2 Milyon TL Harcadı, Dünyadan 2 Bin Genç 'Yüksel'erek Koşuyor...
Yüksel İnşaat’ın kurucu ortaklarından ve Atletizm Federasyonu Eski Başkanı Yılmaz Sazak’ın sağlığında temelini attığı Uluslararası Yaş Grupları Atletizm Yarışmaları 16’ncı yılını kutluyor. Yarışmalarda her yıl 12-17 yaş arasındaki genç atletler yarışma imkanı buluyor, her yıl yaklaşık 20 farklı ülkeden katılım oluyor. Bu yıl da aralarında İngiltere, Lüksemburg, Fransa, Ermenistan, Hırvatistan gibi ülkelerden 2 bine yakın genç ulusal ve uluslararası rekorlarını kırmak için bir araya geldi. Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar ve İletişim Fakülteleri öğrencilerinin yarışmalar esnasında çektiği fotoğraflardan oluşan Yılmaz Sazak Fotoğraf Kulvarı Sergisi ise 7 yıldır gerçekleştiriliyor. Bugün proje Yılmaz Sazak’ın kızı Deniz Sazak’a emanet. Yüksel Holding bünyesindeki Yüksel Yatçılık’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Holding’in Kurumsal İletişim Koordinatörü olan Deniz Sazak, sosyal sorumluluktaki yol haritalarını anlattı…
Deniz Sazak, ‘Sosyal sorumluluk projelerine yaklaşık 2 milyon liralık bütçe ayırdık’ diyor ve ekliyor: “Bu yılki bütçemiz ise 1 milyon TL. Çok yakında tüm çalışanlarımızın ‘saha’da olacağı güzel projelerin müjdesini vereceğiz.”
Sizin sosyal sorumluluktaki önceliğiniz nedir?
Yüksel için topluma fayda yarattığımız her proje önemlidir. Önceliğimizi geleceğe yatırım olan çocuklarımız ve onlara aktarmak için uğraştığımız kültürel mirasımız oluşturuyor. Bu kapsamda bugüne kadar hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimizin başında ise Yılmaz Sazak Uluslararası Atletizm Yarışmaları ve Alaca Höyük kazı çalışmaları yer alıyor. Bu projelerin yanı sıra Yüksel İnşaat olarak eğitime olan inancımızla, kuruluşumuzdan bugüne yüzlerce öğrenciye burs imkanı vermenin yanı sıra, ayni ve nakdi yardımlarımızı da her dönemde hassasiyetle devam ettirdik. Okullar, sağlık ocakları yaptırmak, yolları iyileştirmek, yöre halkına istihdam yaratmak gibi yerel kalkınmaya fayda sağlayacak pek çok çalışmaya imza attık.
BABAMIN SAĞLIĞINDA BAŞLADI
Yılmaz Sazak Uluslararası Yaş Grupları Yarışmaları nasıl başladı?
Yüksel İnşaat’ın kurucularından ve Yüksel Grup Şirketleri Yönetim Kuruluğu Üyeliği ve Başkanlığı görevlerinde bulunan babam Yılmaz Sazak, sağlığında başlattığı Yılmaz Sazak Uluslararası Yaş Grupları Yarışmaları’nın, vefat ettiği 15 Temmuz 2000 tarihine kadar öncüsü oldu. Yılmaz Sazak, yaşamı boyunca Türk atletizmini evrensel kulvarlara taşımak için yoğun çaba harcadı. Atletizmde özellikle ‘bireysel sponsorluk’ kavramına öncülük ederek; Semra Aksu, Lale Öztürk, Zeki Öztürk, Ahmet Altun, Haydar Doğan, Metin Sazak, Ali Aksu, Eşref Apak, Serap Aktaş, Gülsüm Durak, Ebru Kavaklıoğlu gibi pek çok atlete ve Artun Talay, Anatoly Bychkov, Neşe Çetin gibi antrenörlere kişisel olarak sponsorluk desteği sağladı.
Babam Türkiye’de atletizmin gelişmesi ve dünya çapında Türk atletlerinin yetiştirilmesini ilke edinerek, bunun için maddi manevi hiçbir özveriden kaçınmadı. Biz de O’nun 1996 yılında başlattığı “Yılmaz Sazak Uluslararası Yaş Grupları Atletizm Yarışmaları”nı 16 yıldır Yüksel Holding şirketleri öncülüğünde devam ettiriyoruz. Bu yarışma sayesinde Türkiye’nin dört bir yanından, yüzlerce kız, erkek genç atlet, yabancı yaşıtları ile yarışma ve kendilerini geliştirme fırsatı elde ediyor.
Bu proje 16’ncı yılında... Geldiği noktayı özetler misiniz?
1996’da başlatılan yarışmalar, 1999 yılında komşu ülkelerden atletlerin davet edilmesiyle, uluslararası bir atletizm organizasyonu kimliğine kavuşarak, bu yaş kategorisinde Avrupa’nın ilk 3 yarışı arasına girdi. 16 yıldır büyük bir özveri ile devam ettirmekte olduğumuz bu proje kapsamında her yıl 15’i aşkın ülkeden bin 500’den fazla genç atlet katılıp, yarışma şansı buluyor.
Yarışmalarda bugüne kadar Türkiye’nin yanı sıra Moldova, Etiyopya, Slovenya, Sırbistan, Rusya, Beyaz Rusya, Bulgaristan, Azerbaycan, Ermenistan, Mısır, Kosova, Gürcistan, Hırvatistan, Makedonya, KKTC, Lübnan, Bosna-Hersek, Yunanistan, Türkmenistan, Ukrayna, Kenya, Burundi, Tacikistan, Tunus, Romanya ve Fransa olmak üzere pek çok farklı ülkeden binlerce genç atlet yarıştı. Bu yıl daha önce yarışmalara katılmayan İngiltere, Lüksemburg, Irak da yeni katılımcı ülkeler oldu. Yarışmalar kapsamında ayrıca her yıl yarışmaların ertesi günü katılan yabancı delegasyonlara dönük olarak, çocuklara sosyal bir paylaşım ortamı yaratmak ve ülkemizi tanıtmak hedefiyle bir sosyal program gerçekleştiriyor, İstanbul’un önemli kültür miraslarını gezdiriyoruz.
2 MİLYON TL BÜTÇE AYIRDI
Peki bu projelere ne kadar bütçe ayırıyorsunuz?
Yüksel olarak öncelikli hedefimiz projelerimizin sürdürülebilirliği,de her yıl yeni başlayan, etki alanını ölçemeyeceğimiz, küçük çaplı projelerden ziyade uzun soluklu projelerin bir parçası olmaya çalışıyoruz. Bu anlayışla 16 yıldır Yılmaz Sazak Uluslararası Yaş Grupları Atletizm Yarışmaları’nı gerçekleştiriyoruz. 2005 yılından beri de Anadolu’nun en eski uygarlığı Hititler’e ev sahipliği yapmış “Alaca Höyük”teki kazı çalışmalarını destekliyoruz.
Yılmaz Sazak Uluslararası Yaş Grupları Atletizm Yarışmaları 12 -17 yaş kategorisinde Avrupa’nın ilk üç yarışmasından biri olan, her yıl yaklaşık 20 ülkeden 1.500’ü aşkın genç atletin yarışma fırsatı bulduğu Türkiye ve Dünya’da atletizm sporu için çok önemli bir değer yaratan, dev bir organizasyon. Bugüne kadar bu proje kapsamında geliştirdiğimiz tüm alt etkinliklerle beraber yaklaşık 2 milyon TL kadar bir bütçe ayırdık. Türkiye’nin en köklü inşaat firmalarından biri olmanın sorumluluğuyla; Anadolu’nun bilinen en eski sulama barajının tekrar kullanıma açılmasına katkıda bulunduk. Hitit Uygarlığı gibi büyük bir medeniyetin kültürel mirasını gün yüzüne çıkararak dünya ve ülkemiz kültür hayatına katkıda bulunabilmek hedefiyle içerisinde yer aldığımız ve 6 yıldır destekçisi olmaya devam ettiğimiz Alaca Höyük kazı çalışmalarına bugüne kadar yaklaşık 500 bin TL bütçe ayırdık.
ÇALIŞANLAR DA ‘SAHA’DA OLACAK
2011 için yeni bir sosyal sorumluluk projesi olacak mı?
2011 yılında hali hazırda yürütmekte olduğumuz projelerimize olan desteklerimiz yine devam edecek. 2011 için kurumsal iletişim süreçlerimizde, sosyal sorumluluk bakış açımıza yön verecek ana gündem maddelerimizden biri “çalışan gönüllülüğü” olacak. Çok yakında tüm çalışanlarımızın hep birlikte “sahada” olacağımız güzel projelerin müjdesini de vereceğiz. 2011 yılı bütçemiz yaklaşık ise 1 milyon TL.
Bu yürüttüğünüz projelerde nelere dikkat ediyorsunuz?
Yıllardır yürüttüğümüz tüm sosyal sorumluluk faaliyetlerimizde daha iyi bir dünya için kurumsal vatandaşlığının gereğini yerine getirmenin; gençlere yatırım yapmanın, onlara sahip çıkmanın önemine inandık. Bu inançtan hareketle sosyal sorumluluk projelerimizi seçerken bizler için en önemli kıstas geleceğe yatırım yapabilmek oldu… Atletizme gönül vermiş genç yeteneklere destek verirken de, dünyanın en önemli kültür miraslarından birine sahip çıkarken de ortak paydamız yarınlara kalıcı faydalar sağlayabilmek oldu.
DOKUN-KAÇ BİZE GÖRE DEĞİL
Yaptığınız işlerde sizi en çok ne heyecanladırıyor?
Beni heyecanlandıran her zaman topluma, bu ülkenin geleceği olan gençlere bir nebze de olsa fayda sağlayabilmenin mutluluğu… Ancak elbette rahmetli babam Yılmaz Sazak’ın sağlığında başlattığı bu değerli projeyi başarı ile yürütebilmek, her yıl atletizme gönül vermiş binlerce genç atlete böylesi önemli bir imkanı sağlayabilmek hem beni hem de kardeşlerimi özel olarak gururlandırıyor…
Sizce bu tür projelerde dikkat edilmesi gerekenler neler?
Sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususun topluma “sürdürülebilir” katma değer yaratabilmek olduğu inancımızı özelikle her konuşmamda dile getirmeye gayret ediyorum. Sosyal yatırımlar yapmak kurum kültürünün bir parçası haline gelmediği takdirde, iyi niyetlerle de başlasa projelerde sorumluluk bilincinin entegre olamadığını ve “dokun kaç” dediğimiz, bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilen hayırseverlik faaliyetlerinden öteye gitmediğini görüyoruz. Bu noktada seçimleri dikkatli yapmak, her türlü sosyal etkileri iyi değerlendirmekte büyük fayda var.
0 yorum:
Yorum Gönder