Unutulmuş meslekleri canlandırmakla kalmayıp istihdam da yaratan Anadolu Sigorta’nın ‘Bir Usta Bin Usta’ projesinde bugüne kadar 331 kursiyer eğitim gördü. 60’ı ise eğitim görmeye devam ediyor. İçlerinde artık hoca olan da var kendi işini kurup patron olan da...
Aylin LÖLE
Türkiye'de kaybolma veya unutulma riski taşıyan yerel değerlerin yeniden canlandırılması ve meslek ustalarının deneyimlerini gelecek nesillere taşıyarak gençlere iş olanakları sağlanmasını hedefleyen ‘Bir Usta Bin Usta’ projesi dördüncü ylında. Anadolu Sigorta’nın hayata geçirdiği bu projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü teknik destek veriyor. Proje ile amaç 10 yıl boyunca 50 mesleğin ve toplam bin usta adayının desteklenmesi... Türkiye’nin ilk ve tek ‘kadın çömlek ustası’nın da bu projede yetişirken, gelinen noktayı Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, Akşam Ekonomi’ye anlattı..
Proje ile kaç kursiyer eğitim aldı?
Projenin dördüncü yılını tamamlamak üzereyiz, şimdiye kadar 331 kursiyer mesleki eğitim gördü, 60 kursiyer de eğitimlerine hala devam ediyor. Kursiyerleri seçerken özellikle; belirlenen meslekle veya benzer bir meslekle ilgili daha önce çalışmış, el yeteneği olan, girişimciliğe yatkın adaylar olmasına dikkat ediyoruz. Mezun olan kursiyerlerimizin bazıları ustaların yanında çalışmaya devam ediyor, bazıları atölye açıyor, bazıları ise eğitmenlik yapıyor. Projemizin amacı doğrultusunda sadece mesleki kurslar düzenlemiyoruz, kurs sonrasında da kursiyerleri destekleyerek unuttuğumuz bu değerleri yeniden gündeme taşıyoruz. Kurumsal hediyelerimizi kursiyerlerimize yaptırıyoruz. Ayrıca kursiyerlerimize İş Bankası işbirliğiyle mikrokredi vererek atölye açmalarını sağlıyoruz. Örneğin; geçen yıl Nevşehir Çömlek kursuna katılan kursiyerimiz Ayşe Torun, kurs sonrasında mikrokredi ile kendine sanayi bölgesinde bir atölye açtı. Bu genç girişimcimiz sanayi bölgesinde atölye açan ilk ve tek ‘kadın çömlek ustası’ oldu.
Projede bir ilk olarak bu yıl Manisa Gördes Dokumacılığı kursu Manisa E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda başladı. Fikrin nasıl doğdu?
Bu yıl projenin bir kursunu cezaevinde gerçekleştirmeyi planladık. ‘Bir Usta Bin Usta’ projesi ile biz de bunun bir parçası olmak istedik. Kursiyerlerin topluma yeniden kazandırılması, yeni bir meslek öğreterek özgüvenlerinin arttırılmasını hedefledik. Bakanlığın belirlediği 5 ildeki cezaevleri ile iletişime geçildi, kurs atölyesi için en uygun cezaevinin Manisa E Tipi Ceza İnfaz Kurumu olduğu belirtildi. 20 kursiyer 6 ay boyunca 550 saat Gördes Dokumacılığının tüm teknik bilgilerini öğrenecek.”
Türkiye’nin dört bir yanındaki
ustalar arayıp destek verdi
Kasım 2011’deki reklam filmimizden sonra Türkiye’nin neredeyse dört bir yanından ustalar arayarak projeye gönüllü destek olabileceklerini ilettiler. Aynı şekilde STK’lar da proje uygulamasında bizlerle çalışabileceklerini ilettiler. Çok gururlandık. Gelen tüm talepleri Bakanlığa ilettik. Mümkün oldukça bu talepleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Projeyle ilgili en unutulmaz anılarımızdan biri Çorum’un Kargı ilçesinden Roma’ya uzanan defilemizdi. Çorum Kargı Bezi Dokumacılığı kursuna katılan 20 kursiyerin dokuduğu kumaşlardan Kargılı Tasarımcı Ahmet Özceylan özel bir kreasyon tasarladı ve dönemin eski Çorum Valisi Nurullah Çakır ve Kargı Kaymakamı Tolga Ersözlü‘nün desteği ile Roma Büyükelçiliğinde İtalyan moda dünyasına özel bir defile gerçekleştirdik. Oldukça ilgi gören defile bizleri de çok gururlandırdı.
Ulusal ve uluslararası ödülleri topladı
Proje 4 yılda, 12’inci Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri’nde ‘Büyük Ödül’; Marcom 2013 CSR Ödülü, Altın Sabre 2012 Ödülü, Stevie Gümüş Ödül 2012, KSS’nin Yaygınlaştırılması Ödülü-TKSSD 2012 gibi ulusal ve uluslararası pek çok ödül kazandı. Projenin bir diğer büyük başarısı, gençlere yönelik yapılan istihdam çalışmalarını paylaşmak ve genç çalışan nüfus sayısını artırmak amacıyla AB Komisyonu tarafından düzenlenen Pro-Youth Employment projesinde Türkiye’yi temsilen en başarılı örnekler arasında seçilmesi...
0 yorum:
Yorum Gönder