Darüşşafaka, İş Bankası İle El Ele Verdi, Hedefte 'Anadolu Açılımı' Var...
Özel sektörün sosyal sorumluluk projelerinin yer aldığı bu kitabın konuğu ilk kez bir STK’nın yöneticisi olan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım oldu. Onu bu buraya konuk etmemizin sebebi ise üç yıl önce İş Bankası ile hayata geçirdikleri ‘eğitimde fırsat eşitliği yaratma’ adına çok önemli bir iş olan ‘81 ilden 81 öğrenci’ projesi. İş Bankası’nın ’81 ilden 81 öğrenci projesini ve alınan yolu Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım anlattı…
Eğitimde fırsat eşitliğinin sürdürülebilir olmasına yönelik Darüşşafaka ile ‘81 ilden 81 öğrenci’ projesini hayata geçiren İş Bankası, bunun için 100 milyon dolar ayırdı. Darüşşafaka, İş Bankası’nın desteğiyle Anadolu’ya da açılmayı planlıyor...
İş Bankası ile 81 ilden 81 öğrenci projesi nasıl doğdu?
Aslında İş Bankası ve Darüşşafaka arasındaki işbirliğinin kökleri 69 yıl öncesine dayanıyor. İş Bankası 1939 Erzincan depreminde babasını kaybetmiş 83 çocuğu Darüşşafaka’da okutmuş ve eğitim giderlerini üstlenerek Cumhuriyet tarihinin o zorlu günlerinde eşsiz bir toplumsal sorumluluk örneği göstermişti. İş Bankası’nın Darüşşafaka’da okuttuğu 83 öğrenciden bir kısmı İş Bankası’nda görev almış, hatta içlerinde Mehmet Aydın ağabeyimiz Genel Müdür Yardımcısı olmuştu. Projenin izlerini Yönetim Kurulumuz’un arşivlerinde bulduk. 83 Erzincanlı çocuğun sınıf arkadaşı olan ağabeylerimizden öyküyü bir kez daha dinledik ve bunları İş Bankası Yönetimi ile paylaştık. İş Bankası o sıralarda eğitim alanında en fazla katma değer yaratacağı bir sosyal sorumluluk projesini oluşturma aşamasındaydı. Halk desteği ile bugüne kadar gelmiş Darüşşafaka’nın eğitimde fırsat eşitliğine dayalı misyonunu bir kez daha İş Bankası yöneticilerinin dikkatine sunduk. Misyonumuz çerçevesinde ülkemizin lider kadrolarına Cumhuriyet ilkelerine bağlı, küresel yarışa hazır donanımlı gençler yetiştirirken aynı zamanda ülkenin sosyal mobilizasyonuna katkıda bulunuyoruz. İlkokul dördüncü sınıfta Darüşşafaka’ya katılan küçük yavrularımız liseyi bitirinceye kadar burada yalnızca eğitim ve öğretim almıyorlar, hayata her yönden hazırlanıyorlar. Eğitim ile değişen hayatların yarattığı katma değer kadar fırsat eşitliğini yurdun dört köşesindeki çocuklara taşıma arzumuz ülkemizin 81 ilinde varlığını duyuran İş Bankası’nın hedefleriyle kesişti. Projenin adını ‘81 İlden 81 Öğrenci’ olarak belirledik. Amacımız her yıl 81 ilimizden en az bir öğrenciyi Darüşşafaka’ya kazandırmaktı. Bugün ülkelerin geleceği gençlere sağlanan eğitimin kalitesi ile birlikte eğitimde sağlanan fırsat eşitliğine bağlı olarak görülüyor.
ZAMANLAMA MÜKEMMEL OLDU
Peki süreç nasıl işledi? Teklifi siz mi götürdünüz yoksa İş Bankası’ndan mı geldi?
İş Bankası’na biz gittik. Onlar da eğitim alanında büyük çaplı bir proje arıyorlardı, mükemmel bir zamanlama oldu. Uzun soluklu, Türkiye için çok değerli sosyal sorumluluk projesi olduğunun hepimiz bilincindeydik. Başlangıçtaki heyecanımız artarak devam ediyor. Darüşşafaka’nın Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşu ve eğitim kurumu olması, İş Bankası’nın da Cumhuriyetimizin kurulduğu yıllardan beri bankacılıkta olduğu kadar ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimi konusunda da sorumluluklar taşıyan bir banka olması, iki kurum arasındaki proje ortaklığının oluşmasında rol oynadı.
İŞ BANKASI’NDAN 100 MİLYON $’LIK DESTEK
81 ilden 81 öğrenci projesi ile ne hedefleniyor? Bu projeye ne kadar bütçe ayrıldı? Eğitim alanında Türkiye’deki en büyük projelerden biri olan “81 İlden 81 Öğrenci” Projesi, Darüşşafaka sınavını kazanan 81 öğrencinin, başta eğitim olmak üzere, giyim, gıda, barınma gibi tüm giderlerinin İş Bankası tarafından karşılanmasını içeriyor. Bunun yanında bu öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ve üniversiteye başladıklarında İş Bankası’ndan burs almaya devam ediyorlar. Bu proje çerçevesinde yetişecek çocuklarımız Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünü kutladığımızda iş hayatına atılmış olacaklar. Projenin süresi 10 yıl. Ancak son yılın mezunları üniversitede de desteklenecekleri dikkate alınırsa 14 yıllık bir proje olarak da düşünülebilir. 14 yılda İş Bankası’nın projeye ayırdığı kaynağın toplamı kümülatif olarak 100 milyon doları aşmış olacak. Şu anda okulumuzda okumakta olan 236 öğrenci İş Bankası tarafından desteklenmekte.
Bu projeyi hayata geçirirken sizi en çok neler zorladı peki?Aslında amacımız 81 ilden, 81 çocuk almak. Ancak bu pek mümkün olamıyor. Çünkü çocuklarımızı okulumuza kabul ederken geçmek zorunda oldukları bir sınav var.
45 BİN KM YOL KATETTİK!
Bugüne kadar alınan yolu özetler misiniz?Bu projenin başlamasından sonra her ders yılı öncesinde ülkemizde tanıtım kampanyaları düzenliyoruz. Bu kampanyalara İş Bankası şubeleri de destek oluyor. Üçüncü sınıfta olan, babasını kaybetmiş, yetenekli ama maddi olanakları yetersiz ülkemizin dört köşesindeki çocukları Darüşşafaka sınavına katılmaya davet ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 33 ili ziyaret ederek 45 bin km yol kat ettik. Amacımız 81 ilden öğrencinin Darüşşafaka’da temsil edilmesi. Gerice bölgelerden sınava katılanların kazanma şanslarını yükseltmek için bilgi tabanlı sınav yerine yetenek tabanlı bir sınava da geçtik. Her yıl 120 öğrenci almaya çalışıyoruz. Maalesef bugüne kadar 81 ilden öğrenci alma imkanımız olmadı. Yine de son üç yıldır aramıza katılanların yüzde 70’i Anadolu’dan, yüzde 30’u İstanbul’dan. 81 ile ulaşamamamıza rağmen İş Bankası bu çabaları boşa çıkarmamak adına her yıl yeni aldığımız 81 öğrencinin giderlerini karşılıyor. Üç yıldır proje kapsamında aldığımız çocuklarımız şimdiden belirli bir başarı çizgisini yakalamış durumdalar.
Projenin 3’ncü yılında olması, sürdürülebilirliğinin bir göstergesi… Bunu nasıl sağladınız?
Karşılıklı güven, şeffaflık, hesap verebilmek, daha yaygın hizmet sağlayabilmek bunların tümü bu projeyi güçlü kılan her iki tarafın da üstünde itina ile durduğu unsurlar. Yönetim Kurulumuz adına eğitim faaliyetlerimizi yakından izleyen ve eğitim konusundaki strateji ve politikalarımızı oluşturan Eğitim Komisyonu’nda İş Bankası Temsilcisi de yer alıyor. ‘Bir de Anadolu’ya açılım hedefiniz var... Darüşşafaka iki yıl sonra 150’inci yılını kutlayacak. 150’inci yılımızda Darüşşafaka’nın sürdürülebilirliğini güçlendirecek yeni bir atılımın hazırlığı içindeyiz. İş Bankası ile başlattığımız projenin temelinde var olan eğitimde fırsat eşitliğini yurt sathına yayma amacı çerçevesinde düşünüyoruz bu atılımı. Darüşşafaka’yı halk çocuklarına daha fazla yakınlaştırmak, Anadolu’ya yayılmak istiyoruz. Bu çok büyük ve uzun soluklu bir proje...
PR PROJESİ OLARAK GÖRMEDİLER
‘Masanın öbür tarafında yer alan’ biri olarak, sizce özel sektörle birlikte proje geliştirmenin ne gibi zorlukları var?
Sivil Toplum Kuruluşları’nın, özel sektör ile işbirliği yapmasının en önemli yararı elbette ki finansman kolaylığı ancak ortak bir hedef uğruna birlikte mücadele etmek, bu ruhu canlı tutmak özel sektörün projeci mantığı, raporlama süreçleri, sürdürülebilirlik konularındaki vizyonu STK’lar için büyük bir fırsat. Dezavantajı ise bazen çok fazla fayda maliyet analizine girilmesi, sosyal sorumluluk ile PR fonksiyonlarının birbirine karıştırılması. Ancak bu Darüşşafaka ve İş Bankası projesi için geçerli değil. Darüşşafaka kendini kanıtlamış bir kurum ama her kurumun değişen koşullarda öğrenecekleri var. İş Bankası ise bunu büyük bir sosyal sorumluluk bilinci ile yapıyor, uzun vadeli, Türkiye için bir yatırım projesi olarak değerlendiriyor, büyük bir gururla gücünü arkamızda hissettiriyor. Bugüne kadar projeyi bir PR projesi olarak görmedi, reklamını yapmadı.
0 yorum:
Yorum Gönder