Pazartesi

30 BİN KİŞİYE 'GÖNÜL'DEN İNTERNET OKURYAZARLIĞI ÖĞRETECEK

Gönüllü eğitmenlerle kalkınmada öncelikli illerde internet okuryazarlığı öğretmek için yola çıktı, yazılım ve kodlama eğitimi de vermeyi hedef koydu. TTNET’in 3 yılda 30 bin kişiye ulaşmayı öngördüğü projeye UNDP ve Habitat da destek veriyor

Aylin LÖLE
Torunla Skype’tan konuşmayı da hastane randevusu almayı da ücretsiz öğretiyor. TTNET, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği’nin desteğini yanına alarak “İnternetle Hayat Kolay” sosyal sorumluluk projesini kalkınmada öncelikli 20 ile yayarak genişletiyor. Proje kapsamında, 3 yılda daha önce internetin sunduğu olanaklardan faydalanmamış 35 yaş üstü, çoğu kadın yaklaşık 30 bin kişiye internet öğretilmesi hedefleniyor. 123 gönüllü gencin görev aldığı projede katılımcılara internetin güvenli kullanımı, e-posta kullanımı, e-devlet uygulamaları, görüntülü haberleşme, online bankacılık ve sosyal medyanın bilinçli kullanımı gibi konularda eğitimler verilecek. Şu ana 5 binden fazla kişinin eğitim aldığı programın hedeflerini TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, Akşam Ekonomi’ye anlattı.

Uzun ve orta vadeli hedefler neler?
Proje kapsamında ilk yıl 12 bin, üç yılın sonunda da yaklaşık 30 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Hedef kitle olarak 35 yaş üstü kadınlar diyerek aslında aileleri de hedefliyoruz. Bu eğitimler sayesinde dijital dünyanın kapılarını aralayan annelerin çocuklarına da eğitimin sonuçlarını aktaracaklarını düşünürsek projeden faydalanan kişi sayısının aslında belirlenen rakamların çok daha fazla üstünde olacağına inanıyoruz. Ayrıca uzun vadede eğitimlerin içeriğini de değiştirmeyi planlıyoruz, bilgisayar okuryazarlığı olarak başlayan ardından internet eğitimine dönüşen bu eğitimlerin önümüzdeki yıllarda kodlama ve yazılım eğitimleriyle tamamlanıp dijital inovasyon için gerekli yetkinliklerin oluşturulmasını hedefliyoruz.

Hangi illerde bu eğitimler verilecek?
Amasya Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kahramanmaraş, Karaman, Manisa, Mardin, Mersin, Ordu, Şanlıurfa, Şırnak ve Yozgat illerinde 3 yılda yaklaşık 30 bin kişiye ulaşılacak.


Skype’tan torunla konuşup
Net’ten havale yapabiliyorlar
Katılımcılara internetin güvenli kullanımı, e-posta kullanımı, e-devlet uygulamaları tanıtımı, görüntülü haberleşme, online bankacılık ve sosyal medyanın bilinçli kullanımı gibi konularda 2 günlük eğitimlerin verildiği projede 123 gönüllü genç görev alıyor.

İnternetin temel ihtiyaçolduğunu gösteriyoruz
Araştırmaların bize gösterdiği ülkemizde interneti hiç kullanmamış ve ihtiyaç duymayan bir kesim var ve sayıları azımsanmayacak ölçüde. TÜİK’in açıkladığı en son araştırmanın verileri de bizim yaptırdığımız araştırmaları doğrular nitelikte. TÜİK verilerine göre Türkiye’de internet kullananların yüzde 70’i 16-26 yaş arasında iken 65 yaş üstünün oranı sadece yüzde 5. Kalkınmakta olan bir ülke olan Türkiye’nin deneyimli işgücünü oluşturan 35-44 yaş arası grubun ise sadece yarısı internet kullanıyor. İnternetle Hayat Kolay projesi burada devreye giriyor. Türkiye’de yaşayan 35 yaş üstü öncelikli kadınlara, internetin artık nasıl temel bir ihtiyaç olduğunu ve hayatlarının internetle nasıl kolaylaşacağını anlatarak birer internet kullanıcısı haline getirmek ve ülke kalkınmasına destek olmak amacıyla UNDP ve Habitat ile birlikte yola çıktık.


0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites