Salı

24 ÜLKEDEN BİLİM İNSANINA, GİRİŞİMCİLİĞİ 'BIOCAMP'TE ÖĞRETTİ

Dünyanın biyoteknoloji alanındaki en başarılı lisansüstü öğrencilerini biraraya getiriyor, onları inovasyon ve girişimcilikle tanıştırıyor. Bu yıl 24 ülkeden 70 öğrencinin buluştuğu Novartis BioCamp’te Türkiye’den de 2 doktora öğrencisi yer aldı

Aylin Löle-BASEL
Novartis, her yıl biyoteknoloji alanında yetenek ve birikimini artırmayı hedefleyen başarılı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için Uluslararası Biyoteknoloji Liderlik Kampı’nı (BioCamp) düzenliyor. BioCamp’ın 2004 yılında ilk kez düzenlenmesinden bu yana Novartis 600’den fazla en başarılı lisansüstü öğrenciyi inovasyon ve girişimcilikle tanıştırdı. Novartis Türkiye’nin de destek verdiği bu uluslararası etkinlikte bu yıl Türkiye’den 2 doktora öğrencisi de yer aldı. Novartis Türkiye Başkanı Güldem Berkman, Akşam Ekonomi’nin sorularını yanıtladı…

BioCamp fikri nasıl doğdu?
10 yıl önce ilk defa Tayvan’da düzenlenen BioCamp, gittikçe gelişerek dünyanın her yanından bilim ve işletme öğrencilerinin rekabetin son derece çetin olduğu bir iş çevresinde öğrenmek, fikir alışverişinde bulunmak ve birlikte çalışmak için bir araya geldikleri uluslararası bir platform haline geldi. Daha önce Tokyo, Hong Kong ve Massachusetts Cambridge kentlerinin ev sahipliği yaptığı BioCamp etkinliği bu yıl beşinci kez İsviçre’nin Basel kentinde düzenlendi. BioCamp’ın 2004 yılında ilk kez düzenlenmesinden bu yana Novartis 600’den fazla en başarılı lisansüstü öğrenciyi yaşam bilimleri ve girişimcilikle tanıştırdı.
BioCamp’te öğrencilere nasıl bir ortam sunuluyor?
Novartis’in sağlık endüstrisinde yenilik üretme çabalarına ve inovasyona odaklanılan BioCamp’te öğrenciler, Novartis yetkilileri ile fikir alışverişi yapma fırsatı bulurken, biyoteknoloji ve yaşam bilimleri sektörlerindeki yenilikler ve zorluklar konusunda bilgi alıyor ve bir biyoteknoloji firmasının nasıl kurulacağı ve işletileceğine ilişkin deneyim elde ediyor. Öğrenciler ayrıca firmanın ilaç geliştirme yaklaşımına yön veren bilim adamları ve yöneticilerle görüşerek hastaların karşılanmayan tıbbi ihtiyaçlarına yanıt veren yeni ilaçlar hakkında detaylı bilgi edinirken, bilim ve yenilik üretme sürecini keşfetme fırsatı buluyor.

Bu yıl programda kaç öğrenci yer aldı?
Bu yıl 24-27 Ağustos tarihlerinde düzenlenen BioCamp’e Türkiye’nin de içinde bulunduğu 24 ülkenin önde gelen üniversitelerinden seçilen 70 öğrenci katıldı. Biyoteknoloji ve iş uzmanlarını bir araya getiren ve üç günlük bir seminer programından oluşan kamp, İsviçre’nin Basel kentinde bulunan en son teknolojiye sahip Novartis global genel merkezinde düzenlendi. Kamp, kapsamında öğrenciler Novartis CEO’su Joseph Jimenez, Novartis Biyomedikal Araştırmalar Enstitüsü (NIBR) Dönüşümsel Tıp Direktörü Ronenn Roubenoff, Alcon Ar-Ge Departmanı’ndan Franck Leveiller ile Nörolojik Görüntüleme Araştırma Laboratuvarı Direktör Yardımcısı ve Lozan Üniversitesi İnsan Beyni Projesi Tıbbi Bilişim Platformu Eş Başkanı Dr. Ferath Kherif ile bir araya gelme fırsatı buldular.



Seçil ve Seda, BioCamp’te
Türkiye’yi temsil ettiler
Bu yıl BioCamp’e Türkiye’yi temsilen, Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji Bölümü araştırma görevlisi Seçil Toktaş (29) ile yine Hacettepe Üniversitesi Farmasötik Teknoloji Bölümü’nde doktora öğrencisi ve araştırma görevlisi olan Selin Seda Doğan (26) katıldı. BioCamp’in kendileri için ufuk açıcı bir fırsat olduğunu dile getiren Seçil Toktaş ve Selin Seda Doğan, bilimsel araştırmacı kimliklerinin yanı sıra biyoteknolojiye girişimcilik penceresinden de bakmayı öğrendikleri bu etkinlikte yer aldıkları için mutlu olduklarını belirttiler. BioCamp sürecinde en başarılı proje grubunda bu yıl bir Türk de yer aldı. Selin Seda Doğan, BioCamp’te seçilen en başarılı grubun üyelerinden biri oldu.



0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites