Pazartesi

SÖYLEŞİ; ZORLU ENERJİ YÖN. KUR. ÜYESİ SELEN ZORLU MELİK


Zorlu, 'Enerji'sini Çevre ve Çocuğa Yoğunlaştırdı...

Bir Kızılderili sözü, ‘Yürüdüğünüz yollar değil, bıraktığınız izler önemlidir’ der. Biz her güne, 900 çalışanımızla, ardımızda güzel izler bırakmak için uyanıyoruz” diye konuşuyor Zorlu Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik. Ona göre sosyal sorumluluk iş stratejilerinin bir parçası olmasının çok ötesinde; yaşadığımız dünyanın gelişimine katkıda bulunmak için gönülden emek verilen bir alan. Bu yüzden Melik, “Ülkemizde konuşulanın aksine sosyal sorumluluğun, yalnızca projeler ve yardım çalışmalarından ibaret olmadığını düşünüyoruz” diyor ve ekliyor: “Sosyal sorumluluğu, sürdürülebilir kaynak yönetimini gerçekleştirmek, toplum çıkarlarını kendi çıkarlarımızın önünde tutmak, paydaşlarımızla olan ilişkilerimizi en iyi düzeye getirmek, hesap verebilir, dürüst ve şeffaf bir yönetim anlayışı izlemek ve bu ilkeleri başarıyla içselleştirerek uygulamak olduğu inancıyla, daha geniş bir çerçevede değerlendiriyoruz.” Zorlu Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, sosyal sorumluluğa bakış açılarını ve hayata geçirdikleri projeleri anlattı…

Zorlu Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, sosyal sorumluluğu dünyanın gelişimine katkıda bulunmak için gönülden emek verdikleri bir alan olarak gördüklerini belirtiyor...

Sosyal sorumluluğun hangi alanları sizin için öncelikli, buradan başlayalım…

Zorlu Enerji Grubu olarak çevreyi gelecek nesillere aktarılacak bir emanet olarak görüyoruz. Bu anlayıştan yola çıkarak sosyal sorumluluk projelerimizde doğal kaynakların korunmasına ve çevre bilincinin geliştirilmesine ağırlık veriyoruz. Bu nedenle, önceliğimizin ‘çevre’ ve ‘çocuk’ başlıkları olduğunu söyleyebiliriz. Çocuklarda enerji kaynaklarının geleceği ve enerji tasarrufu konusunda farkındalık yaratmayı amaçladığımız ve 6-12 yaş ilköğretim öğrencilerini hedef alan “Enerjimiz Çocuklar İçin Projesi,” ikinci yılında 10 bin çocuğa ulaşmış olacak.

Gökçedağ Rüzgar Santrali’mizin bulunduğu bölgede bir ‘Habitat Restorasyonu Projesi’ başlattık. Bu kapsamda, 30 bini aşkın fidanı toprakla buluşturduk, milyonlarca metrekare alanda tohum ekimi ve toprak koruma uygulamalarıyla, tam bir doğa onarımı projesini hayata geçiriyoruz. Yine aynı bölgede iki yıldır sürdürdüğümüz “Eğitime Katkı Projemiz” çerçevesinde 106 üniversite öğrencisine burs veriyor, başta köy okulları olmak üzere ilçelerdeki ilköğretim okullarına sanat, teknoloji ve malzeme konularında destekler sunuyoruz. Yatırımlarımızın bulunduğu diğer bölgelerde de doğal ve kültürel çevreye yönelik koruma projeleri geliştiriyoruz. Kırsal kalkınmayı hedefleyen sosyoekonomik araştırmalar yapıyor, yerel paydaşlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iletişimi güçlendirecek toplantılar gerçekleştiriyor ve eğitime katkıyı artırmak için çalışmalar yürtüyoruz.

5 AYDA 3 BİN 500 ÇOCUĞA ULAŞTI 
Hem bütçesel hem de içerik olarak 2010’da neler yaptığınızı merak ediyorum…
“Enerjimiz Çocuklar İçin” projesi 2010 yılının Mart ayında başlatıldı. İlk yıl çalışanlarımızın çocuklarıyla Kırklareli, Denizli, Osmaniye ve İkizdere’de uygulandı. Ardından, Rize, Erzincan, Kars ve Osmaniye gibi yatırımlarımızın bulunduğu yörelerdeki ilkokullar ziyaret edildi. Proje, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) eğitim parkları ve Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) aracılığı ile Türkiye genelinde yaygınlaştırılarak 5 ayda 3 bin 500 çocuğa ulaşıldı. Projenin içeriğinin, eğitim materyallerinin ve programının hazırlanmasında eğitim danışmanlığı veren Söz Danışmanlık Şirketi ve onların pedagog ekibi ile işbirliği yapıldı.

6-12 yaş arası ilköğretim çocuklarını hedefleyen projede, Zorlu Enerji Grubu’nun sevimli maskotu Yeşil Ejderha; enerji kaynakları, yenilenebilir enerjiden ne anlaşılması gerektiği ve dünyamızın geleceğine katkıda bulunmak için nasıl enerji tasarrufu yapılabileceğini eğlenceli ve interaktif bir sunumla anlatıyor. “Enerjimiz Okullar İçin Projesi” ile Osmaniye ve Tunceli illerinde 3 okula teknoloji ve müzik gereçleri yardımı yapıldı.

30 BİN 500 ADET FİDAN DİKİYOR 
Bunun dışında başka projeler var mı hayata geçirdiğiniz?
Gökçedağ Habitat Restorasyonu Projesi’ne de aynı yılın Şubat ayında başlandı. İlkbahar ve sonbahar aylarında 30 bin 500 adet fidan dikimi, otlandırma ve bakım çalışmaları gerçekleştirildi. 2011 yılında da sürecek bu projeyle, yatırım yaptığımız bölgelerde yapım faaliyetlerimizin doğa üzerindeki etkilerini azaltmayı ve inşaat alanlarının yeniden doğaya kazandırılmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Dalaman Havzası’ndaki lisans alanımızda hayata geçirilmek üzere “Dalaman Çayı’nda Biyolojik Çeşitlilik Envanteri Projesi”nin hazırlıkları ve ilk arazi araştırma çalışmaları başlatıldı. Bu proje ile, yapılması planlanan hidroelektrik santrali alanında yer alan bitki ve hayvan türlerinin varlıklarını sürdürmelerini hedefliyoruz. İklim değişikliği karşısında tüm dünyada önemli bir kurumsal sorumluluk aracı olarak kabul edilen Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP-Carbon Disclosure Project) Türkiye’den katılan tek enerji şirketi olduk. Sera gazı emisyonumuzda şeffaf davranmak ve iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki politikalarımızı açıklamak, sosyal sorumluluk anlayışımızın enerji üretim süreçlerimizdeki boyutunu ortaya koyması anlamında çok önemliydi. 2010 yılı sosyal sorumluluk çalışmaları için 500 bin TL’nin üzerinde bir bütçe kullanıldı.

ZORLU GÖNÜLLÜLERİ GELİYOR 
2011’de ne gibi projeler hayata geçecek?
2011’de Enerjimiz Çocuklar İçin Projesi tüm hızıyla, geliştirilerek ve daha interaktif kılınarak sürecek. Arkadaşlarımız gerekli çalışmaları geniş bir uzman kadroyla yürütüyorlar. Projenin ikinci yılında TEGV ve LÖSEV ile de çalışmaya devam ediyoruz. Biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda bir kaç proje hazırlığımız var. Eğitime verdiğimiz destek artarak sürdürülecek. Hedefimiz ise ‘Zorlu Enerji Grubu Gönüllüleri’ni oluşturmak 900’den fazla çalışanımızla, Kars’tan Edirne’ye, Tokat’tan Tunceli’ye, Rize’den Denizli’ye kadar Anadolu coğrafyasının tamamına yakınında toplumsal hayata katkıda bulunmak amacıyla projeler yürütmeyi hedefliyoruz. Bunları yaparken zorlandığınız noktalar oluyor mu? Tüm paydaşlarla yüz yüze görüşerek görüşlerini alıyoruz. Projenin gerçekçi hedefler içermesi, sağlam bir temel üzerine kurgulanmasını sağlamakla işe başlıyoruz. Böylece, pek çok projede yerelde vatandaşlar ve ilgili kurumlar tarafından benimsenmesi, sahiplenilmesi ve desteklenmesi konusunda yaşanan sorunları biz neredeyse hiç yaşamıyoruz.

HAYIRSEVERLİK ANLAYIŞI AZALIYOR 
Türkiye ile yurtdışındaki projeler arasında sizin gözlemlediğiniz en tipik farklar neler?
Uluslararası dev enerji şirketlerine baktığımızda, faaliyet gösterdikleri ülkelerde toplumsal hayata katkı projeleri geliştirdiklerini görüyoruz. Örneğin tarımsal faaliyetler, ağaçlandırma, eğitim; bulundukları ülkeye göre sağlık yapıları, alt yapı hizmetleri gibi temel yaşamsal faydaları iyileştirmeyi amaçlayan desteklerde bulunabiliyorlar. Yurtdışındaki örneklerle karşılaştırdığımızda, proje çeşitliliği konusunda benzerlikler taşıyoruz. Türkiye’deki enerji şirketleri de pek çok farklı alanda projeler geliştiriyor. En önemli farkımız ise; ülkemizde sosyal sorumluluk kavramının hayırseverlik anlayışından yeni yeni kurtulmaya başlaması nedeniyle sonuçları izlenebilen, ölçülebilir ve sürdürülebilir uzun soluklu projeler geliştiren şirket sayısının hala oldukça sınırlı olması. Dünyadaki çok uluslu şirketlere baktığımızda, özellikle çevre koruma alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarına ciddi para yardımları yaptıkları görülüyor.

KALİTE VE BAĞLILIK ARTIYOR 
Son olarak size göre sosyal sorumluluk kuruma ne katıyor?
“Başarılı şirketler, yalnızca ürün ya da hizmetleriyle değil, topluma yaptıkları katkılarla da farklılık yaratıyor. Çünkü toplumsal beğeni ve saygınlık kazanmak, aynı zamanda kurumun-markanın da değerini artırıyor. Sosyal sorumluluk projeleri işte tam da burada devreye giriyor. Sosyal sorumluluk konusunu ciddiye alan şirketler önemli kazanımlar elde ediyor. Şirketin marka ve dolayısıyla piyasa değeri artıyor, finansal ve sosyal itibarı güçleniyor, daha nitelikli çalışanlar elde etme şansı doğuyor, kalite ve bağlılıkta artış yaşanıyor, dünya ölçeğinde işbirliği fırsatları çoğalıyor.”

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites