. 6 aylık stajdan sonra, bu 50 gencimiz KEDS bünyesinde istihdam edilecek. Hedefimiz bu projeyi her yıl yeni paydaşlar ekleyerek daha da büyüterek devam ettirmek…


Sadece Kosova’ya değil
sektöre de örnek oldu
Projenin çıkış noktası ülkenin en büyük sorunlarının başında gelen ve resmi rakamlara göre yüzde 50’nin üzerinde olan genç işsizliğine yönelik bir çözüm bulmaktı. Gerek projenin sürdürülebilirliği gerek öğrenci seçim kriterleri gerekse verilen eğitim içeriğiyle hep bu ana fikri esas alarak hareket ettik. Nitekim, hem eğitim süreci hem de sonrasında farklı platformlardan gelen geri dönüşler, işi doğru kurguladığımızı ortaya koydu. Bugüne kadar Kosova’da yapılmayanı yapmakla kalmadık, bütün enerji sektörüne de örnek bir model yarattık. Bu yüzden KEDS Academy’nin tüm Avrupa’daki enerji sektörüne kalifiye iş gücü yaratacak bir okul olduğuna inancımız tam.


'SEN DE GEL' DEDİ, 150 BİN KİŞİNİN HAYATINA DOKUNDU

Afrika’ya yerel kalkınma projeleriyle hayat verdi, 2.5 yılda sadece 390 bin dolarla 150 bin
insana umut oldu. Sen De Gel’in kurucusu İbrahim Betil, Türk şirketlerinin de desteğiyle Gambiya’da mucize yarattı, şimdi sırada Etiyopya var…

Aylin LÖLE
Türkiye’nin duayen bankacılarından İbrahim Betil, sivil toplum kuruluşu ve sosyal sorumluluk denilince ilk akla gelen isimlerden biri. 2011 Eylül ayında Gambiya’dan Türkiye’ye gelen iki Afrikalı adamın ortak projeler yapmak için Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı (TOG) ziyaret etmesinin ardından Gambiya’ya gidip oradaki hayatı yakından gören Betil, dönüşte bir grup duyarlı arkadaşıyla birlikte Sen De Gel - Sosyalve Ekonomik yaşamda Nitelikli Değişim ve Gelişime DestekDerneği’ni kurdu. Sadece 2.5 yılda yaptıkları projelerle 150 bin kişinin hayatına dokunduklarını belirten Betil, sadece 200 bin dolarlık bütçeyle 100 bin insana ulaşacak yeni projelerini hayata geçirebileceklerini söylüyor. Coca-Cola Foundation’dan Mogul Tekstil’e, TİKA’dan Garanti Bankası’na kadar Türk kurum ve kuruluşlarının da destek verdiği bu projeler, Afrika’ya sadece umut değil yeni bir yaşam da götürüyor. İbrahim Betil, Akşam Ekonomi’ye Sen De Gel’i anlattı…

Gambiya’da bugüne kadar kaç proje hayata geçirildi?
Hayvancılık projemiz yaklaşık 90 köyde, (toplam 1918 hayvan, ve toplam 795 yararlanıcı aile), değirmenlerimiz 7 bölgede, yararlanan köy sayısı 20 den fazla.  20 tavuk çiftliğimiz 20 köyde. 7 balıkçı teknesi 5 ayrı bölgede toplam 50 köy.  Solar sistem,Bureng bölgesine bağlı 10'dan fazla köyde. Marangozluk projesi Brikama’daki 3-4 mahallede. 25 buzdolabımız 3-4 mahallede. İki kuyumuz, 4 ayrı köyün yararlanımında. Tankular köyünde nehir duvarımız ve balık göletlerimiz, iki büyük buzdolabımız var. Bu şekilde projelerimiz 200 den fazla köyde etkili olmakta. Burada her köyün ortalama nüfusu bin. Projelerin çoğu Brikama, Jarra Soma, Pakaliba ve Kiang bölgelerinde. Derneğimizin kuruluşundan bu yana geçen 2,5 yıllık süre içinde, 150 binden fazla insanın yaşamına dokunmayı başardık.

Bu projelere destek veren Türk şirketleri hangileri? Ne kadar katkıda bulunuldu?
Toplam 29 kuruluş ve 86 bireyden aldığımız desteklerle sağlanan nakdi kaynak tutarı 390 bin dolar oldu.  Kurumsal destekçilerimiz başta TİKA,  Coca-Cola Foundation, MOGUL Tekstil olmak üzere Gürteks İplik, Garanti Bankası, ASAŞ Aluminyum,  IBM-Türkiye, Akcanlar Tekstil
Akınal Sentetik,  Adapazarı Enka Okulları 5. sınıf öğrencileri, Angora Halı, Asya Suni Dericilik,   Argos Medya Film, Başer Faktoring,   Canan Tekstil, Dizayn Matbaacılık, ETC Yatırım Proje,    Optima Faktoring, İmam Kayalıoğulları Otomotiv,  Ünalan Kuyumculuk,   Tırsan Treyler,
Boyut Matbaacılık, İncekara Müşavirlik,  Webdenal ,  Müka Matbaacılık ve Teknik Basım Matbaacılık.

Hali hazırda hayata geçmeyi bekleyen kaç proje ve bunun için ne kadar kaynağa ihtiyacınız var?
REFESA yemek eğitim projemi, PAKALİBA Organik yemek eğitim projesi, fırın projeleri, Kembujeh Kadın Beceri Merkezi, arıcılık projeleri, değirmen projeleri, güneş enerjisiyle soğutucu, kuyu projeleri, tavuk çiftçlikleri ve küçükbaş hayvancılık projeleri için toplam 200 bin dolara ihtiyaç var. Bu miktarla en az 100 bin insanın yaşamına daha dokunabiliriz.

Neden Afrika diye soruyorlar
7 milyon insan aç burada
Bu projeleri hayata geçirirken en çok zorlandığımız konu kaynak bulmak oldu. İnsanlar genelde “Türkiye bitti mi? Neden Afrika?” sorularını sormaktalar. Ben de kendilerine dünyada yaşayan her 7 insandan bir tanesinin aç ve yokluk içinde olmasına karşı arkamı dönemeyeceğimi anlatmaya çalışıyorum. Son 20 yıldır, kuruluşuna katıldığım, önderlik ettiğim çeşitli sivil girişimlerle, Türkiye’de yaptığımız pekçok proje ile her yıl en az 350– 400 bin insanın yaşamına dokunuyoruz. Sen De Gel Derneği’nin tüm üyeleriyle birlikte insanlığın gelişebilmesi için bu planette yaşayan her insana karşı bir sorumluluğumuz olduğunu düşünmekteyiz. Ve çok küçük katkılarla çok büyük farklar yaratabilmenin mümkün olduğunu görmekteyiz.

Etiyopya’ya da hayat verecekŞimdi Gündemde, bir başka en az gelişmiş ülke olan Etiyopya’ya gitme planımız var. Ağustos ayı sonuna doğru Etiyopya’ya gideceğim. Orada işbirliği yapmayı düşündüğümüz Focus on People and Rural Community Development Improvement Organization (FPRC-DIO) yetkilileriyle toplantı yapıp, yine köylerdeki gruplarla buluşup yerel ihtiyaçları belirleyerek projeler geliştireceğiz.


SEKTÖRE TESİSATÇI YETİŞTİRMEK İÇİN, AKADEMİ KURDU

Yılda 10 bin tesisatçıya ücretsiz eğitim verecek, sektöre kalifiye eleman kazandıracak. 250 bin dolar yatırımla geçtiğimiz ay kapılarını açan Wavin Academy, plastik boru sistemleri ve çözümlerine yönelik usta yetiştirecek.


Aylin LÖLE
2008 yılında Sabancı Holding bünyesindeki Pilsa Plastik'i bünyesine katarak Türkiye pazarına giren Wavin, bu tarihten beri Türkiye pazarında Wavin Pilsa olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Güvenli içme suyu dağıtımı, yağmur suyu ve atık suyun yönetimi, enerjinin daha verimli kullanılarak binaların ısıtılması ve soğutulması gibi günlük hayatın ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan şirket, sektördeki kalifiye eleman sıkıntısını gidermek için kolları sıvadı. Bünyesinde uygulama tesisi, eğitim salonları ve laboratuvar bulunan Wavin Academy’yi 250 bin dolar yatırımla kuran Wavin Pilsa, burada yılda 10 bin tesisatçıya ücretsiz eğitim vermeyi planlıyor. Wavin Pilsa Genel Müdürü Orhun Çapanoğlu, Akşam Ekonomi’nin sorularını yanıtladı…

Projenin amacı ne?
Plastik boru sistemleri ve çözümleri konusunda Türkiye’nin bir numaralı eğitim merkezi olmak amacıyla yola çıktık. Öte yandan bu proje ile bugün, sektöre her kademede hizmet veren ve gelecekte hizmet vermesi muhtemel insan kaynağı için yapacağı sürdürülebilir eğitim çalışmaları ile ülkenin kalkınmasına, sektörün ve paydaşların başarısına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Proje ile kaç kişiye ne kadar sürelik bir eğitim verilecek?
Eğitimin niteliğine göre tek günlük ya da 1 haftalık eğitimlerimiz bulunuyor. Sertifika programlarımız 1 haftalık. Wavin Academy ile yılda 10 bin tesisatçı, uygulamacı, bayi, mühendis ve diğer çözüm ortaklarımıza hizmet vermeyi planlamaktayız. Eğitimlerimizin tamamı ücretsiz. Projede, fuaye alanı, 60 kişilik konferans salonu, 14 kişilik VIP toplantı salonu, 6-8 kişilik küçük toplantı salonu, 40 kişilik pratik uygulama laboratuvarı bulunuyor.

Teorik ve pratik dersler var
Sektörün ciddi bir eğitim eksiği var. Kalifiye çalışan bulmak oldukça zor. Bu eğitim tesisinin faaliyete girmesiyle; sektörümüzdeki kalifiye eleman ihtiyacı, doğru uygulama ve çözümler ile genel kalite standartlarının yükselmesi gibi konuların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Eğitim kapsamında teorik&pratik uygulamalı eğitimler, müşteri segmentlerine göre eğitimler, iş segmentlerine göre eğitimler, MEB sertifikalı kurslar, iç ve dış eğitmenler, akademisyenler ve katılım belgesi&sertifika programları yer alıyor.



'KARANLIKTA DİYALOG' KURDU, SOSYAL İŞLETMEYLE ÖRNEK OLDU

Ziyaretçilere dokunarak, koklayarak ve duyarak ‘görmeyi’ öğreten ve zihinlerdeki ‘engelleri’ kaldıran sosyal işletme projesi Karanlıkta Diyalog , 6 ayda 35 bin ziyaretçi ile buluştu. Proje özel atölyeleri ile ‘beyaz yakalılar’a da ‘engelsiz iş yapmayı’ deneyimletiyor…

Aylin LÖLE
Dünya üzerinde 135 kentte 8 milyondan fazla insana ‘dokunan’ Dialogue in the Dark (Karanlıkta Diyalog) deneyimi, İstanbul’da bugüne kadar 35 bin kişiyle buluştu. İBB ev sahipliğinde,  TTNET ana sponsorluğu ve Dünya Göz Hastanesi’nin stratejik iş ortaklığında yaklaşık 6 ay önce kapılarını açan bu projede hedef ise sosyal girişimcilik modeli üzerinden tüm paydaşların dahil olduğu kalıcı bir Diyalog Müzesi’ni İstanbul’da hayata geçirmek. Görme engelli rehberlerin istihdam edildiği bu projede, ziyaretçiler, dokunarak, koklayarak ve duyarak ‘görmeyi’ öğreniyor. Sadece görme engellilere karşı farkındalık yaratmayan aynı zamanda özel atölyeleri ile iş dünyasına da seslenen Dialogue in the Dark Türkiye projesini M. Hakan Elbir ve Kerem Okumuş, Türkiye’de hayata geçirdi. İşte, Gayrettepe Metro İstasyonu’nda görme engelli rehberim Yusuf Uçar ile deneyimlediğim sonrasında ise M. Hakan Elbir’den dinlediğim Dialogue in the Dark projesi…

Proje Nasıl Başladı?
Dialogue Social Enterprise’ın kurucusu Andreas Heinecke, Almanya’da bir radyo istasyonunda çalışırken, ilk defa bir görme engelliyle karşılaşır. Görmeyen insanların, görenlerin sahip olmadığı birçok özelliğe sahip olduklarını farkeden Andreas, görme engelli genç meslektaşını iyi bir radyocu olması üzere eğitirken, kendisi de onun tarafından hayata dair eğitildiğini farkeder. Böylece Dialogue in the Dark’ın ilk temelleri 1995’te atılır.

Şu ana kadar sergiyi kaç kişi deneyimledi?
Sergiyi altı ay içinde 35 bin civarında ziyaretçi deneyimledi. Bu sayının yüzde 70’ini kadınlar oluşturdu. 19-25 yaş arasındaki oran ise yüzde 55. İlk ve orta dereceli okullarda okuyan öğrencileri de kattığımız zaman öğrencilerin oranı yüzde 70’lere ulaşıyor. Ziyaretçilerin yüzde 15’i ise yabancılardan oluştu.

Bundan sonraki adımlar neler olacak? 
Serginin devam projelerinden ‘’Dialogue in Silence’i Ekim 2015’te, Dialogue with Time’i ise 2016’da Gayrettepe’de hayata geçireceğiz. Amacımız Gayrettepe’deki Diyalog Sergi alanını bir sosyal inovasyon laboratuvarına dönüştürüp, kapılarımızı başta gençler olmak üzere akademisyenlerin araştırmalarına olanak sağlayacak şekilde tüm paydaşlara açmak. 
Yeni dönem hedeflerimizden bir tanesi de öğrenciler. Özellikle 9 yaş ve üzeri çocuklar için Milli Eğitim Müdürlüğü’yle de işbirliği yaparak geliştirdiğimiz ücretsiz atölye çalışmalarından yararlandırmak istiyoruz. 


25 görme engelli istihdam ediliyor
Projenin başrol oyuncuları görme engelli rehberler. Etkinlikte yer alan bölümler tamamen görme engelli rehberin liderliğinde keşfediliyor. Etkinlik, bugüne kadar 7 binden fazla engelliye istihdam yaratmış. İstanbul’da da görme engelli yaklaşık 25 engelli rehber olarak istihdam ediliyor.


Beyaz yakalı bin 500 kişiye
‘karanlıkta’ iş yapmasını öğretecek
Dialogue in the Dark bir sosyal girişim projesi olarak aynı zamanda insan kaynakları gelişimi için “business workshop” alternatifleri sunuyor. Dialogue in the Dark İş Atölyeleri Dünya Ekonomi Forumu gibi dünyanın en prestijli forumlarına uygulamacı olarak davet edilerek devlet başkanlarının katılımı sağlandı. Söz konusu atölye çalışmalarında kişinin karanlıkta sınırlarını keşfetmesi ona gerçek bir duygusal zekâ ve sosyal yetkinlik deneyimi yaşatıyor. Katılımcılar zifiri karanlıkta, gruplarıyla birlikte görevleri yerine getirmeye ve sorunları çözmeye çalışırken, kendilerini ve diğer çalışma arkadaşlarını yeniden tanıyor ve deneyimliyorlar. Bu projeyle de iş dünyasından üst ve orta düzey bin 500 yöneticiye ulaşılması planlanıyor.








Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites