Cuma

SÖYLEŞİ; TEKNOSA GENEL MÜDÜRÜ MEHMET T. NANE


"Herkes İçin Teknoloji" Dedi, 6 bin Kadına Bilgisayar Öğretti...

Kurumların ülkelerine, sektörüne, çalışanlarına, tüketicilerine ve iş ortaklarına karşı sorumlulukları var. Sosyal sorumluluk alanında da bu bilinç ile hareket etmek gerekiyor. Biz Rahmetli Hacı Ömer Sabancı’nın da dediği gibi bu topraktan aldığımızı bu toprağın insanı ile paylaşmak için faaliyetlerimize devam edeceğiz.” Bu sözler, kurumsal sosyal sorumluluğu yapılması gereken bir işin ötesinde bir anlayış olarak gören Teknosa’nın ‘Herkes için Teknoloji’ felsefesiyle yola çıktığını belirten Teknosa Genel Müdürü Mehmet T. Nane’ye ait. 2007 yılının Mayıs ayında başlattıkları “Kadın İçin Teknoloji” projesi ile 26 ilde 6 binden fazla kadını bilgisayar ve internet dünyasıyla tanıştırdıklarını vurgulayan Mehmet T. Nane’den Teknosa’nın kurumsal vatandaşlık karnesi…

Hacı Ömer Sabancı’nın dediği gibi bu topraktan aldığını yine bu toprağa verme düsturuyla hareket eden Teknosa, dört yılda Tatvan’dan Siirt’e Kars’tan Trabzon’a kadar 26 ilde 6 bin kadını bilgisayarla tanıştırdı...

‘Kadın İçin Teknoloji’ projeniz devam ediyor. Bilmeyenler için projenin içeriğini özetler misiniz?

2007 yılının Mayıs ayında başlattığımız Kadın İçin Teknoloji projesi ile çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Kadın İçin Teknoloji eğitimleri, kadınları bilgisayar ve internet dünyası ile tanıştırarak teknolojinin sağladığı olanaklardan yararlanmalarını sağlıyor.

26 İLDEKİ KADINLARA ULAŞTI 
Peki gelinen nokta ne? Kaç kadına ulaşıldı bu proje ile?
Kadın İçin Teknoloji Ücretsiz Bilgisayar Eğitimi Projesi ile bugüne kadar İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük ve teknoloji kullanımının nispeten daha yüksek olduğu illerin yanı sıra Şanlıurfa, Van, Kars, Afyon, Trabzon, Diyarbakır, Siirt, Nevşehir, Denizli, Hatay, Erzincan, Samsun, Eskişehir, Gaziantep, Aydın, Tatvan, Kütahya gibi olanakların nispeten kısıtlı olduğu illerimizde de başarı ile tamamlandı. 26 ilde 6 binden fazla kadın bu eğitimler sayesinde bilgisayar kullanmayı öğrenerek kişisel gelişimleri için önemli bir adım attı.

Ülkemizdeki kadınların yüzde 42’sinin şimdiye kadar hiç bilgisayar kullanmamış olduğunu düşünürsek ulaşmamız gereken daha çok kadın olduğunu görüyoruz. Bilgisayar eğitimlerine yönelik ilgi büyüdükçe, kadınların toplumsal hayatta daha ön planda olmaları, daha etkin rol almaları gerekliliğine daha fazla inanıyor, bu yönde atacağımız adımlardan büyük bir heyecan duyuyoruz.

TORUN NİNEYİ ODAYA SOKMUYORDU 
Bu proje kapsamında unutamadığınız bir anınız var mı?
 Kadın İçin Teknoloji’ projesine ilişkin olarak yaşadığımız bir anekdotu da sizinle paylaşmak istiyorum. Projeye 2007 yılında başladığımızda ilk gittiğimiz illerden biri Şanlıurfa’daydı. Şanlıurfa’ya Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanımız Güler Sabancı da katıldı. Yaşlı bir Urfalı teyze gelip Güler Hanım’a bu çalışma için teşekkürlerini iletti ve bize ‘Allah sizden razı olsun, sayenizde torunumla aram düzeldi’ dedi. Torunu bilgisayarı olduğu için ninesinin odasına girmesine izin vermiyormuş. Gerekçesi de ‘Sen bilmezsin, bozarsın bilgisayarımı’ diyormuş. Ancak eğitimlere katıldıktan sonra torununun odasına rahatlıkla girebildiğini hatta bilgisayarı kullanmaya başladığını da iletti. Bu durum hem Güler Sabancı, hem beni hem de Teknosa ekibimizi çok mutlu etti. Aynı şekilde Kars, Nevşehir gibi illerimizde de gerek eğitimlerle gerekse Güler Hanım’ın katıldığı sertifika törenlerinden kadınlarımızın büyük ilgisiyle karşılaştık.

‘NADİR ESERLER’İ DİJİTALE AKTARIYOR
Teknosa olarak altına imza attığınız başka sosyal sorumluluk projeleri var mı? 
Teknosa, Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Basketbol Federasyonu ile gerçekleştirdiği işbirliği sonucunda Milli Takımlar Teknoloji Tedarikçisi. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirdiği Zamana Direnen Eserler projesiyle, Nadir Eserler Kütüphanesi’ndeki eserlerin dijital ortama aktarılması için teknoloji desteği sağlıyor.

BİLİNÇLİ NESİL YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYOR 
Bu projelerin ışığında değerlendirecek olursak, sizin sosyal sorumluluk stratejinizin odak noktasında ne yer alıyor?
Teknosa, Türkiye’nin lider teknoloji perakendecisi olmanın sorumluluğu ile sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veriyor. Teknosa’da kurumsal sosyal sorumluluk bir anlayış olarak kuruluşuadımın bir parçası olmak Teknosa için büyük önem arz ediyor. Bu anlayışla Teknosa olarak insanların kültürel ve sosyal yaşamına katkıda bulunmak ve teknoloji konusunda daha bilinçli nesiller yetiştirmek amacıyla; eğitim, bilim, sanat ve teknoloji alanında gerçekleştirilen birçok projeye destek veriyoruz.

DOĞRU YOL HARİTASI ÇİZMEK ÇOK ÖNEMLİ 
Bir projeyi nasıl geliştiriyorsunuz? Kıstaslarınız neler? 
Herkes için Teknoloji felsefemiz ile örtüşen, faaliyet alanımıza uygun olarak “en iyisini” yapabileceğimiz projeleri gerçekleştiriyoruz. Uygulanabilir olması, sürdürülebilir olması ve topluma fayda sağlıyor olması çok önemli. Sektöre ve sektör dışında diğer markalara örnek teşkil etmek, özendirici olmak önemli.

ALTERNATİFLERİ DÜŞÜNMENİZ GEREK 
Bunları hayata geçirirken sizi en çok ne zorluyor? 
Bir kere projenin en başında doğru bir yol haritası çizmek çok önemli. Atılacak adımları doğru zamanlamayla kurgulamak gerekiyor. 2007 yılında “Kadın İçin Teknoloji” projesine başladığımızda 2011 yılında nasıl bir noktaya varacağını ön gerebiliyorduk. Diğer projelerimizde de bu durum geçerli. Doğru adımlar ve doğru planlamayı sağlamak lazım. Elbette her zaman değişimlere ve gelişmelere reaksiyon gösterebilmek için alternatifleri de düşünmeniz gerekiyor.

Yeri gelmişken soralım, sizce sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk projesi bünyesinde hangi unsurları barındırmalı… 
Her şeyden önce projenizin sonuçlarını alabileceğinize inanmanız gerekiyor. Neticesinde bir fayda oluşmayacaksa sürdürülebilir olmasını beklemek de anlamsız olur. Bence Türk insanı zor durumlarda birbirine kenetlenerek çıkmayı o kadar iyi bilen bir toplum ki projenizi doğru anlatabilirseniz paylaşımı ve sinerjiyi sağlamak hiç de zor değil. Teknosa olarak biz dünyaya, topluma ve çevreye nasıl katkı sağlayabiliriz felsefesi ile daha iyi bir toplum, gelecek ve çevre için sosyal sorumluluk projelerimizi hayata geçiriyoruz. Türkiye’de aynı amaç için tüm özel kurumların, devlet ve sivil toplum kuruluşlarının el ele verdiği işbirliklerinin artırılması gerekiyor. Bu tarz bir yaklaşım daha iyi bir gelecek için sorumluluğun paylaşılması ve genişletilmesini sağlayacaktır.

FARKINDALIK YARATIP SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI 
Sizce hangi alanlarda sosyal sorumluluk projeleri yapılmalı? 
Türkiye’deki projeler genellikle çevre, eğitim, sağlık, spor, kültürel değerlerin korunması, sanat gibi alanlarda yoğunlaşıyor. Çünkü bu alanlar toplumun gelişmesine paralel olarak ortaya çıkan ihtiyaçları kapsıyor. Toplumun ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçirilen her alan da iyileştirmelere imza atmak gerekiyor. Bu nokta da seçilen alandan çok sosyal sorumluluk projesinin sürdürülebilir olması ve farkındalık yaratması önem taşıyor.

Peki hiç ‘Keşke biz yapsaydık’ dediğiniz proje var mı?
Türkiye’ye değer katan her sosyal sorumluluk projesi bizler için değerli. Toplumda farkındalık yaratan ve fayda sağlayan bugüne kadar birçok proje hayata geçirildi. Ama bizler için geleceğin şekillenmesinde önemli rol oynayan kadınlarımızın teknoloji ile tanışmalarını sağlayan Kadın İçin Teknoloji ve Nadir Eserler Projesi çok çok değerli. Sonuçlarına baktıkça, “İyi ki bu projeleri yapmışız” diyoruz...

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites