Salı

DARÜŞŞAFAKA, SOMA'YA ÖZEL KONTENJAN AYIRDI!



Milli Eğitim Bakanlığı ve AFAD’la temasa geçerek Soma faciasında babasını kaybetmiş ve ilkokul 4. sınıfı tamamlamış 17 öğrenci olduğunu tespit eden Darüşşafaka, bu çocuklara özel bir kontenjan açtı. 17 öğrencinin ortaokul 1. sınıftan lise mezuniyetine kadar Darüşşafaka’daki eğitimleri için yaklaşık 5 milyon TL’lik bir bütçeye ihtiyaç var


Aylin LÖLE
151 yıllık tarihi ile Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri olan Darüşşafaka, Soma’da da elini taşın altına koymaktan çekinmedi. Bu sene Soma’da babasını kaybetmiş çocuklar için özel bir kontenjan açan Darüşşafaka, 1939 yılındaki Erzincan Depremi’nde anne ve babasını kaybeden 83 çocuğa kapılarını açmış ve bu çocukların bütün eğitim giderlerini Türkiye İş Bankası üstlenmişti. 1973’te Kıbrıs Barış Harekâtı’nda şehit olan askerlerin çocuklarını da sınavsız olarak kabul eden Darüşşafaka, 2009 yılında ise Mardin’in Bilge Köyü’nde yaşanan katliamda babasını kaybeden 5 çocuğa kucak açmıştı. Darüşşafaka Cemiyeti’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ise turizm sektörünün duayen isimlerinden M. Talha Çamaş yapıyor. Çamaş, Akşam Ekonomi’ye Soma projesini anlattı…

Soma'da yaşanan felaketin ardından o bölgeye özel bir çalışma yaptınız. Bu sene Soma için kontenjan ayırmak fikri nasıl doğdu?
Darüşşafaka Ailesi olarak Soma'da yaşanan kazanın vahim boyutu ortaya çıktığı andan itibaren yaraların sarılabilmesi için “eğitimde fırsat eşitliği” misyonumuz çerçevesinde üzerimize düşen görevi yerine getirmek için çalışıyoruz. Bu elim olayda babasını yitiren öğrencilerden Darüşşafaka'nın giriş koşullarını taşıyanlar için ek kontenjan oluşturmaya karar verdik. Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı ve AFAD’la temasa geçerek Soma faciasında babasını kaybetmiş ve ilkokul 4. sınıfı tamamlamış 17 öğrenci olduğunu tespit ettik ve 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında bu öğrenciler için her yıl aldığımız 120 öğrencinin dışında ayrı bir kontenjan oluşturmaya karar verdik. 12-13 Ağustos’ta Soma Öğretmen Evi'nde, Soma Kaymakamlığı'nın iş birliğiyle, bu 17 öğrencinin anne ve/veya öğretmenleriyle birlikte katılabilecekleri bir "Darüşşafaka Tanıtım Toplantısı" düzenleyeceğiz.

Soma kontenjanı için ne kadarlık bir bağış gerekiyor?
Eğitimde fırsat eşitliği sağlayacağımız 17 öğrencinin giderlerini karşılamak amacıyla Darüşşafaka Soma Bağış Fonu’nu oluşturduk. 17 öğrencinin ortaokul 1. sınıftan lise mezuniyetine kadar Darüşşafaka’daki eğitimleri için yaklaşık 5 milyon TL’lik bir bütçeye ihtiyaç duymaktayız. Soma faciasında babasını kaybeden ve Darüşşafaka’daki eğitimlerine bu yıl başlayacak 17 öğrencinin eğitimine destek olmak isteyen bireysel ve kurumsal destekçilerimiz, online bağış sayfamızdan “Soma Bağış Fonu” bağış türünü seçerek, banka hesap numaralarımıza “Soma Bağış Fonu” açıklamasıyla bağış yaparak veya diğer bağış kanallarımızı kullanarak desteklerini Cemiyetimize ulaştırabilirler.


İş Bankası desteğiyle
Anadolu açılımı yaptı
2008 yılından beri Cemiyetimizin en büyük kurumsal bağışçısı olan Türkiye İşBankası, 6. yılını geride bırakan “81 İlden 81 Öğrenci” projesi kapsamında, her yıl Darüşşafaka sınavını kazanan 81 öğrencinin Darüşşafaka’daki eğitimleri boyunca tüm giderlerini karşılıyor. Altı yılda 391 Darüşşafakalı öğrencinin giderleri Türkiye İş Bankası tarafından karşılandı. Projeden aldığımız güçle, koşullarımıza uyan daha fazla çocuğa ulaşarak, “Anadolu Açılımı”nı başlattık. Bugün Darüşşafaka’da okuyan öğrencilerin %51’i Anadolu’dan, %49’u İstanbul’dan geliyor. Ülkemizde eğitim alanında gerçekleştirilen en uzun soluklu ve kapsamlı sosyal sorumluluk projelerinden biri olma özelliğini taşıyan proje, okulumuzda öğrencilerimize sunulan akademik ve sosyal olanakları daha da zenginleştirdi. Ayrıca uzun vadeli planlar yapmamızı kolaylaştırdı. Örneğin bu projeden aldığımız güçle Darüşşafaka modelini İzmir'e taşımayı planlıyoruz. Öğrencilerimizi üniversite eğitimleri süresince de desteklemeyi öngören “81 İlden 81 Öğrenci” projesi, ilk öğrencilerinin üniversiteden mezun olacakları 14’üncü yılında 1.000’i aşkın öğrencimizin tüm giderlerini üstlenecek. Bu süre zarfında Türkiye İş Bankası, projeye 100 milyon doları aşan bir kaynak aktaracak.



İzmir’de de Darüşşafaka kurulacak
2013-2014 eğitim ve öğretim yılında Türkiye’nin 65 ilinden 945 öğrenci Darüşşafaka’da eğitim gördü. 23 Haziran’da 81 öğrencimizi mezun ederek üniversiteye uğurlamanın gururunu yaşadık. Eylül ayında ise 120 yeni öğrencimiz Darüşşafaka’daki eğitimlerine başlayacak. En büyük hedefimiz, şu an bine yakın olan Darüşşafaka’da okuyan öğrenci sayısını artırmak. İstanbul’da kampüsümüzü yeniden yapılandırarak büyümek ve başka illere de yayılmak istiyoruz. İzmir’de ikinci Darüşşafaka’yı kurmak için bir adım attık, umarım İzmirli hayırseverlerin desteğiyle İzmir’de Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nı hayata geçireceğiz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites