Doğuş Otomotiv’in ‘Trafik Hayattır!’ projesi üniversitede müfredata girdi. Kocaeli Üniversitesi’yle başlayan proje, artık 7 üniversitede birden okutuluyor. İlk kez bir sosyal sorumluluk projesi üniversitede ders olurken, hedef Türkiye’deki bütün üniversiteler oldu…
Aylin LÖLE
Doğuş Otomotiv’in kurumsal sorumluluk platformu Trafik Hayattır! tarafından hazırlanan trafik güvenliği eğitimleri, 7 üniversitede seçmeli ders olarak okutulmaya başladı. Pirelli’nin de desteğiyle Kocaeli, Marmara, Bahçeşehir, Çukurova, İstanbul Ticaret, Trakya ve Işık Üniversitesi’nde 5 binden fazla öğrenci tarafından seçilen Trafik Hayattır Trafik Güvenliği Dersleri, üniversite ve özel sektör işbirliğinin en önemli örneklerinden biri oldu. Türkiye’de 15-29 yaş arasındaki gençlerin ölüm nedenlerinde trafik kazalarının ilk sırada yer aldığını, bu nedenle üniversite çağındaki gençlerin trafik güvenliği bilincini artırmayı hedeflediklerini söyleyen Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu “Bu öğrenciler, birkaç yıl içinde hayata atılarak, geleceğin anne babaları, eğitimcileri ve profesyonelleri olacak. Derslerde aldıkları trafik güvenliği farkındalığının, toplumun geneline de yayılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de ilk kez bir sosyal sorumluluk projesi ders oldu. Fikir nasıl doğdu?
Doğuş Otomotiv, 2004’ten itibaren toplumun tüm kesimlerinde trafik güvenliği bilincini arttırmak amacıyla yürüttüğü ‘Trafik Hayattır!’ kurumsal sorumluluk platformu kapsamında trafik güvenliği eğitimleri ve trafikte sorumluluk yaklaşımına yönelik farkındalık projeleri gerçekleştiriyor. Bu eğitim projeleri kapsamında, Türkiye’de ilk kez, üniversiteler için bir trafik güvenliği eğitim programı hazırlandı.
Kaç öğrenci bu dersi okudu?
Pirelli’nin desteğiyle Trafik Hayattır! platformu tarafından akademisyenler, eğitim ve trafik uzmanlarının danışmanlığında hazırlanan Trafik Hayattır Trafik Güvenliği Dersleri, ilk kez 2012-2013 eğitim döneminde Kocaeli Üniversitesi’nde başladı. Kocaeli Üniversitesi yönetimi ve senatosu tarafından onaylandıktan sonra, tüm fakülte ve meslek yüksekokulu bölümleri öğrencilerine açık olan eğitimler, ilk yılda 588 öğrenci tarafından seçildi. Trafik Hayattır Trafik Güvenliği Üniversite Derslerinin bir yıl sonra Marmara, İstanbul Ticaret, Çukurova, Işık, Trakya ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde de müfredata dahil edilmesi sonucunda, ülke genelinde 5 bin öğrenci, bu dersleri 3 kredilik seçmeli ders olarak tercih etti.
15-29 yaş arası gençleri
en çok ‘trafik’ öldürüyor
Doğuş Grubu çalışanlarından, ilköğretim öğrencilerine, ilköğretim öğretmenlerinden, lise öğrencilerine kadar, bu güne kadar birçok alanda eğitimler düzenlediklerini söyleyen Ali Bilaloğlu, “Trafik sorunu toplumun tüm kesimlerini etkileyen bir konu. Ancak gençler için hayati önemi bulunuyor. Araştırmalarda, ülkemizde 15-29 yaş arasındaki gençlerin ölüm nedenlerinde birinci sırada trafik kazaları var. Bu nedenle, bu gençlere yönelik sürdürülebilir bir eğitim oluşturmak istedik” dedi.
Dersler online veriliyor
14 hafta konu işleniyor
Türkiye’de üniversitelerin eğitim programları içerisinde yer alan ilk ‘Kurumsal Sorumluluk’ projesi olan Trafik Hayattır Trafik Güvenliği Üniversite Dersleri, her üniversite için, üniversitenin eğitim programına göre şekilleniyor. Dersler, üniversite öğrencilerine trafik olgusunu, trafiğin fenomen yapısını algılatmak, farkındalıklarının ve duyarlılıklarının artırmak amacıyla hazırlanan 3 adım dikkate alınarak kurgulanıyor. Üniversitelerin, e-ders sistemine (SCORM/LMS) uygun standartlarda hazırlanan dersler üniversitelerin 3 komisyonun değerlendirmesine sunuluyor. Daha sonra 14 haftalık içerikler (görsel ve metinler) sisteme yükleniyor. Uzaktan eğitim ile internet üzerinden sisteme bağlanan öğrenciler, dersleri buradan takip ediyor. E-eğitim sistemi içerisinde oluşturulan forum alanlarında, öğrenciler ile eğitimciler arasında interaktif iletişim de kurulabiliyor. Öğrenciler, eğitim boyunca, 2 ya da 3 kez online sınava giriyor. Final sınavları ise dönem sonunda yazılı olarak yapılıyor. Trafik Hayattır Trafik Güvenliği Üniversite Dersleri’nde, üniversitelere, uzaktan e-eğitimin yanında, örgün eğitim alternatifi de sunuluyor. Örneğin, bu eğitimin uygulandığı 7 üniversite arasında, Çukurova Üniversitesi eğitimleri, klasik yöntemle kendi öğretim görevlileri tarafından veriliyor.
Direksiyonda cep telefonu
hakimiyeti % 80 azaltıyor!
1- Trafik Hayattır! projesi kapsamında Doğuş Grubu’nda 10 bin kişiye trafik eğitimi verildi.
2- Projenin ikinci adımı ilkokullara taşındı. Hayatı Öğreniyoruz dersinde 10 ilde 45 bin ilkokul öğrencisine trafik eğimi verildi.
3- Projenin üçüncü aşamasında ise üniversiteler hedeflendi. Şu anda proje kapsamında 7 üniversitede eğitim veriliyor. Hedef bunu Türkiye’deki tüm üniversitelere taşımak.
4- Sadece geçen yıl 1 milyon 150 bin trafik kazası yaşandı. Bu yıl trafik kazalarında olay yerinde ölen kişi sayısı ise 3 bin 750. 270 bin kişi ise trafik kazasında yaralandı. Türkiye trafik kazalarında Avrupa ikincisi.
5- Türkiye’de mekanik kusurdan meydana gelen kazaların yüzde 60’ı ise lastikten kaynaklanıyor.
6- Araçta cep telefonu kullanımı direksiyon hakimiyetini yüzde 80 azaltıyor!
0 yorum:
Yorum Gönder