Perşembe

SÖYLEŞİ; KAYA GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI KEMAL KAYA


İlk Sivil Kriz Merkezini Kurup, İş Güvenliği İçin Kütüphane Açacak...

Teknik ve teknolojik halat, endüstriyel iş güvenliği üretim ve hizmetlerinde sadece Türkiye’de değil dünyanın 23 ülkesinde faaliyet gösteren Kaya Grubu, 30 yıldır sosyal sorumluluk anlamında da ‘insan’a yatırım yapıyor. Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, “Ürettiğimiz ekipmanlar, verdiğimiz eğitimlerle iş kazaları riskini ortadan kaldırmayı hedeflediğimizden sosyal sorumluluk projelerinde de eğitim ve bilinçlenme konusuna öncelik veriyoruz. Ayrıca konumuzla ilgili olan dağcılık, yelken, doğa sporları gibi sportif aktivitelerde kurum ve sporcuları destekleyerek insan sağlığı ve can güvenliğinin önemine dikkat çekiyoruz” diyor. Türkiye’nin en büyük İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) sektör kütüphanesinin oluşturulması, Türkiye’nin ilk olimpik yapay tırmanış duvarının yapılması ve ilk sivil kriz merkezinin kurulması gibi projeleri gündeme aldıklarını belirten Kaya, sosyal sorumlulukta ev ödevlerini nasıl yaptıklarını anlattı...

“İşimiz, insanı yaşatmak” diyen Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, Türkiye’nin en büyük İş Sağlığı ve Güvenliği Kütüphanesi ile ilk sivil kriz merkezini kurmayı planladıklarını belirtiyor...

Sanayi ve eğitim sektöründe varlığını sürdüren bir grup olarak, sosyal sorumluluğa bakışınız nasıl?

30 yıldır iş güvenliği ve sağlığı alanında faaliyet gösteren grubumuz, sosyal sorumluluk projelerinin içinde bulunmayı her zaman misyon edindi. Nitekim, uzun yıllar öncesinden iş güvenliği konusunda sahada ücretsiz eğitimler vererek, sempozyumlar düzenleyerek, yayınlar çıkararak sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettik. Projelerimizin bazılarında üniversiteler, meslek liseleri, dernekler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte hareket ederken, bazı projeleri ise bizzat yürüttük. Dolayısıyla toplumsal demokrasiden sivil toplumun geliştirilmesine tüm yönleriyle sosyal sorumluluğa bakış açımız geçmişten bu yana dinamik olurken, aynı zamanda sürekli proje geliştiriyor, bireylerin gelişimi ve toplumsal fayda olarak katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Örneğin yakın gelecekteki hedeflerimiz arasında Türkiye’nin en büyük İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) sektör kütüphanesinin oluşturulması, Türkiye’nin ilk olimpik yapay tırmanış duvarının yapılması, ilk sivil kriz merkezinin kurulması gibi projeler de yer alıyor.

SPOR DA VAR İŞ GÜVENLİĞİ DE 
Bugüne kadar hangi çalışmalara imza attınız?
Kaya Grubu olarak biz de eğitim ve spor odaklı sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştirip, çevre konusundaki hassasiyetimizi üretim tesislerimizle ortaya koyarken, çevreye yönelik sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyoruz. Ayrıca, 31 yıllık geçmişe sahip bir grup olarak ilk faaliyet konumuz olan ve bugün dünyada en iyiler arasında yer aldığımız halat konusunda denizcilik sektörüne yönelik sosyal sorumluluk çalışmaları yürütüyoruz. Grubumuzun bugüne kadar gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk çalışmalarına örnek olarak; Dağcılık Federasyonu’nun ana sponsoru olarak Türkiye’nin başarılı dağcılarının ve outdoor aktivitelerinin desteklenmesi, kuruluşundan bu yana Kemaliye Doğa Sporları Şenliği’ne ekipman ve organizasyon desteği verilirken sporcuların can güvenliğinin sağlanması, üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinde Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) uygulamaları, eğitim seminerlerinin gerçekleştirilmesi, Türkiye Açık Deniz Yarış Kulübü (TAYK), İstanbul Yelken Kulübü’yle (İYK) stratejik işbirlikleri, Tenis Eskrim Dağcılık Spor Kulübü’ne verilen destekler, bazı Oda ve sendikalarla ortak çalışmalar, sivil toplum ve eğitim kurumlarının etkinliklerine destek verilmesi AB Leonardo Da Vinci Eğitim Projesi, Kaya İş-Güvenlik- Yaşam (İGY) Zirvesi’ni belirtebilirim.

TEKNİK MALZEME DESTEĞİ SAĞLIYOR 
2010’da neler yaptınız ve tabii 2011 için neleri gündeme aldınız? 
2010’da İstanbul Yelken Kulübü tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılımıyla 12-16 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kupası kapsamında, Türkiye’de ilk kez Kaya Ropes Match Race yarışı düzenlendi. Türkiye’de doğa sporlarının gelişmesi misyonuyla, Mayıs 2010’da düzenlenen Erzincan Kemaliye 7. Uluslar arası Doğa Sporları Şenliği’ne yedi yıldır vermekte olduğumuz destek kapsamında, dünyada sınırlı sayıda bulunan ve Türkiye’de bir ilk olan Kaya Via Ferrata (Demirden Yol) Parkuru’nu kurarak, eğitmenlerimiz vasıtasıyla sporcuların can güvenliğini sağlamaya yönelik tüm tedbirleri aldık. Bir önceki yıl ise Cable Jump sisteminin tüm teknik malzemesi ile birlikte kurulumu sağlanarak, paraşütçülerin güvenliğine yönelik teknik donanım desteğini vermiştik. Ayrıca başta Türkiye Dağcılık Federasyonu olmak üzere sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları bünyesinde düzenlenen İş Güvenliği ve Yüksekte Çalışma konularındaki çeşitli aktivitelerde, teknik malzeme, giysi, eğitim desteklerimiz yılboyunca devam etti. Sosyal Sorumluluk faaliyetlerimiz çerçevesinde düzenlediğimiz İş, Güvenlik, Yaşam (İGY) Zirvesi’ni bu yıldan itibaren, sektörler bazında ele alacağız. İş’te İnsan Güvenliği ve Sağlığı Çalışmaları ile Yüksekte Çalışma konusunu; bürokratlar, farklı sektörlerden profesyoneller, akademisyenlerle değerlendirerek kamuoyu nezdinde konunun önemine dikkat çekeceğiz. Türkiye’nin iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa’da ise birinci sırada olması, acilen bilinç düzeyinin artırılmasına yönelik teorik ve uygulamalı eğitimleri zorunlu kılıyor. Bu kapsamda, 10 Mart 2011 tarihinde, telekomünikasyon sektöründe iş güvenliği ve yüksekte çalışma konusunu tüm yönleriyle irdeleyen 4. İGY Zirvesini gerçekleştireceğiz.
İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde tam gün olarak gerçekleşecek olan Telekomünikasyon Sektörü’nde Yüksekte Çalışma Zirvesi’ni düzenlemekteki amacımız; tüm kesimleri ortak bir platformda buluşturmak…Türkiye’de ve dünyadaki uygulamalar, teknolojik gelişmeler, yeni yaklaşımların ele alınacağı Zirve ile aynı zamanda farklı ülkelerden katılımların sağlandığı Uluslararası Yüksekte Çalışma Zirvesi’nin altyapısını oluşturmayı amaçlıyoruz. Mayıs ayında ise İnşaat sektörüne yönelik olarak 5. İGY Zirvesi’ni düzenlemeyi planlıyoruz. Bu yıl ayrıca, akaryakıt- dolum tesisleri, petro kimya tesisleri ve fabrikaları için de sektörel İGY zirveleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

İŞ GÜVENLİĞİ BENİM İÇİN ÖNEMLİ 
Sosyal sorumlulukta sizce ne tür projeler geliştirilmeli?
Burada biraz taraflı davranabilirim. 30 yılı aşkın bir süredir iş güvenliği konusunda hizmet veren bir kuruluş olarak, çalışanların güvenli çalışmaları konusunda kalıcı davranış değişikliği edinmelerini destekleyecek sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Adı iş güvenliği olsa da bu konu toplumun tamamını çok yakından ilgilendiriyor. Bir çalışanımızın iş göremez hale gelmesi ya da hayatını kaybetmesi onun sorumlu olduğu ailesinin, çocuklarının ve dolayısıyla ülkemizin geleceğini etkileyecektir.

KENDİNİ ÖN PLANA ÇIKARAN HATALI 
Bu işlerde size göre en çok hangi konuda hata yapılıyor?
Sosyal sorumluluk projelerinde toplumsal faydayı göz ardı ederek, kurumların kendilerini ön plana çıkaracak şekilde hareket etmelerini sürdürülebilirlik açısından önemli bir hata ve tehlike olarak görüyorum. Projenin sürdürülebilirliğinde, kamuoyu ile doğru ilişkilerin kurularak, konunun doğru anlatılması önem taşıyor. Kurumsal itibarınızı bu şekilde koruyabilir, geliştirebilirsiniz. Projelerin reklam, tanıtım gibi unsurları bünyesinde taşıyacak şekilde bir seferlik değil, uzun soluklu olarak yıllara dayanacak şekilde devam ettirilmesi hedefiyle planlanarak uygulamaların gerçekleştirilmesi de kamuoyunda sürdürülebilirlik algısı yaratacaktır.

‘ÇOK YAŞA BEBEK’ PROJESİNDEN ETKİLENDİM 
Bugüne kadar sizi en çok etkileyen sosyal sorumluluk projesi hangisi oldu?
“Türkiye’de sosyal sorumluluk anlamında çok iyi örnekler var. Türkiye Bankalar Birliği’nin ‘Çok Yaşa Bebek’ projesinden özellikle etkilendiğimi söyleyebilirim. Türkiye çapında hastanelerdeki ihtiyacı tespit edilen yeni doğan ve çocuk bölümlerine bağışlanan cihazlarla binlerce bebeği hayata kazandıran bu projeyi, insanın yaşama kazandırılması açısından çok önemli buluyor, proje sahiplerini kutluyorum. Şüphesiz, Kardelenler-Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları, Türkiye Çöl Olmasın projeleri, son derece başarılı çalışmalar…

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites