Perşembe

DÜNYANIN 2014 YILI EN BÜYÜK RİSKİ AÇIKLANDI: 'MAL VARLIĞI UÇURUMU'


Marsh & McLennan Companies, Swiss Re, Zurich Insurance Group, the Oxford Martin School (Oxford Üniversitesi), the National University of Singapore, Wharton Risk Management ve Decision Processes Center (Pennsylvania Üniversitesi) uzmanlarının işbirliği ile hazırlananan ve bugün yayınlanan Dünya Ekonomi Forumu Global Riskler 2014 raporuna katkıda bulunan 700’ün üzerinde global uzmana göre önümüzdeki 10 yılda ciddi küresel hasara neden olacak en olası risk olarak; zengin ve yoksul vatandaşlar arasındaki gelir farkı görülüyor.
10 yıllık bir görünümü baz alan rapor, doğası gereği küresel olan ve gerçekleşmeleri dahilinde tüm ülke ve sektörlerde önemli olumsuz etkilere neden olma potansiyeline sahip 31 riski değerlendiriyor. Riskler ekonomik, çevresel, jeopolitik, toplumsal ve teknolojik olmak üzere 5 sınıf altında gruplandırıldı. Ayrıca gerçekleşme olasılıkları ile potansiyel etkilerine göre değerlendirildi.
OLASILIĞI YÜKSEK GLOBAL RİSKLER
Uzmanlar gelir eşitsizliğinden sonra küresel ölçekte sistemik şoka neden olabilecek en olası riskin, olağanüstü hava durumundaki olaylar olabileceğini söylüyorlar. Bunu işsizlik ve eksik istihdam (kalifiye işçilerin, kendi seviyelerinde bir iş bulamadıkları için kualifikasyonlarının altında bir işte çalışması), iklim değişikliği ile siber saldırılar izliyor. 
POTANSİYEL ETKİSİ EN YÜKSEK GLOBAL RİSKLER
Uzmanlara göre global risk yaratabilecek mali krizler, önümüzdeki 10 yıl boyunca sistemler ve ülkeler üzerinde en büyük etkiyi yaratma potansiyeline sahip olan risklerdir. Ekonomik riski, iklim değişikliği ve su sorunu olmak üzere 2 çevresel risk takip ediyor. Ardından işsizlik ve eksik istihdam ile teknolojik bir risk olan 5. sıradaki bilgi altyapısında çöküşler geliyor. 




0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites