Pazar

DOWN CAFE 'MOBİLİZE' OLDU


Down Cafe’nin mobil versiyonu, 6 ay boyunca Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü’nde faaliyet gösterecek. Zihinsel engelli 7 gencin dönüşümlü hizmet verdiği Mobil Down Cafe’de hem öğrencilerin hem akademisyenlerin engellilikle ilgili farkındalığı artırılacak…
Aylin LÖLE
Koç Üniversitesi, Koç Holding’in “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi kapsamında  Mobil Down Cafe’ye kapılarını açtı. Projeyle zihinsel engelli gençlerin toplumla buluşarak istihdam edilmesi sağlanırken, üniversitelilerin de engellilikle ilgili farkındalığının artırılması hedefleniyor. Koç Üniversitesi’nin Rumeli Feneri Kampüsü’nde 6 ay boyunca hizmet verecek Mobil Down Cafe’de her gün zihinsel engelli 2 genç, gönüllü bir annenin yardımıyla çalışıyor. İstanbul’daki ikinci durağı Koç Üniversitesi olan Mobil Down Cafe’de zihinsel engelli 7 genç dönüşümlü olarak hizmet veriyor. Üyelerinin tamamı gönüllü çalışan annelerden oluşan, 25 zihinsel eğitimli çocuk ve gencin istihdam edildiği Down Cafe, 2011 yılında Şişli Belediyesi ve Alternatif Yaşamı Destekleme Derneği (ADER) tarafından kuruldu. Down Cafe’nin kuruluş amacı zihinsel engelli çocukların toplumla kaynaşması ve kamuoyunda farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Down Cafe’nin Kurucusu Saruhan Singen, projenin detaylarını Akşam Ekonomi’ye anlattı.
Mobil Down Cafe, projesi nasıl doğdu?
Mobil Cafe; Down Cafe’nin mobil versiyonu olarak, çocukların yine toplumla iç içe olmaları için oluşturuldu. Mobil Down Cafe yine gönüllü annelerin yardımı ile yürütülüyor. Gençlerimizin çocuklarımızla kaynaşması için üniversite kampüsünün içinde olmasının güzel olabileceğini düşündük. Ve ilk durak olarak üniversitelerde Koç Üniversitesi içinde Mobil Down Cafe’yi açtık. Koç Üniversitesi’nden sonra başka üniversitelere de gitmeyi istiyoruz.
Mobil Down Cafe, Koç Üniversitesi'nde bulunduğu sürede nasıl bir farkındalık yaratılacak?
Koç Holding “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum” projesi kapsamında Mobil Down Cafe Koç Üniversitesi’nde 6 ay süreyle kalacak. Bu süre zarfında zihinsel engelli çocukların üniversite öğrencileri ile kaynaşması ve üniversite öğrencilerinin farkındalığının artması hedefleniyor. Aynı zamanda zihinsel engellilerin İstihdamı sağlanmış oluyor. 6 aylık bu süre zarfında, hem öğretim üyeleri hem öğrenciler hem de idari kadronun desteği alınarak zihinsel engellilerin sosyalleşmesine katkıda bulunuluyor. Öğretim üyelerinden bazıları derslerini Mobil Down Cafe’de yaparak hem çocukların güzel sandviçlerinden yiyorlar hem de onlarla zaman geçirmiş oluyorlar. Öğrenci kulüpleri ise etkinliklerini Mobil Down Cafe çevresinde yapmayı tercih ediyorlar.

Engelli dostu üniversite olacak
Ülkem için Engel Tanımıyorum projesi kapsamında Koç Üniversitesi’nde çalışanlara, öğrencilere, akademisyenlere Engelliye Doğru Yaklaşım Eğitimleri verilecek. Aynı zamanda Üniversite’nin engelli dostu kampüs haline getirilmesi için İnşaat Direktörlüğü tarafından engelli çalışan ve öğrencilerin ihtiyaçları belirlenerek fiziki şartların iyileştirilmesi sağlanmaya devam ediyor. Açılan Mobil Down Cafe ile birlikte zihinsel engellilik konusuna farkındalık artarken, belirli günlerde de yapılan etkinliklerle bu konunun önemi vurgulanmaya devam edecek.



0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites