Pazar

HSBC TÜRKİYE'DEN, 2 YILDA 810 ÇOCUĞA EĞİTİM!

Eğitimde bölgesel eşitsizliği azaltmak için AÇEV’le Yaz Anaokulları ve Aile Destek Projesi’nde yer alan HSBC Türkiye, çocukların yanı sıra annelerine de eğitim vererek fırsat sunuyor. Projeyle 2 yılda 810 çocuk ve anneye ulaşılacak.
Dr. Aylin LÖLE
HSBC Türkiye AÇEV’le elele verdi, Yaz Anaokulları ve Aile Destek Projesi’ne hayat verdi. Sosyo-ekonomik durumu sınırlı ve daha önce okul öncesi eğitim almamış olan 5-6 yaş grubu çocukları ve annelerini hedefleyen Yaz Anaokulları ve Aile Destek programı, Diyarbakır ve Mardin’de anasınıflarına devam eden çocukları bilişsel, sosyal ve dilbilgisi açısından okula hazırlamayı ve onlara okula başlarken eşit bir fırsat sunmayı amaçlıyor. “AÇEV aracılığıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde okul öncesi eğitim ve anne eğitimleri konusunda en ihtiyaç sahibi kesimlere ulaşarak, eğitimde bölgesel eşitsizlikleri azaltma konusunda destek olmayı hedefliyoruz” diyen HSBC Türkiye Stratejik Planlama ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Evren Altıok, projenin detaylarını Akşam Ekonomi’ye anlattı...
Projenin içeriğini kısaca özetler misiniz?
Proje kapsamında çocuklar anasınıflarında Okul Öncesi Eğitim Programı’na katılıyor, anneleri ise AÇEV’in Anne Destek Programı eğitimini alıyor. Çocuklara verilen eğitim öz bakım becerileri gelişimi, sosyal ve duygusal gelişim, el becerilerinin gelişimi, bilişsel gelişim, dil gelişimi gibi başlıklardan oluşuyor. Anne Destek Programı ise  anneleri çocuk gelişimi ve eğitimi konularında desteklemeyi hedefliyor ve özellikle aile çocuk ilişkisi, beslenme, okula hazırlık ve önleyici sağlık konularını ele alıyor.10 hafta süren anne programı her hafta 2,5 saatlik grup toplantıları ile uygulanıyor.
Nasıl yol aldınız? Rakamlarla değerlendirir misiniz?
Proje geçtiğimiz Temmuz ayında Mardin ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak başladı ve 10 hafta sürdü. 2013 yaz döneminde proje kapsamında, çocukları ve anneleri eğitmek amacıyla Diyarbakır ve Mardin’de AÇEV tarafından 39 öğretmen ve 14 süpervizör yetiştirildi. 10 hafta boyunca toplam 403 çocuğa ve 390 anneye ulaştık. Aynı şekilde 2014 yaz döneminde de 10 haftalık eğitim programı gerçekleştirilecek. Proje dahilinde 2 yıl sonunda toplam 810 çocuk ve 810 anneye ulaşmış olacağız. Ancak, annelerin de programa katılımını gözönüne aldığımızda dolaylı yoldan olumlu yönde etkilenecek olan evin diğer çocuklarını da unutmamak gerekiyor. Her evde ortalama 3 çocuk daha bulunduğu gerçeğine dayanarak  toplamda 2.500’e yakın çocuğun programdan doğrudan ve dolaylı olarak fayda sağlayacağını öngörüyoruz. Program çerçevesinde babalarla da iki toplantı yapılması, böylece iki yılda 810 babaya da ulaşılması hedefleniyor. İki yıl devam edecek projenin toplam bütçesi 463 bin dolar.
HSBC gönüllüleri de katkı sağlayacak
Yaz Anaokulları ve Aile Destek programının ikinci yılında yine AÇEV işbirliğiyle, yılın ilk aylarından itibaren bir hazırlık sürecine başlayacağız. Sınıfların donanımının tamamlanması, ihtiyaç sahibi çocukların belirlenmesi ve programa kabul edilmesi, eğiticilerin ve supervizörlerin eğitimi gibi Haziran’a kadar süren yoğun bir tempo olacak. Temmuz ve Ağustos aylarında da sahadaki eğitimlere başlanacak. 10 hafta sonunda çocuklarımıza ve annelerine katılım sertifikaları verdiğimiz bir tören düzenleyeceğiz. Geçen yıldan farklı olarak bu sene gönüllü HSBC çalışanlarını da projeye dahil etmeyi hedefliyoruz. Bu yönde farklı uygulamalarımız olacak.
Zamanla yarışıyor, hem okulu
hazırlıyor hem öğrenci buluyor
Projede AÇEV ile çok yakın çalışıyoruz ve sık sık projeyle ilgili geri bildirimlerini alıyoruz. Ekibin en fazla zorlandığı nokta zamanla yarışıyor olmak. Mayıs ayı içinde eğitim verilecek öğretmenlere yönelik AÇEV eğitimcileri tarafından seminerler düzenleniyor. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı okullarının Haziran’da kapandığı tarihle, Eylül’de açıldığı tarihler arasındaki yalnızca 2,5 aylık süreçte projenin uygulanacağı okulların sınıfları ana sınıfı olarak hazırlanıyor. Bu kadar kısa bir süre içerisinde sınıflar, ekip tarafından boşaltılıyor ve temizleniyor, tüm yeni anasınıfı malzemeleri (oyuncaklar, kırtasiye malzemeleri, çocuk boyu mobilyalar) yerleştirilmek üzere Diyarbakır ve Mardin’deki bu okullara gönderiliyor. Sınıflar yerleştirilip ana sınıfı haline getirildikten sonra  okulların bahçelerine çocukların oynayacağı kum havuzları inşa ediliyor. Bu esnada eğitimci kadromuz ise, yaz okullarına katılacak 405 çocuk ve anneyi evlerini kapı kapı dolaşarak programa kaydediyor.  Kısa süreye sıkıştırılmış bu yoğun hazırlığın hemen ardından okullarımız açılıyor. 


0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites