Pazartesi

SÖYLEŞİ; VODAFONE İCRA KURULU BAŞKANI SERPİL TİMURAY


'Sosyal Yatırım Politikası' İzledi, 3.5 Milyon Kişinin Hayatına Dokundu...

Toplumsal yaşamda ‘dışarıda bırakılanlara ulaşma’ ilkesiyle hareket eden Vodafone, Türkiye’deki sosyal sorumluluk projelerini kurduğu vakıfla hayata geçiriyor. Yaşam kalitesinin artırılması hedefiyle başta çocuklar ve engellilere yönelik geliştirilen projelerle ‘sosyal yatırım politikası’ izleyen Vodafone Türkiye, 2007 yılından bu yana tam tamına 3.5 milyon kişinin hayatına ‘dokundu’. “Sosyal sorumluluk projelerimizin başarısını, finansal performansımızın başarısı kadar önceliklendiriyoruz; sosyal yatırımlarımızın insana ve topluma kattığı değer, ticari yatırımlarımızın finansal getirileri kadar değerli çünkü. Bu kapsamda Vodafone için sosyal sorumluluk, kurumsal kimliğimizin ayrılmaz parçası” diye konuşan Vodafone İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, sorularımızı yanıtladı…

Dört yılda sosyal sorumluluk bütçesini yüzde 97 artıran Vodafone, izlediği ‘sosyal yatırım politikası’yla ‘dışarıda bırakılanlara ulaşma’yı hedefliyor. Çocuklar ve engelliler için projeler geliştiren Vodafone Türkiye, 3.5 milyon kişiye ulaştı...

Vodafone olarak sosyal sorumluluğa nasıl bakıyorsunuz? 

Şirketlerin faaliyet gösterdikleri coğrafyalarda ticari sorumluluklarının yanında, kurumsal sorumluluklarına da öncelik vermesi sürdürülebilir ekonomik ve toplumsal kalkınmanın en önemli temel taşlarından biri haline geldi. Bu farkındalıkla Vodafone Grubu da faaliyetlerini planlarken bir ‘Sosyal Yatırım Politikası’ izliyor. Vodafone Grubu sosyal yatırım politikasının temel aldığı ilkelerden biri de, toplumsal yaşamda ‘dışarıda bırakılanlara ulaşma’ ilkesi. Burada, farklı nedenler yüzünden eşit olanaklara sahip olmayan bireylerin toplumsal yaşama katılmalarına yardımcı olması hedefleniyor. Grup bu perspektifle gerçekleştirdiği projeleri faaliyette bulunduğu ülkelerde kurduğu yerel vakıflar üzerinden yürütüyor.

FİNANSAL PERFORMANS KADAR ÖNEMLİ 
Vakıf, ne kadar süredir faaliyette? 
Türkiye’ye yapmış olduğu yatırımın henüz ilk yılı olan 2007 itibarıyla kuruldu. Türkiye Vodafone Vakfı kurulduğu ilk günden bu yana tüm faaliyetlerinde sosyal veya başka bir nedenle dezavantajlı bireylerin eğitim yoluyla topluma kazandırılmasına, sosyal hayatın aktif birer üyesi olarak potansiyellerini en iyi şekilde değerlendirmelerine yardımcı olmak üzere çalışıyor. Sosyal sorumluluk projelerimizin başarısını, finansal performansımızın başarısı kadar önceliklendiriyoruz; sosyal yatırımlarımızın insana ve topluma kattığı değer, ticari yatırımlarımızın finansal getirileri kadar değerli çünkü. Bu kapsamda Vodafone için sosyal sorumluluk, kurumsal kimliğimizin ayrılmaz parçası.

Bu anlamda öncelikleriniz arasında neler var? 
Dünya genelindeki 27 Vodafone Vakfı’ndan birisi olan Türkiye Vodafone Vakfı’nı, Vodafone’un sorumluluk sahibi küresel vatandaş olma ve toplumla bütünleşme taahhüdünün sosyal hayata yansıması olarak görmek gerekiyor. Vakfımız, etkin sosyal yatırımlarla Türk toplumunun gelişmesine ve yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunmayı misyon edindi. Sürdürülebilir gelişme için sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarla işbirliği yapan Türkiye Vodafone Vakfı, hayata geçirdiği tüm projeler ile Türkiye’nin eğitimli, donanımlı ve üretken bir toplum olma yolunda atacağı adımlarda katkıda bulunmayı, öncü olmayı hedefliyor.

DÜŞLER AKADEMİSİ’NDEN 620 MEZUN! 
Geçtiğimiz yılın bir özetini geçecek olursak, sosyal sorumluluk anlamında neler yaptınız? 
Türkiye için çıkarttığımız sosyal ihtiyaç haritasında, engellilik konusunda bir açık olduğunu tespit ettik. Türkiye’de engelli nüfus oranı yüzde 12 civarında. Bu oldukça yüksek orandaki nüfusun gelişmesine katkıda bulunmak için örnek bir sosyal girişimcilik modeli oluşturan Düşler Akademisi projesini hayata geçirdik. Bu projedeki öncelikli amacımız, dezavantajlı vatandaşların sosyal yaşamda engelleri aşabilmeleri ve yaşam kalitelerini ciddi ve kalıcı çözümlerle artırmak. Düşler Akademisi atölyelerinde fiziksel, zihinsel, işitme, görme engelli gençlerimize, kronik hastalık gruplarına, yoksul-yoksun gençlerimize vokal, ritim, dans, film, fotoğraf, DJ’lik, enstrüman, resim, tasarım atölyeleri ücretsiz olarak sunuluyor.

2010’da Düşler Akademisi’nin merkez binasının açılışı gerçekleştirildi. İstanbul Ataşehir’deki akademi binası ile ritim, dans, drama, film, fotoğraf, DJ, enstrüman, resim, işaret dili, kişisel gelişim, sirk sanatları eğitimlerinin verildiği atölyelerin kapasiteleri artırıldı. Bu sayede daha fazla insanımıza ulaşan Düşler Akademisi dezavantajlı gençlerin önündeki engelleri kaldırmaya devam ediyor. Görsel ve işitsel sanatlarda yeni cevherleri ve gizli kalmış yetenekleri topluma kazandıran bu proje; ‘Social Inclusion Band’ ve ‘Düşler Kumpanyası’ gibi uzun soluklu girişimlerle etkilerinin sürdürülebilir olmasını sağlıyor. 2008’den bu yana Düşler Akademisi’nde 620’yi aşkın öğrenci, kültür ve sanat eğitimlerinden ücretsiz olarak yararlanma şansına sahip oldu Düşler Akademisi’nde; dans, tiyatro, DJ, tasarım, enstrüman, film, fotoğraf, resim, ritim, Vokal/Koro, kişisel gelişim, işaret dili gibi pek çok dalda eğitim veriliyor. Başarılı, gelişime açık ve ilgilendiği sanat dalında ilerlemek isteyen öğrenciler, geliştirilen iç projeler ile eğitimlerine devam etmenin yanı sıra sanatçı kaşesi alarak istihdam da ediliyor.

53 BİN EĞİTMEN VE EBEVEYNE ULAŞTI 
Bunun dışında başka bir proje var mı?
Türkiye Vodafone Vakfı’nın Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat İçin Gençlik Derneği işbirliğiyle 2007 yılında başlattığı Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak projesiyle Türkiye’de e-dönüşüm sürecini hızlandırmak ve Türk gençlerinin bu sürece etkin katılımını sağlama hedefleniyor. Türkiye Vodafone Vakfı, toplumun gelişmesine ve yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunma hedefi doğrultusunda, Birleşmiş Milletler tarafından 2000 yılında açıklanan “Binyıl Kalkınma Hedefleri”nin temel bileşenlerinden biri olan “refahın arttırılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine destek veriyor.

Bu yöndeki çalışmalar 2010 yılında da sürdü. Yine 2010 yılında, Türkiye Vodafone Vakfı’nın eğitim projelerinden biri olan İlk Adım projesi kapsamında Gaziantep, Kayseri, Antalya’da etkinlikler gerçekleştirildi. Öğretmenlere yönelik seminerler düzenlendi. Bu seminerlerin yanı sıra, Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu sınıflarımızı ziyaret ederek projemize her aşamada destek verdi. Türkiye Vodafone Vakfı, AÇEV ve MEB işbirliğiyle gerçekleştirilen İlk Adım projesi ile ülkemiz çocuklarına kaliteli bir okul öncesi eğitim olanağı sağlanması hedefleniyor. Proje kapsamında anasınıfı öğretmenleri ve yöneticiler AÇEV’in eğitimleriyle desteklenmiş, 29 ilde 414 sınıfın donanımı sağlanarak, AÇEV’in Çocuk Eğitim ve Anne Destek Programı ile 53 bin eğitmen, anne ve çocuğa ulaşıldı.

BÜTÇE 4 YILDA YÜZDE 97 ARTTI 
Türkiye Vodafone Vakfı, önümüzdeki dönemde hangi projeler üzerine yoğunlaşacak?
Vakfımız, hayata geçirdiği tüm projeler ile Türkiye’nin daha eğitimli, donanımlı ve üretken bir toplum olması sürecinde öncü olma hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana çalışmalarımızı eğitim çatısı altında yürüterek, kararlı adımlar ile ilerliyoruz. Büyük bir azim ve hassasiyetle yürüttüğümüz çalışmalarımız, önümüzdeki dönemlerde de yenilikler ve gelişmelere uygun olarak sürecek. Ülkemizi her alanda daha ileri bir noktaya taşıyacak daha nice projelerde ortaklarımızla beraber aydınlık bir gelecek kurmayı istiyoruz.

Sosyal sorumluluğa ne kadar bütçe ayırıyorsunuz? 
Türk toplumunun gelişmesine ve yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunmak misyonumuz doğrultusunda kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri için ayırdığımız bütçeleri her yıl düzenli olarak artırıyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı ve Vodafone Group’un Türkiye için ayırdığı toplam hibe ve projelerin tanıtımında son 4 yılda yüzde 97 oranında artış oldu. Türkiye Vodafone Vakfı henüz çok yeni bir vakıf olmasına rağmen bugüne kadar 3.5 milyona yakın kişinin hayatına dokundu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites