Tam 40 yıldır Türkiye’de fark yaratan projelere imza atan Sabancı Vakfı, 39 bin öğrenciye burs verdi, 120 kalıcı eseri hayata geçirdi, hibe kredileri ile 70 binden fazla insanın hayatına dokundu. Bu yıl 1.3 milyon TL hibe kredisi vermeyi öngören Sabancı Vakfı, 40’ncı yaşını da kutlayacak...
Aylin LÖLE
40 yıl dile kolay… Sabancı Vakfı, merhum Hacı Ömer Sabancı’nın “Bu Topraklardan Kazandıklarımızı Bu Toprakların İnsanlarıyla Paylaşmak” felsefesini benimseyen Sabancıkardeşler tarafından 1974’te Adana’da kuruldu. 2006’da yeniden yapılanan ve ‘stratejik hayırseverlik’ alanında fark yaratan uygumamalara imza atan Sabancı Vakfı, kuruluşundan bu yana kalıcı eserler, eğitim, burslar, ödüller ve kültür sanat alanında yürüttüğü faaliyetlerini, kadınlar, gençler ve engellilerin “toplumda eşit fırsatlara sahip olmalarını ve topluma aktif olarak katılımlarını destekleyen” pogramlara odaklanarak genişletti. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, bu yıl 40’ncı yaşını kutlayacak Sabancı Vakfı’nın yeni yol haritasını Akşam Ekonomi’ye anlattı...
2014 için odaklanacağız farklı alanlar gündeme gelecek mi?
Bu yıl gerek toplumsal gelişme programlarımız, gerekse ödüller, burslar, kültür sanat alanındaki desteklerimizi geliştirerek ve bazı alanlarda derinleşerek sürdüreceğiz. Bu yıl ayrıca Vakfımızın 40’ıncı kuruluş yılını kutlayacağız. 40’ıncı yıl dönümümüzde de toplumsal gelişmeye odaklanmaya ve kadın, genç ve engellileri odağımıza alarak faaliyetlerimizi yeni alanlara doğru genişletmeye devam edeceğiz.
Hibe programları Vakfın en önemli uygulamalarından. Geçen yıl verilen hibe miktarı neydi, bu yıl için hedef ne?
Kadın, genç ve engellilerin topluma aktif katılımlarını sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının projelerini Toplumsal Gelişme Hibe Programı (“TGHP”) kapsamında destekliyoruz. 2013 yılında verdiğimiz toplam hibe tutarı 1,2 milyon TL ve desteklediğimiz proje sayısı 9 oldu. Bu yıl 1,3 milyon TL hibe vermeyi hedefliyoruz.
70 binden fazla insanın hayatına dokundu
2008 yılından bu yana sürdürdüğümüz Toplumsal Gelişme Hibe Programımızla; “Kadın”, “Genç” ve “Engelliler” alanında sivil toplum kuruluşlarının geliştirdiği 37 projeye hibe verdik. Bu projelerle 70 binden fazla insanın hayatına dokunduk, toplumsal gelişme adına çok önemli gelişmeler kaydedildi.
Hibe programları ile 80 projeyi destekledi
2006-2010 yılları arasında İçişleri Bakanlığı ve Türkiye’deki tüm Birleşmiş Milletler kuruluşlarının işbirliğiyle “Birleşmiş Milletler Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı”nı (BMOP) yürüttük. Programın uygulandığı 6 ilde, 34 yerel projeye hibe verdik. Ayrıca, Sabancı Üniversitesi Mor Sertifika Programı ile 2.144 öğretmen, öğrenci ve kadına toplumsal cinsiyet hakkında seminerler ve eğitimler verildi. Bu programın devamı niteliğindeki, “Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı” 2015 yılının sonuna kadar devam edecek. İlk etapta 9 projeye hibe desteği vererek başladığımız Sabancı Vakfı Hibe Programı, önümüzdeki dönemde yeni projelerle genişleyecek. TGHP ve BMOP kapsamında yürüttüğümüz Hibe Programları ile bugüne kadar 80 projeyi destekledik ve doğrudan 370 binden fazla insanın hayatına dokunduk. Çarpan etkiyi de dikkate alırsak, bu sayı milyon boyutuna geliyor.
39 bin öğrenciye burs verdi
120’den fazla kalıcı eser yaptı
Sabancı Vakfı olarak, 39 yıldır başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan üniversite öğrencisine burs vererek; gençlerin eğitimlerine devam ederek kendi geleceklerini yaratmalarına katkı sağlıyoruz. Bugüne kadar verdiğimiz burs sayısı 39 bini geçti. Vakfımızın kuruluşundan bu yana geçen 39 yılda Türkiye’ye kazandırdığımız 120’den fazla kalıcı eser bulunuyor. Kurucusu olduğumuz bir dünya üniversitesi olan Sabancı Üniversitesi’nin yanı sıra, 39 eğitim kurumu, 19 öğrenci yurdu, 17 öğretmenevi, 17 kültür merkezi, 7 sağlık kurumu, 5 spor tesisi, 4 kütüphane, 8 sosyal tesis ve destek verdiğimiz diğer tesisleri kalıcı eserlerimiz arasında sayabiliriz.
100 bin çocuk tiyatro ile tanıştı
Üç çeşit ödül programıyla eğitim, sanat ve spor dalındaki başarıları destekliyoruz. Bu alanlarda başarılı olan kişileri teşvik ve takdir etmek amacıyla bugüne kadar 1000’i aşkın ödül verdik. Kültür ve sanat alanında 20 yıl süreyle Türkiye Halk Dansları Yarışması’nı destekledik ve 15 yıldır Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’ni destekliyoruz. 2007 yılından bu yana Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ni Onur Üyesi olarak destekliyoruz. 2006 yılından bu yana destek verdiğimiz Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu, İstanbul ve Anadolu’daki şehirlere giderek her yıl yaklaşık 100 bin çocuğu tiyatro ile tanıştırdı. Bunların dışında Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları ile Şef Cem Mansur yönetimindeki Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası da Sabancı Vakfı’nın desteklediği kültür-sanat faaliyetleri arasında bulunuyor.
0 yorum:
Yorum Gönder