Cuma

SÖYLEŞİ; AVEA CEO'SU ERKAN AKDEMİR


Girişim ve istihdama odaklandık, 219 bin kişinin kalbine dokunduk...

Avea CEO’su Erkan Akdemir, istihdam ve girişimcilik alanlarını kurumsal sosyal sorumluluk öncelikleri olarak belirlediklerini ve çalışmalarını bu konulara dokunacak şekilde yürüttüklerini belirtiyor. Akdemir’e göre Türkiye son yıllarda son derece gelişkin ve başarılı sosyal sorumluluk projelerine sahne oluyor ve özel sektörün giderek artan bir ilgisi var. “Önümüzdeki dönemde de özel sektörün sosyal konularda daha fazla rol almaya yöneldiğini görmek Türkiye açısından umut verici bir durum” diye konuşan Akdemir, “Türkiye ile ilgili vizyon ve değerlerimizi paylaşan kurumlarla birlikte, öncü ve fark yaratan projelere imza atmaya, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz” diyor. Avea’nın sosyal sorumluluk stratejisini ve yeni projelerini Erkan Akdemir’den dinliyoruz...

Sosyal sorumlulukta önceliği istihdam ve girişimciliğe veren, engellilerden üniversitelilere kadar farklı alanlarda projeler geliştiren Avea’nın CEO’su Erkan Akdemir, ‘Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz’ diyor...

Avea olarak bugüne kadarki sosyal sorumluluk karnenizde neler var?

Sosyal sorumluluk yaklaşımımız çerçevesinde Türkiye’nin en öncelikli konuları olan istihdam ve girişimcilik alanlarını Avea’nın kurumsal sosyal sorumluluk öncelikleri olarak belirledik. Fiziksel Engelliler Vakfı’yla (FEV) birlikte yürütmekte olduğumuz ‘Özrümüzle Üretiyoruz Projesi’yle 2 bin 590 engelli vatandaşımıza iş olanağı sağlanmasına katkıda bulunduk. Gençleri girişimcilik konusunda destekleyen ‘Hayatımın Fikri Projesi’yle 2 binden fazla üniversiteli gence girişimcilik konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesini, 44 genç girişimcinin işlerini kurmalarını sağladık. Türkiye genelinde oluşturduğumuz 200 Bilişim Teknolojisi Sınıfı’nda 200 bin çocuk bilgisayar eğitimi aldı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile birlikte 2002 yılından beri devam ettiğimiz ‘Deprem Acil Müdahale Projesi’yle İstanbul’un deprem etkinliğinin 7/24 takip edilmesine katkıda bulunuyoruz. ‘Depreme Duyarlılık Günleri Projesi’yle 15 binden fazla insanı deprem konusunda bilinçlendirdik. Kurumsal sosyal sorumluluk Avea’nın stratejisinin ayrılmaz bir parçası. Kurumsal kimliğimize de katkı yapan çalışmalarımız sosyal sorumluluğu kurumsal kültürümüzün bir parçası haline getiriyor.

KEŞKE DEDİĞİMİZ HİÇ OLMADI 
Bugüne kadar yurtiçinde veya yurtdışında örneklerini gördüğünüz projeler arasında iç geçirdiğiniz ve “Bunu biz niye yapmadık?” dediğiniz oldu mu?
Sosyal sorumluluk projelerimizi Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlayarak paydaşlarımızla hayata geçiriyoruz. Bu açıdan bakıldığında ilkelerimiz ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz bu projelerin hedefi bulduğunu ve arzu ettiğimiz etkiyi oluşturduğunu görüyoruz. Türkiye’nin ihtiyaçlarına doğru çözümler ürettiğimizin en iyi kanıtı olarak 219 binden fazla insanımıza dokunan projelerimizin başarılı sonuçları keşke dememiz için bir neden bırakmıyor.

TÜRKİYE’NİN ÖNCELİKLERİNE BAKIYORUZ 
Avea, bir sosyal sorumluluk projesini nasıl geliştiriyor? Hangi kıstasları ele alıyorsunuz? Projelerimizi Türkiye’nin ve insanlarımızın önceliklerini göz önüne alarak belirliyoruz. Türkiye’nin öncelikleri aynı zamanda Avea’nın da öncelikleri. Projelerimizin uygulanabilir, katılımcı bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi ve ölçülebilir somut sonuçlar üretebiliyor olması bizim için en önemli kriterler. Elbette her projenin kurumsal sosyal sorumluluk stratejimiz çerçevesinde belirlemiş olduğumuz odak alanlar olan girişimcilik ve istihdam konularında değer üretiyor olmasına dikkat ediyoruz.

2011’DE YENİ PROJELER GELİYOR 
Geçen yılın öncelikli projeleri nelerdi? Bu yıl için öne çıkacak yeni projeler var mı? 
2010 yılında FEV’le ‘Özrümüzle Üretiyoruz Projesi’ne devam ettik. Proje kapsamında geçtiğimiz yıl 564 engelli vatandaşımız kişisel özellikleri ve birikimlerine uygun işlere girdi. Geçtiğimiz yıl ayrıca bu proje kapsamında Türkiye’nin en kapsamlı engelli çalışan ve işveren araştırmasını tamamlayarak sonuçlarını kamuoyuyla paylaştık. Araştırmayla engellilerin çalışma hayatı özelinde gereksinimleri incelendi. Araştırma sonuçları engellilerle ilgili gelecekte yapacağımız çalışmalarda bize yol gösterici olacak. 2011 yılında girişimcilik ve istihdam başta olmak üzere birkaç farklı alanda yeni sosyal sorumluluk projelerini başlatmak için çalışmalarımızı sonuçlandırdık. Türkiye ile ilgili vizyon ve değerlerimizi paylaşan kurumlarla birlikte, öncü ve fark yaratan projelere imza atmaya, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz.

KAPIMIZ PROJE GETİRENLERE AÇIK 
Size dışarıdan gelen projelere bakışınız nasıl?
Bize iletilen projeleri Avea’nın sosyal sorumluluk öncelikleri ve ilkeleri çerçevesinde değerlendiriyoruz. Uygun işbirliği olanakları çerçevesinde farklı paydaşlarla işbirliklerine her zaman kapımız açık. Sizi en çok heyecanlandıran hangisiydi, merak ediyorum… Gerçekleştirdiğimiz tüm sosyal sorumluluk projelerini aynı heyecanla ve inançla hayata geçiriyoruz. Her projemiz toplumun farklı bir gereksinime yanıt olarak düşünülmeli, farklı toplumsal konulara gücümüz yettiği oranda aynı hassasiyet ve önemle yaklaşıyoruz.

EN ZORU PAYDAŞLARI İŞE KATMAK 
Bu işin en zor tarafı ne?
Sosyal sorumluluk projeleri bu konunun doğası gereği farklı birçok paydaşın katılım ve katkısına açık olan hatta buna ihtiyaç duyan projeler. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de bu projelerin en zorlu yanı tüm paydaşları projeye katarak hepsinin katkılarıyla oluşturulacak olan ortak akılla toplumsal yarar üretebilmek. Bunun için bu konuda uzman ekipler oluşturarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sosyal sorumluluk projesinin sürdürülebilir olması için bir sosyal ihtiyaca yanıt veriyor olması gerekiyor. Sosyal sorumluluk projeleri süreç içinde değişen ihtiyaç ve koşullara uygun şekilde sürekli olarak değerlendirilerek geliştirildikleri ve konunun tüm paydaşları sürece katıldığı oranda başarılı oluyorlar. Projeyi destekleyen kurumların projenin arkasında duruyor olması ve proje kaynaklarının sürdürülebilir olması da diğer önemli unsurlar.

SORUMLULUĞU HEYECANLA ÜSTLENİYORUZ 
Sizce sosyal sorumluluk şirketlere ne katıyor?
Sosyal sorumluluk projeleri şirketlerin kurumsal birer vatandaş olarak toplum içindeki itibarlarına önemli katkılar sağlıyor. Bu hem çalışanların kuruma olan bağlılığını artırarak motivasyon sağlıyor, hem de şirketlerin ve markaların kamuoyu gözündeki algısına büyük katkı sağlıyor. Kurumsal vatandaş olarak Avea toplumsal sorumluluklarını heyecanla üstleniyor. Son olarak, Türkiye’de bu anlamda gelinen nokta ne? Bir sosyal sorumluluk projesinin sürdürülebilir olması her şeyden önce projenin doğru şekilde analiz edilerek belirlenmiş bir sosyal ihtiyaca yanıt veriyor olması gerekiyor. Sosyal sorumluluk projeleri süreç içinde değişen ihtiyaç ve koşullara uygun şekilde sürekli olarak değerlendirilerek geliştirildikleri ve konunun tüm paydaşları sürece katıldığı oranda başarılı ve sürdürülebilir oluyorlar. Projeyi destekleyen ve uygulayan kurumların projenin ve proje hedeflerinin arkasında duruyor olması ve proje kaynaklarının sürdürülebilir olması da diğer önemli unsurlar. Türkiye son yıllarda son derece gelişkin ve başarılı sosyal sorumluluk projelerine sahne oluyor ve özel sektörün giderek artan bir ilgisi var. Önümüzdeki dönemde de özel sektörün sosyal konularda daha fazla rol almaya yöneldiğini görmek Türkiye açısından umut verici bir durum.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites