Pazartesi

SÖYLEŞİ; DÜNYAGÖZ HASTANELERİ YÖN. KUR. BŞK. ERAY KAPICIOĞLU


Sosyal Sorumluluk İçin 1 Milyon Dolar Kaynak Ayırmayı Göz'e Aldı.
2006 yılından beri iki özel dizayn edilmiş TIR’la 78 ilde 400 bin kişiye tarama yaptı, Vakıf kurarak hedef büyütmeyi ‘Göz’e aldı. Bu yıl Dünyagöz Vakfı’nı kurarak, sosyal sorumluluk projeleri için 1 milyon dolar bütçe ayırdıklarını belirten Dünyagöz Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, “Bazı şirketler sosyal sorumluluğu bir prestij ve kurumsal imajın güçlendirilmesinin aracı olarak görürken, bir kısım da gerçek anlamda bu toplumdan kazandıklarının bir bölümünün, bir toplumsal sorunun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla, yine o topluma geri verilmesi olarak görüyor. Biz sosyal sorumluluk projelerimizi bu hedefle hayata geçiriyoruz” diyor. Kapıcıoğlu ile Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun ‘Konuşan Eller’ projesi ile Dünyagöz Vakfı ile hayata geçirmeyi planladıkları sosyal sorumluluk konusunda atacakları adımları konuştuk…

Dünyagöz Vakfı’nı kurarak, sosyal sorumluluk projelerini daha geniş kitlelere yaymak için harekete geçen Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun 2011’de sadece bu işe ayırdığı bütçe 1 milyon dolar!

Bu yıl itibarıyla Dünyagöz Vakfı’nı kurdunuz… Bu artık sosyal sorumluluk projelerinizi daha organize yapacağınızın bir göstergesi mi?

Bir karar aldık ve Dünyagöz Vakfı’nı kurduk. Artık sosyal sorumluluk türü tüm projelerimizi Dünyagöz Vakfı aracılığıyla yürüteceğiz. Elimizdeki TIR’ları vakfımıza bağışladık. TIR’larımız, Türkiye’yi karış karış gezmeye devam edecek.

HEDEF ULAŞAMAYANA ULAŞMAK 
Söz konusu TIR’larla bugüne kadar kaç kişiye ulaştınız?
Göz sağlığı alanında halkı bilinçlendirmeyi hedefleyen “Türkiye ile Göz Göze” isimli proje kapsamında, 2005 yılından başlayarak, Türkiye’de ilk defa iki adet özel tasarlanmış tam teşekküllü TIR Mobil Göz Kliniği ile Türkiye geneline “ulaşamayana ulaşmak” için yollara çıktık. 78 şehir dolaşıp yaklaşık 400 bin kişinin gözüne baktık 1500 civarında ihtiyacı olan hastayı tedavi ettik. Sağlık Bakanlığı’nın mobil TIR’larda sağlık taramalarını yasaklaması nedeniyle şu an taramaları durdurduk.

Peki TIR Mobil fikri nereden doğdu?
TIR Mobil Göz Kliniği projesine başlamamızın en önemli nedeni; göz sağlığı konusunda Anadolu’daki halkımızın yetersiz hizmet aldığını tespit etmemiz oldu.

GÖZLERDE HD KALİTESİ’ YARIŞMASI Dünyagöz Hastaneleri olarak, sağlık dışında odaklandığınız sosyal sorumluluk projeleri söz konusu mu?
Dünyagöz olarak sağlık dışında kültür ve sanat alanını da destekliyoruz. Bu yıl sinema tutkunu üniversite öğrencilerine destek olmak üzere ‘Gözlerde HD Kalitesi’ temasıyla bir kısa film yarışması düzenledik. Bu projede, sinemaya gönül veren üniversite öğrencilerini hem manevi hem de maddi olarak desteklemek amacıyla yola çıktık. Düzenlediğiniz bu yarışmaya talep nasıldı? Yarışmada öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştık ve 150’nin üzerinde başvuru aldık. Önümüzdeki yıllarda da yapılacak bu yarışmayı geleneksel hale getirmek istiyoruz.

‘TOFD’E TEKERLEKLİ SANDALYE BAĞIŞI 
Eğitimle ilgili proje gerçekleştirdiniz mi hiç?
Dünyagöz Hastaneler Grubu olarak, 2006 yılında sosyal sorumluluk çalışmalarımız çerçevesinde TOÇEV tarafından yürütülen “Yaşasın Okulumuz” kampanyasına katkıda bulunarak, Trabzon ili Araklı İlçesi Türkeli Köyü’nde Türkeli İlköğretim Okulu’nun onarımını gerçekleştirdik. Öğrencilerin, öğretmenlerin ve köy halkının göz taramalarını yaparak ihtiyaç sahiplerine gözlük ve ilaçlarını ücretsiz olarak verdik. Tüm çocukların okulda kullanacağı kırtasiye malzemeleri de özel olarak hazırlanarak çantaları ile birlikte teslim edildi. Ayrıca Dünyagöz olarak Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) yararına düzenlenen sosyal sorumluluk projelerine sponsor olarak destek verdik. İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere onlarca tekerlekli sandalyeyi TOFD’ye bağışladık. İstanbul Halk Polisi ve Milli Eğitim işbirliği ile İstanbul’da taşra bölgesinde okullarda çocuklara göz taraması, ihtiyacı olanlara tedavi ve bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yaptık.

En son projeniz Konuşan Eller’den bahsedelim…
Hayatın pek çok alanında kendilerini ifade etmekte zorlanan işitme engelli insanların sağlık sektöründe yaşadıkları sorunları en azaindirmek üzere sağlık çalışanlarına işaret dili eğitimlerine başladığımız ‘Konuşan Eller’ projemiz halen devam ediyor. Hedefimiz Nisan 2010 tarihinde Dünyagöz Hastanesi Ataköy Şubesi’nde pilot olarak başlayan ‘Konuşan Eller’ projesini tüm Türkiye’ye yaymak.

2011 BÜTÇESİ 1 MİLYON DOLAR 
Bu proje başka illerde de hayata geçecek mi? 
Sağlık çalışanları işaret dilini öğrenerek hem işitme engelli hastalara daha iyi hizmet verecekler hem de kendi kariyerleri adına iyi bir adım atmış olacaklar. İşaret dili eğitimleri şu an İstanbul ve Ankara hastanelerimizde veriliyor. Ancak kısa zamanda diğer illerde de başlayacağız. İşaret dili eğitimlerine isteyen vatandaşlar ücretsiz olarak katılabiliyorlar. 2010 yılında sosyal sorumluluk projelerine yaklaşık olarak 500 bin doların üstünde bütçe ayırdık.

O halde yeri gelmişken bütçeyi sorayım.... Sosyal sorumluluğa 2011’de ne kadarlık bir bütçe ayırmayı planlıyorsunuz? 
2011 yılında sosyal sorumluluğa 1 milyon dolar bütçe ayırmayı hedefliyoruz.

HAYIR DUASI ALMAK HUZUR VERİCİ 
Türkiye ile Göz Göze, Konuşan Eller, Yaşasın Okulumuz, TOFD’a bağışlar… Tüm bu projeleri düşünecek olursak, bunların içinde sizi en çok heyecanlandıran hangisi oldu peki?
‘Türkiye ile Göz Göze’ projemiz beni en heyecanlandıran projelerimizden biri oldu. Bu proje kapsamında ‘ulaşamayana ulaşmak’ temel anlayışıyla mobil göz kliniğimizle il il dolaştık. Bu keyif verici ve başarılı çalışmalarının karşılığında 7’den 70’e ellerinden tutarak, sağlıklı gözlere sahip olmaları için çabaladığımız insanlardan aldıklarımız hayır dualarının huzuru, mutluluğu ve gururu bizim için en büyük ödül oldu.

Peki sizin sosyal sorumluluğa bakışınız nasıl?
Dünyagöz Hastaneler Grubu olarak, hastalarımıza nitelikli sağlık hizmeti üretmenin yanı sıra; sağlık hizmet yardımı ve toplum için değer yaratan eğitim, kültür sanat projelerde de yer almaya özen gösteriyoruz. Hastanelerimiz bünyesinde her zaman hasta odaklı bir yaklaşımı benimsiyoruz. Bu noktada insan kaynaklarının çağdaşlığı, bilgiyi yönetme gücü, toplumsal yarar sağlama gibi kriterleri son derece önemsiyoruz. Dünyagöz Hastaneler Grubu, göz sağlığıyla ilgili her türlü soruna çözüm getirmek amacıyla kuruldu. Bu nedenle öncelikli hedefimiz başta göz sağlığı olmak üzere sağlık alanında sosyal sorumlululuk projelerini hayata geçirmek.

GÖRME ENGELLİLER İÇİN ÇALIŞACAK 
Siz sağlıkta yoğunlaştınız, peki Türkiye’de hangi alanlarda sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirilmeli? Türkiye’deki projeler genellikle eğitim, çevre, sağlık, spor, kültür-sanat gibi alanlarda yoğunlaşıyor. Çünkü bu alanlar toplumun gelişmesine paralel olarak insanların talep ettiği ihtiyaçları kapsıyor. Toplumun ihtiyacının olduğu alanlarda sosyal sorumluluk projeleri geliştirilmeli ki ülkemiz gelişsin. Gençlerin eğitimi, yurt vb. barınma, toplum sağlığı, çevre, sosyal ve kültürel tesisler, tarihsel değerlerin korunması, sanat vb. alanlarda çok uzun yıllara dayanan sürdürülebilir sosyal sorumluluk projelerinin yürütülmesi gerektiğine inanıyorum. Biz de gören gözler için çok şey yapıyoruz, Vakıf’la birlikte görme engelli vatandaşlarımız için de çalışmalar yapmayı planlıyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites