Salı

6 İLDE 3 BİN KİŞİYİ GÜLÜ'MS'ETTİ!


Novartis Türkiye, uzmanların ve tiyatro sanatçılarının birlikte yer aldığı GülüMSeten Turne projesiyle hastalıkla ilgili beslenme, egzersiz, psikoloji, sosyal güvenlik gibi en çok merak edilen konularda MS’li kişileri hem bilgilendirmeyi hem de gülümsetmeyi amaçlıyor…

Aylin Löle
Türkiye’de 40 bin MS’li (Multipl Skleroz) hasta olduğu öngörülüyor. Rakam yüksek ama hastalıkla ilgili bilinç yetersiz. Bu gerçekten hareketle geçtiğimiz yıl Türkiye MS Derneği ile birlikte, MS’li bireylere doğru ve güncel bilgileri ulaştırmak, hastalıkla ilgili bilgilere kolayca ulaşmalarını sağlamak amacıyla Yol ArkadaşıMSın projesini ortaya çıkaran Novartis Türkiye, proje kapsamında video tabanlı bir web sitesi olan yolarkadasimsin.com’u hazırladı. MS’li bireylerin hastalıkla mücadele öykülerinden oluşan web sitesinde psikiyatr, avukat ve insan kaynakları uzmanları gibi gönüllü profesyonellerin MS’li bireylerin yaşam mücadelelerine katkı sağlayacak önerilerinin yer aldığı projenin ilgi görmesi üzerine bu yıl projeye GülüMSeten Turne projesi de eklendi. Novartis Uzmanlık İlaçları Direktörü Sevilay Özdemir Küçükçiftçi, projenin detaylarını Akşam Ekonomi’ye anlattı.


Projenin amacı nedir?
GülüMSeten Turne projesi, MS’le bir başına kaldığını düşünen MS’li kişilere yol arkadaşlarının olduğunu söylemek için var. Uzmanların ve tiyatro sanatçılarının birlikte yer aldığı proje ile hastalıkla ilgili beslenme, egzersiz, psikoloji, sosyal güvenlik gibi en çok merak edilen konularda MS’li kişileri hem bilgilendirmeyi hem de gülümsetmeyi amaçlıyoruz. Proje kapsamında uzmanlarımız Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, Psikolog Serap Duygulu ve Beslenme ve Diyet uzmanı Taylan Kümeli kendi alanlarında, MS’lilere yol göstereceğini düşündükleri bilgileri aktarırken, projemize destek veren tiyatro sanatçıları Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur ise MS’i konu alan skeçlerle MS’lilerin hayatlarını yansıtıyorlar. Böylece hem MS’li arkadaşlarımız skeçlerde kendilerinden bir şeyler buluyor ve gülümsüyorlar hem de diğer izleyiciler MS’lilerin her gün yaşadığı durumları onların gözünden çok daha iyi anlama fırsatı buluyor. Türkiye genelinde 11 ilde, birlikte gülümseyerek MS’i anlatmayı, MS’lilerin neler yaşadıklarını daha iyi anlamayı ve MS’le ilgili en çok merak edilen konulara ışık tutmak üzere turnemizi sürdürüyoruz.

Bugüne kadar hangi illeri dolaştınız?
Proje ilk olarak 15 Mart 2014’te Samsun’dan yola çıktı. Şimdiye kadar Samsun, Trabzon, Bursa, Ankara, Kocaeli ve İstanbul’da toplantılarımızı tamamladık ve yaklaşık 3000 kişiye ulaşıldı. İstanbul etkinliği Türkiye MS Derneği’nin 25’inci yıl dönümünde gerçekleştirildi. Bundan sonra yolculuğumuza Malatya, Elazığ, Hatay ve Konya ile devam edeceğiz.

Novartis Türkiye örnek oldu
Projeyi ulaşabildiğimiz uluslararası hasta derneklerine ve diğer ülkelerde bulunan Novartis yetkililerine anlatıyoruz. Bu faydalı girişimi hızlıca anlamak, öğrenmek ve ülkelerinde bulunan MS’li bireylere buna benzer projeleri ulaştırmak istiyorlar.  MS konusunda Türkiye’de yaptığımız bilinçlendirme çalışmalarıyla dünyaya örnek olmaktan biz de çok mutlu oluyoruz.




0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites