Pazar

GÖRME ENGELLİ 60 BİN YOLCUSUNA, KİTAPLA IŞIK OLACAK



‘Sesli Kitap’ ve ‘Gönüllü Okuyucu’ projelerini hayata geçiren Kâmil Koç Otobüsleri görme engellilere destek oluyor. GETEM’in gönüllü okuyucusu olan şirket, aynı zamanda otobüslerindeki özel ekranlardan üzerinden görme engelli yolcularına özel kitap seslendirmesi de yapıyor.

Aylin LÖLE
Kâmil Koç Otobüsleri A.Ş. Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki GETEM’le işbirliği yaparak, GETEM'in gönüllü okuyucuları arasına katıldı. Proje kapsamında Kamil Koç genel müdürü Kemal Erdoğan da başta olmak üzere bir çok Kamil Koç çalışanı görme engelliler için kitap seslendiriyor. Seslendirilen kitaplar GETEM aracılığı ile görme engellilerin hizmetine sunulacak. Kâmil Koç ayrıca görme engelli ‘yol arkadaşları’ için her otobüsünde bulunan kişiye özel ekranlarda özel bir alan oluşturuyor. Oluşturulan alanda görme engelli çocuk, genç ve yetişkin yolcular onlar için özel hazırlanmış özel içerikten dilediğini seçebilecek. Kamil Koç, bu uygulamayla gelecek yıl 60 bin görme engelli yolcusuna ulaşmayı hedefliyor. Projenin detaylarını Kâmil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan, Akşam Ekonomi’ye anlattı...

Sesli Kitap ve Gönüllü Okuyucu projeleri nasıl doğdu?
Sesli Kitap ve Kâmil Koç Gönüllü Okuyucu projelerine otobüslerimizin teknolojik donanımı, konfor standartlarımız ile birlikte, yolculuk sırasında engelli hayatını nasıl daha fazla güzelleştirebileceğimize dair arayışımız ilham verdi. Neredeyse birer tablet PC özelliği taşıyan kişiye özel ekranlarla yolculuklar, tüm yolcularımız için çok daha keyifli bir hal aldı. En son projemizi hayata geçirene kadar bu ekranların içeriğinde engelli yolcularımıza yönelik bir planlama yoktu. Sesli kitap projesiyle görme engelli yol arkadaşlarımız için bir uygulama başlattık. Kâmil Koç çalışanlarının projeye katılımını sağlayan Gönüllü Okuyucu projesi ise, çalışanlarımızda duyurduğumuz ilk andan itibaren büyük ilgi gördü.

Söz konusu projeler bugüne kadar nasıl yol aldı?
Kâmil Koç Sesli Kitap projesi kapsamında ise şimdiye kadar dünya klasiklerinden 1001 Gece Masallarına, Yunus Emre’nin seçmeşiirlerinden Mesnevi’ye, çocuk masallarından radyo tiyatrosuna varıncaya kadar 20’ye yakın sesli kitap içerik olarak ekranlara yüklenmeye başlandı. Bu içerik sürekli güncellenecek ve zaman içinde daha da çeşitlenecek. GETEM ile yürüttüğümüz “Gönüllü Okuyucu” projesi ile 4 bin GETEM üyesine içerik sunacağız. Böylelikle, Türkiye’de ilk defa bir karayolu yolcu taşımacılığı şirketi, görme engelli vatandaşlarımız için sürekli içerik sunmaya başlayacak. Gönüllü Okuyucu projesinde  otobüs kaptanlarımızdan, servis görevlisi (host) arkadaşlarımıza, bilet satış personelimize kadar birçok çalışanımız  deneme kayıtlarını tamamladı. Bu kayıtlar GETEM’in yaptığı değerlendirme sürecinden geçti ve Kâmil Koç gönüllü okuyucuları belirlendi. Geçen hafta da stüdyoya girerek final kayıtlarını almaya başladık. Kitap seçimi konusunda gönüllü okuyucularımızı serbest bıraktık. Çalışma arkadaşlarım ilk etapta Gezgin (Halil Cibran), İskender (Elif Şafak), Leyla İle Mecnun (İskender Pala), Bir Gün (Ayşe Kulin) adlı kitapları seslendirecek.


Genel müdür de Mungan’ın
Şairin Romanı kitabını seslendiriyor
Kâmil Koç olarak sadece 2013 yılında yaklaşık 15 milyon yolcumuza hizmet verdik. Yolcularımız arasında 200 binin üzerinde engelli var. Bunların yaklaşık 50 binin görme engelli olduğunu tahmin ediyoruz. Sonuç olarak, projemiz ile geniş bir engelli yolcu kitlesine ulaşacağımıza inanıyoruz. Sesli Kitap projesi ile 2014 yılında taşımayı öngördüğümüz 60 bin görme engelli yolcumuza ulaşacağız. Ben de projenin gönüllü okuyucularından biri olarak Murathan Mungan’ın Şairin Romanı adlı kitabını seslendiriyorum. Halihazırda Kâmil Koç filosunda 650’ye yakın araç var ve bu araçların tamamı yüksek teknolojiye sahip, kişiye özel ekranlarla donatılmış durumda. Sesli Kitap projemiz üç hafta içinde filomuzdaki tüm araçlardaki ekran içeriğinde yerini alacak.


TEKSEM’e destek veriyor
oyuncuları ücretsiz taşıyor
Engellilerin hayatına katkı sağlamak amacıyla destek verdiğimiz bir başka güzel proje daha var. TEKSEM’in (Türkiye Engelsizler Kültür Sanat ve Eğitim Merkezi) yazdığı ve hayata geçirdiği “Haylaz Kedi Trafikte” isimli çocuk oyununa, ulaşım sponsoru olarak destek veriyoruz. TEKSEM’in çeşitli illerin köy okullarında ücretsiz olarak sahneleyeceği oyunlarda görme, işitme ve ortopedik engelli oyuncular da yer alıyor. Emniyet kemeri ve ilkyardımın önemine dikkat çekmeyi amaçlayan oyun,İstanbul dışında 8 ilde daha sahnelenecek. Biz de Kâmil Koç olarak, oyuncuları oyunların sergileneceğşehirlere taşıyacağız. TEKSEM’in sadece sponsorluk gelirleriyle sahnelediği oyunlardan elde edilen gelirle, engelli öğrencilerin cihaz ihtiyaçları karşılanıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites